Също като останалите органи от нашето тяло, мозъкът ни се влияе от начина ни на живот и от външни фактори, някои от които не са чак толкова очевидни.

Днес ще ти разкажем за няколко всекидневни навика, които вредят на мозъка ти, дори и да не го осъзнаваш.

1. Липсата на социален живот

Едно проучване, проведено от Университета на Мичиган, доказва, че дори 10 минути комуникация на ден повишава умствените ни способности. И не е нужно разговорът да е лице в лице, разговорът по телефона също стимулира мозъка.

2. Захарта

Според няколко проучвания големите количества захар възпрепятстват създаването на нови неврони в мозъка, а те са изключително важни за дългосрочната памет и за научаването на нова информация.

3. Липсата на мозъчни стимули

Според учените мозъчната дейност е в своя връх, когато сме на 16-25 години, след това тя бавно се понижава и ние започваме да учим и запаметяваме все по-трудно. И все пак учените са открили, че редовните упражнения за мозъка (четенето, решаването на пъзели) значително подобрява дейността му, дори и при хората, които вече проявяват признаци на старческа деменция.

4. Пропускането на закуската

Някои изследвания показват, че децата, които редовно ядат закуска, се справят по-добре в училище, особено в точните науки. Пропускането на закуската води до понижаване на глюкозата в кръвта, което води до понижаване на работоспособността на мозъка.

5. Бързата и вредна храна

Прекаляването с бързата храна или честото преяждане пречат на връзките, които се образуват в мозъка, което влияе негативно върху краткосрочната и дългосрочната памет. Освен това бързата храна може да доведе и до депресия, не само до значително качване на килограми.

6. Сладоледът

Всяка студена храна може да предизвика внезапно главоболие. Вярва се, че студената храна свива кръвоносните съдове. В такива моменти тялото се опитва да ни предпази от измръзване и изпраща по-голямо количество топла кръв към мозъка, което пък води до разширяване на кръвоносните съдове. Тези резки промени предизвикват главоболие.

7. Мобилните телефони

Едно проучване, проведено върху лабораторни мишки, открива връзка между образуването на тумори и използването на мобилни телефони. Все пак не бързай да изхвърляш телефона си или да изпадаш в паника, учените просто съветват да използваш блутут слушалка при дълги разговори и да не държиш телефона до възглавницата си, когато спиш.

8. Да си завиваш главата, докато спиш

Ако се завиваш през глава, докато спиш, това намалява количеството кислород, което приемаш и освен това дишаш спарен въздух, пълен с въглероден диоксид. Това води до недостатъчно количество кислород в мозъка.

9. Дехидратацията

Може би не знаеш, но човешкият мозък е 70-80% вода. Освен това тя пренася необходимите вещества за правилното му функциониране. Ето затова мозъкът работи много по-ефективно, когато не си дехидратирана.

10. Алкохолът

Според учените алкохолът унищожава връзките между мозъчните клетки. Има и добра новина – ако спреш да пиеш, мозъкът постепенно ще се възстанови.

11. Пушенето

Според изследванията пушенето води не само до рак на белите дробове, но и до понижаване на дебелината на мозъчната кора, а това значително понижава умствените ни способности.

12. Застоелият начин на живот

Едно изследване открива, че физическите упражнения подобряват производството на нови неврони, т.е. повлияват благоприятно на дългосрочната памет.

13. Стриктната диета

Оказва се, че при една стриктна диета не се топят само мазнините по тялото ни. Учените са доказали, че при сериозно недохранване мозъкът се „самоизяжда“. Това е още една причина да не прекаляваш с диетите. Вместо да гладуваш, научи се да се храниш правилно и здравословно.

Бонус

Познайте кой е казал следното умозаключение:

„Когато бях малък, осъзнах, че палецът на крака рано или късно прави дупка в чорапа. Ето защо спрях да нося чорапи.“

Жокер: Мозъкът на този мъж е тежал само 1230 грама, т.е. с 10% по-малко от мозъка на средностатистическия мъж.

Отговор: Това изказване принадлежи на Алберт Айнщайн!