Има хора, които притежават необясним, но мощен магнетизъм, който привлича всички околни. И най-интересното е, че този непреодолим чар не зависи от техния външен вид.

Как го правят? Прочети нататък и разбери кои са 9-те качества, които ще те направят неустоима за околните.

Индивидуалност

Трябва да изразиш своята индивидуалност и да подчертаеш уникалните си черти. Все пак те те правят такава, каквато си. Точно тези индивидуални особености запомнят хората, когато те срещнат за първи път. В случая дори не говорим за общоприетите разбирания за красота, защото може да ти се вижда странно, но дори несъвършенствата и комплексите ни могат да се превърнат в наша запазена марка. Вместо да се опитваш да се приобщиш към тълпата, приеми индивидуалността си, независимо дали става дума за жестовете ти, интонацията, израженията на лицето ти, начинът, по който комуникираш или се обличаш.... Потърси онова, което те отличава и прави личността ти запомняща се.

Мечтай смело

За да привлечеш интереса на околните, имаш нужда от цел, мечта, страст, която да осмисля съществуването ти. Амбицията и желанието да промениш света около теб зарежда и околните с ентусиазъм. Разбира се, не казваме, че трябва да налагаш мнението си на околните, но е важно от теб да струи енергия по отношение на това, което правиш. Така че – мечтай смело! Защото човек без мечти е като празна книга без идеи. А кой би искал да прочете такава книга?

Бъди уверена

За да си привлекателна за околните, трябва да си уверена в себе си. Взимай смели решения, бъди отговорна и самостоятелна, не разчитай вечно на чуждата помощ и не се страхувай да изразяваш идеите си.

Не бързай да се съгласяваш с всяко мнение и не се превръщай в огледало на човека отсреща, повтаряйки всяка негова дума, така само ще се превърнеш в последователка, но не и в лидер, който другите да следват и уважават. Изразявай мнението си, заемай ясна позиция, избягвай думи и изрази като „предполагам, надявам се, може би, вероятно, не съм сигурна“. Все пак точно личното ти мнение те прави интересна.

Спри да мрънкаш

Можеш ли да се възхищаваш на човек, който постоянно се оплаква? Разбира се, че не. Харизматичните личности имат положителна нагласа към живота. Избягвай постоянната критика, мрънкането и оплакванията. Не всичко в живота е розово, разбира се, но не можеш постоянно да си негативна и да превръщаш всеки проблем в трагедия. Говори с околните на приятни теми и скоро твоето и тяхното настроение ще се подобри.

Използвай жестове

Невербалната комуникация също изразява твоята увереност, затова не се привеждай, не скръствай ръце, опитай се да се усмихваш по-често, гледай събеседника си в очите и застани в отворена поза.

Превърни се в изкусна разказвачка

Много хора вярват, че умението да разкажеш дори и най-обикновената история по интересен начин е талант, но истината е, че с малко практика можеш да се превърнеш в модерната Шехерезада. Просто трябва да говориш с увереност, да използваш хумор, особено себеирония, да останеш в отворена поза на тялото. Не се притеснявай, ако не всеки път шегата ти е била успешна. Като за начало можеш да споделиш свои лични истории, по този начин ще насърчиш и другите да споделят свои преживявания.

Не отмествай поглед

Когато говориш с някого, гледай го в очите. Понякога един поглед може да изрази хиляди думи, а контактът с очи показва, че наистина слушаш събеседника си и си заинтересувана от него като човек.

Когато се намираш на някакво събитие и говориш с някого, не бива да се разсейваш и погледът ти да блуждае наоколо. Не си гледай в телефона, не го поставяй на масата, когато се виждаш с някого, защото това показва на събеседника ти, че има по-важни хора от него и срещата ви е по-скоро досадно задължение.

Изслушвай

Няма причина да смяташ, че ти си най-важният и интересен човек на света, затова недей да обсебваш целия разговор. Вместо това изслушвай околните, задавай им въпроси, покажи истински интерес към думите им. По този начин ще ги накараш да се почувстват специални и оценени.

Разбира се, няма как да запомниш всяко нещо, което другия ти казва, но трябва поне да запомниш името му. Ако хич не те бива в помненето на имена, има няколко трика, които ще ти помогнат. Когато някой ти се представя, повтори името му: „Приятно ми е да се запознаем, Таня.“ Или се опитай да свържеш името му с предмет, животно или песен.

Огледалният ефект

Както казахме не трябва да използваш огледалния ефект, за да повтаряш думите на околните и вечно да се съгласяваш с тях, но можеш да използваш огледалния ефект при жестовете – повтаряй физиономиите, интонацията и жестовете на събеседника си. По този начин околните ще те харесат на едно подсъзнателно ниво. Ефектът е толкова успешен заради нарцистичната природа на хората – повтаряйки техните жестове, те усещат, че сте на една и съща вълна и ти наистина ги разбираш.