Възрастта на мозъка е относително понятие. Също като емоционалната ни и душевна ни възраст, тази на мозъка ни невинаги съвпада с реалната ни възраст, заложена в ЕГН-то.

Днес ви предлагаме един забавен тест, с които ще проверите своята наблюдателност и ще изчислите колко бърз и млад е мозъкът ви. Задачата ви е да отговорите на въпросите възможно най-бързо и да засичате колко време ви е отнело на всеки въпрос.

1. Освен че са обърнати, има ли нещо странно в тези фотографии?

2. Колко дупки има в тази тениска?

3. Погледнете снимката добре. Какво име бихте дали на това дърво?

4. Колко бързо можете да намерите грешката?

5. Виждате ли бебето?

6. Можете ли да откриете Майк от „Таласъми ООД“? Ако не знаете как изглежда Майк, първо ще ви подскажем, че той е зелено „страшилище“ с едно око.

 

Отговорите:

Е, как се справихте? Преди да преминем към резултатите, първо ще ви дадем отговорите.

1. Лицата на двете актриси са обърнати, но устните и очите не са, но мозъкът ни не го открива веднага, защото е свикнал да ги вижда по този начин, на това място. Ако не ни вярвате, нека обърнем снимките и ще видите, че този път устните и очите са обърнати, а снимките са станали доста страшни:

2. Във въпроса не се конкретизира за кои дупки става въпрос, така че отговорът е 8, а не 2 или 4. Тези 8 дупки са: 1 при главата, 2 при ръкавите, 1 в долната част на тениската, както и 4 за дупките в средата – дупките изглеждат като две, но пробиват и двата пласта на тениската, така че са общо 4.

3. Всъщност няма значение как ще наименувате дървото, важното е да забележите птицата на дървото, която така умело се е скрила.

4. Грешката е, че думата „е“ се повтаря два пъти във въпроса. Забелязахте ли?

5. Ако следвате клоните на дървото, ще видите едно бебе в ембрионална поза. Краката му се намират в дясната част на картината, ръцете са в средата, а главата – в лявата част.

6. Ето къде се е скрил Майк:

 

Резултати:

1. Ако сте отговорили на всички въпроси в рамките на 20 секунди за всеки един от тях, то вашият мозък е много млад и лесно преминава от една задача на друга. Вие умеете да виждате проблемите от различни ъгли и това ви помага да намерите най-правилното решение.

2. Ако ви е отнело повече от 20 секунди на въпрос или не сте могли да отговорите на всички въпроси, това означава, че имате мозък на възрастен човек. Трудно ви е да видите отвъд очевидното и не приемате промените много добре.

3. Ако сте отговорили на всеки въпрос в рамките на 5 секунди, то вие имате мозък на дете, което е отличен резултат и ние ви поздравяваме. Вие забелязвате и най-малките детайли и лесно се приспособявате към новото.