Джеф Хейдън е написал над 30 книги с бизнес съвети, които ни разкриват начините да се превърнем в неустоими личности в очите на всички околни. Чрез неговите съвети можем да спечелим доверието на останалите и да си изградим един позитивен образ.

Днес ще се позовем на неговите трудове и ще ти представим 9 качества, присъщи за чаровните и неустоими хора. Ако приложиш тези психологически трика, сме сигурни, че ще се превърнеш в магнит за околните:

Те не се страхуват да губят

Чаровните хора не се опитват да спечелят на всяка цена. Няма нищо по-досадно от човек, който се вживява прекалено и се оставя амбицията да го завладее. Чаровните хора не се страхуват от загубата. Те винаги се стараят да дават всичко от себе си, без да очакват отплата и награда. За тях не е трудно да признаят грешките си или да говорят за недостатъците и слабостите си. А всички знаем, че не всички хора го умеят.

Чаровните хора са открити, те могат да ти кажат „Не знам как да го направя, ще ме научиш ли?“ или „Така ти завиждат заради...“, защото те знаят, че околните ценят честността и откритите емоции.

Те показват, че наистина се радват да те видят

Да гледаш събеседника си в очите е много важно при всеки разговор и чаровниците го знаят. Те се усмихват, когато ти се усмихваш. Те се намръщват или кимат, когато и ти го правиш. Но те не се стремят просто да повтарят мимиките ти, те са фокусирани върху думите ти, слушат те внимателно и следят емоциите и жестовете ти.

Тази обратна връзка им спечелва доверието на събеседника.

Те се стремят към разбирателство

Повечето хора, макар и несъзнателно, търсят противоречия и спорове във всеки разговор, защото просто искат да докажат, че те са правите. Неустоимите хора не се стремят да спечелят спора, те търсят разбирателство и компромис, който да устройва всички.

Затова се опитай да намериш нещо общо между теб и събеседника ти. По този начин ще се получи интересен разговор, пълен с положителни емоции.

Те използват силата на докосването

Докосването е могъщо средство, което ни помага да разберем чуждите емоции по-добре. За да го докажат, група от учени провели интересен експеримент. Те се опитали да изразят 12 вида емоции само чрез докосване, без никакви думи. В 50-83% от случаите тези емоции били предадени правилно.

Затова, когато искаш да поздравиш някого, помисли как ще е най-правилно да го направиш. Топлото здрависване или потупването по рамото са добри начини в зависимост от ситуацията. Един уместен физически жест ще повиши доверието на околните.

Те умеят да използват мимиките правилно

Чаровните хора се справят отлично в изразяването на емоциите си. Те могат да превърнат дори най-скучната история в завладяващ разговор. Чрез използването на жестове и лицеви мимики те придават настроение на историите си. По този начин събуждат интереса на околните.

Те не се страхуват да изглеждат смешно

Може да не умеят да карат кънки, или пък да не ги бива на Туистър или боулинг – но те не се страхуват да изглеждат смешно и да се опитват. Интересното е, че заради такива моменти хората ги уважават повече.

Когато си готова да покажеш слабостта си и не се страхуваш да изглеждат дори смешно, хората не ти се смеят, те се смеят с теб.

Те задават въпроси

Чаровните хора много лесно могат да те предразположат да говориш за себе си, защото те не се боят да задават въпроси и самите те говорят открито за себе си. Такива хора наистина искат да знаят какво мислиш и това ги прави неустоимо привлекателни.

Когато разбереш нещо за някого, задавай му въпроси и след това сподели подобен личен опит. Това ще му покаже, че се интересуваш от него, но и че имате общи интереси, които могат да са основата на много приятни бъдещи разговори.

Те помнят имена

Чаровните хора винаги помнят имената на околните, както и различни детайли за тяхната личност. Когато срещнеш човек, който си виждала само веднъж, но той ти е запомнил името, това те кара да се чувстваш значима. Когато някой си е направил труда да запомни нещо за нас, особено ако е малка особеност, той веднага се издига в нашите очи, защото ни кара да се чувстваме приятно.

Затова наричай хората с имената им, запомни имената на приятелите им и дори на домашните им любимци. По този начин те ще се настроят положително към теб.

Те слушат повече и говорят по-малко

Повечето хора въобще не се справят със слушането. Ясно е, че всеки от нас иска да сподели историите си и е приятно, когато виждаш, че останалите те слушат и са заинтригувани от думите ти, но чаровните хора знаят къде е балансът. Те умеят да разказват завладяващи истории, но най-вече умеят да слушат. По този начин те опознават събеседниците си по-добре и лесно намират общи интереси с останалите.