Едва през 70-те години на XIX век психологията се превръща в самостоятелна наука. От тогава напредъкът в тази област е забележителен и благодарения на множеството проучвания и новите технологии, сме научили много за човешката психика.

Днес искаме да ви споделим някои от най-интересните и странни психологически факти. Сигурни сме, че ще ви изненадат.

1. Ако споделите бъдещите си цели с останалите, е много по-малко вероятно да ги изпълните

Проучвания в тази област се правят още от 1933 г. Те са доказали, че веднъж щом споделим целите си с останалите, губим реална мотивация да ги осъществим. Причината е, че когато се похвалим с амбициозните си намерения, ние вече сме подхранили егото си и сме по-малко склонни да преминем през истинската и тежка работа, за да ги постигнем.

2. Повечето хора имат любима песен, защото я свързват с определен емоционален момент от своя живот

Знае се, че различната музика има различно влияние върху емоциите ни, но емоционалното ни състояние също влияе върху вкусовете ни. Както определени миризми ни напомнят за моменти от миналото, така свързваме някои песни с конкретни моменти от живота ни, дори да е напълно подсъзнателно.

3. Музиката влияе на начина, по който гледаме на света

Музиката не просто влияе върху моментните ни емоции, тя може да промени начина, по който гледаме на света. Според едно проучване тя има силен ефект върху възприятията ни. Проучването се фокусирало върху способността на хората да „виждат“ тъжни и щастливи лица, докато звучи различна музика. Оказало се, че в зависимост от музиката тази способност се променя и слушането на весела музика може да промени начина, по който възприемаме света.

4. Харченето на пари за друг човек носи повече щастие, отколкото харченето за лични потребности

Според едно проучване хората се чувстват по-щастливи, когато дават пари на и за други хора. Ако не ви се вярва, спомнете си с какво нетърпение очаквате да видите реакциите на останалите по Коледа. Понякога се вълнуваме повече за това как ще възприемат подаръка ни, отколкото за това какво ще получим самите ние.

5. Ще бъдете по-щастливи, ако харчите парите си за преживявания, а не за вещи

Според много проучвания хората често жертват неща, които ги правят щастливи, като ваканциите или посещаването на концерти, за да си позволят дадени вещи. Обаче е доказано, че преживяванията имат по-висока емоционална стойност и носят повече радост в дългосрочен план.

6. Днешните деца са много по-напрегнати и неспокойни 

У гимназистите се наблюдава същото ниво на безпокойствие, каквото е било характерно за средностатистическия пациент в психиатрия през 50-те години.

Около 49% от хората страдат или са страдали от някаква форма на натрапчиво безпокойствие, депресия или зависимост. Можем да твърдим, че като цяло човечеството става все по-нервно и стресирано с всяко десетилетие. Има много потенциални причини за това. Например днес хората се местят по-често, създават по-малко контакти в своята общност, сменят често работата си, по-малко вероятно е да сключат брак.

7. Някои религиозни практики, като молитвите и посещаването на църковни служби, намаляват нивата на стреса

Според няколко американски проучвания хората, които участват в религиозни ритуали, по-рядко проявяват признаци на депресия или други психически заболявания

8. Парите могат и да носят щастие в определени граници, но тяхното количество не е пропорционално на щастието

Според американско проучване, в което са анкетирани 450 хил. души, има две форми на щастие – емоционално (свързано с текущото ни състояние) и цялостно удовлетворение от живота. Обикновено повечето пари са свързани с по-високо цялостно удовлетворение, но до определена граница. Според учените границата за американския стандарт е около 75 хил. долара на година. Доходите след тази сума не носят повече щастие, а просто повече вещи. Това показва, че повечето пари не са равни на повече щастие.

9. Ако се обградите с щастливи хора, и вие ще станете по-щастливи

Сигурно на всички ни се е случвало да се засмеем, защото нечий смях е толкова заразителен. Според едно проучване не само смехът, но и стресът и щастието са заразни, така че, ако сте заобиколени от щастливи хора, вие самите ще се чувствате по-радостни.

10. Най-стресирани са хората между 18 и 33 години. След тази възраст нивата на стреса спадат

Според едно американско проучване от 2012 г. хората между 18 и 33 г. са най-стресирани, като нивата на стреса се покачват с всяка изминала година. Хубавото е, че след този период хората се чувстват по-спокойни.

11. Ако се самозалъжете, че сте спали добре, въпреки че това не е така, ще се чувствате по-бодри и работоспособни

Със сигурност много често ни се иска да си поспим още един-два часа сутрин, защото не сме си доспали. А когато не сме си доспали, е логично да не ни се работи. Но според скорошно проучване е достатъчно просто да се самонастроим, че сме спали достатъчно, вместо да се ядосваме и оправдаваме.

В проучването учените казали на участниците, че са спали достатъчно и дори времето, което са прекарали в дълбок сън, е по-голямо от средностатистическото, въпреки че това било пълна лъжа. Участниците изведнъж се почувствали по-отпочинали и представянето им на последвалия тест било по-добро спрямо преди и спрямо участниците, които не били излъгани. Учените нарекли този ефект „плацебо сън“.

12. Интелигентните хора са по-склонни да се подценяват, докато по-глупавите надценяват своите възможности

Този феномен се нарича Ефект на Дюнинг и Крюгер. Според него някои не особено способни хора се смятат за много велики и силно преувеличават своите умения и възможности. От друга страна, талантливите и умни хора често подценяват своята компетентност, мислейки си, че щом дадена задача е лесна за тях, значи е лесна и за останалите.

13. Ако си спомняте някое минало събитие, всъщност си спомняте последния път, в който сте си го спомняли

Звучи малко объркано, но мозъкът е една невероятна машина, която работи по мистериозни начини. Оказва се, че всеки път, когато си спомняте нещо, споменът леко се деформира и променя. Едно проучване доказало, че колкото по-често си спомняме дадено събитие, толкова повече се отдалечаваме от онова, което реално се е случило, защото мозъка ни обича да си доукрасява фактите.

14. Ще вземете по-рационално решение, ако го обмислите на чужд език

Според едно скорошно проучване, проведено от Университета на Чикаго сред американски и корейски граждани, мисленето на чужд език прави решенията ни по-рационални, защото премахва ненужните емоционални краски, които ни пречат да мислим трезво.