Много от женските болести са доста коварни, защото симптомите им са почти незабележими или много приличат на обикновен предменструален синдром.

Ние ви съветваме да отидете на лекар веднага щом забележите някои от тези симптоми или други подобни изменения. Колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-лесно е неговото лекуване. Например 90% от жените, които открият рака на гърдата в ранен етап, успяват да се преборят с него.

А сега да се насочим конкретно към симптомите, които много жени пренебрегват, а не би трябвало:

1. По-често уриниране

Честото уриниране може да показва проблем с бъбреците или пикочния канал, но може и да е симптом за хормонален дисбаланс. А ако уринирате често и постоянно изпитвате жажда, това може да е признак за диабет.

Как да разберете дали имате проблем: Разбира се, понякога си втълпяваме, че ходим до тоалетна твърде често и ни обзема ненужен страх. Всъщност е нормално да ходим до тоалетна 4-10 пъти на ден, ако пием обичайното количество течности. Ако ходите до тоалетна по-често от 10 пъти на ден или пък сте забелязали, че ходите значително по-често, въпреки че не пиете повече вода, тогава се обърнете към личния ви лекар за насоки.

2. Необичайна загуба на тегло

Не се радвайте твърде много, ако сте загубили няколко килограма за кратък период от време. Ако не сте променили начина си на живот и изведнъж сте свалили няколко килограма, това може да е симптом на болест на Крон, диабет тип 2 или дори рак. Може би не става дума за нещо толкова сериозно, но със сигурност рязката загуба на тегло показва проблем.

Как да разберете дали имате проблем: Ако сте свалили над 5 кг през последните 6-12 месеца, без да спортувате и без да променяте диетата си, трябва да се обърнете към лекар.

3. Имате необичайно окосмяване

Ако изведнъж ви се появи окосмяване на места, на които не би трябвало, или по начало имате хирзутизъм (нетипично и прекомерно окосмяване), това показва, че в тялото ви се произвеждат твърде много мъжки хормони. Промените във външния ви вид не са най-лошото – такъв хормонален дисбаланс може да доведе до безплодие и проблеми с метаболизма, той повишава риска от рак на гърдата и от развитието на ендометриоза.

Как да разберете дали имате проблем: Не се паникьосвайте, много жени си мислят, че имат твърде обилно окосмяване, когато това не е така. Първо си направете този тест. Той ще ви покаже дали трябва да отидете на ендокринолог.

Това е скалата на Фериман-Галуей, показваща степента на хирзутизъм при жените. На изображението виждате 9 части на тялото и точките, които носи всяка степен на окосмяване.  За да разберете дали имате хирзутизъм, е нужно да съберете вашите точки. Възможно е на някои места да имате 0 точки, когато на тази част от тялото нямате видимо окосмяване, а само лек мъх.

Ако имате под 8 точки, значи имате напълно нормално окосмяване. Ако имате резултат от 8-15 точки, значи имате лека форма на хирзутизъм. Резултат над 15 точки показва умерена или тежка форма на хирзутизъм, при която със сигурност трябва да се обърнете към ендокринолог. Ако пък имате резултат 0, това показва, че в тези части на тялото нямате терминални косми. Терминалните косми са дебели, твърди и по-тъмни, каквито са космите на краката например. Липсата на терминални косми в тези части на тялото при жените не е притеснителна.

4. Кървене след менопаузата

Доста жени забелязват кръв по бельото си след настъпването на менопаузата. Тази кръв може да бъде знак за рак на матката, цервицит, миома и други проблеми.

Как да разберете дали имате проблем: Жените, които се подлагат на хормонална терапия, могат да имат кървене, подобно на менструация, до две години след настъпването на менопаузата. Но ако не приемате хормони, трябва да се обърнете към лекар. Подобно кървене е особено обезпокоително, ако менопаузата е настъпила преди година или повече време и изведнъж получите менструация.

5. Промени в гърдите

Промените в гърдите със сигурност са знак, че има някакъв проблем с тялото ви, но не се плашете. В повечето случаи бучките и образуванията не са рак. Най-често бучките са в следствие на хормонални промени. Все пак не чакайте дълго, преди да отидете на лекар.

Как да разберете дали имате проблем: Просто се наблюдавайте по-често в огледалото и си правете прегледи под душа. Ако напипвате нещо необичайно или виждате промени в кожата или формата на гърдите (зачервяване, набръчкана кожа, подутина, вдлъбване), обърнете се към лекар за консултация. Болките в гърдите преди цикъл са напълно нормални и са в следствие на промените в нивата на хормоните, които настъпват преди всеки цикъл.

6. Нетипични екскрети (ненужни или вредни вещества)

Ако забележите нетипично зацапване или течение, то може да е причинено от възпалителен процес или инфекция. Консултирайте се с лекар, за да преборите проблема по-бързо.

Как да разберете дали имате проблем: Ако течението е зелено, необичайно гъсто, има неприятна миризма или е придружено със сърбеж, обърнете се към лекар. Нормално е да имате леко течение, което обикновено е прозрачно или леко белезникаво. Зацапването с кръв преди цикъл също е често срещано явление (обикновено до 2 седмици преди цикъла).

7. Обилен цикъл

Ако цикълът ви е обилен или по-болезнен, за това може да има съвсем тривиална причина – промени в климата, стрес, промяна в диетата, промяна във физическото натоварване, фамилна обремененост. Причината обаче може и да е много сериозна – миома, ендометриоза, проблеми с щитовидната жлеза. Ако наскоро забелязвате такива промени в цикъла ви и те продължават вече няколко месеца, е време да се обърнете към лекар. Липсата на цикъл или изключително слабият цикъл също са притеснителни.

Как да разберете дали имате проблем: Много е трудно да преценим дали цикълът ни е странен или твърде обилен, когато имаме само личния си опит, но има няколко основни неща, които трябва да знаете. Ако цикълът ви продължава повече от 7 дни и особено ако кръвта е яркочервена и в последните дни, това е притеснителен знак.

Нормалният цикъл е с продължителност 21-35 дни, но най-важното е да бъде редовен и с постоянна продължителност. Ако забелязвате промени в цикъла ви или нещо ви притеснява, попитайте гинеколога си, който ще ви препоръча необходимото лечение или ще ви успокои, че всичко е наред.