Днес все повече хора страдат от постоянно главоболие, болки в гръбнака и кръста, а също и от постоянна умора, губене на концентрация и липса на каквато и да е енергия. Предполагали ли сте обаче, че за тези неразположения е отговорен начинът на живот, който водим, и по-специално неправилната стойка, следствие от стоенето зад бюро и насочения към екрана на телефоните ни постоянно отправен поглед? Основната причина за всичко това е изкривяването на първият шиен прешлен, наречен атлас, който освен че е основна опорна част на тялото ни и участва в движенията му, се оказва, че уврежданията му са свързани почти всички заболявания в живота ни. Затова днес ще ви срещнем с д-р Самоил Арсов, завършил медицина и атлас специалист от "Атлас център д-р Арсов", който ще ни разкрие повече за това какво представлява прешленът атлас и коя е процедурата, която завинаги може да сложи край на ежедневните ни разположения.

Какво представлява атласът и защо е важен?

Атлас е първият шиен прешлен, който произлиза от гръцката митология, според която Атлас носел цялата земя на своя гръб. Според това може да видим колко голямо значение се дава на атласа. Той не носи само главата, а също е база на целия гръбначен стълб, има голяма роля в цялата статика, динамика и положение на костно-мускулната система. Oт горната страна атласът е прикрепен към базата на главата, а в долната страна с втория вратен прешлен аксис. От страната на атласа минават много важни кръвни съдове и нерви, с които първият вратен прешлен е в контакт. Бих споменал още една важна особеност на атласа - неговият отвор, който е в директен контакт с този в основата на главата, на който лежи гръбначният мозък. Когато тези два отвора не са в правилна позиция те притискат гръбначния мозък, което след време може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Дали това означава, че атласът може да бъде изместен?

Точно така! Много често атласът не е в своята правилна позиция. Според изследвания, проведени в цяла Европа, се оказва, че 98% от хората имат неправилно положение на атласа. Неговото изместване се получава още докато сме бебета, когато мускулатурата ни не е достатъчно силна, за да държи атласа в положението, в което трябва да бъде, и всички падания и удари след това спомагат за неговото още по-лошо положение. 

Какво може да очакваме от неправилното положение на атласа с оглед на здравословното състояние?

Здравословните проблеми, които се наблюдават се поделят на 3 групи: съдови, на мускулите и цялата скелетна система и на нервната система. Първите се проявяват, когато атласът не е в правилното си положение, от което се наблюдава притискане, компресия на кръвните съдове, имащи за цел да снабдяват мозъка с кръв, а с това се намалява и цялостната циркулация до мозъка. Заради този намален приток на кръв може да се появят различни неразположения като главоболие, световъртеж, замайване, нестабилност, размазано виждане, шум в ушите, губене на концентрация, памет и енергия, тъй като мозъкът не получава достатъчно количество на кръв. Притискането върху вертебралните артерии може да бъде толкова силно, че да предизвика световътреж и замайване, когато човек погледне нагоре или лежи по гръб с възглавница под главата. Може да се появяват дори облачета и точици при гледане нагоре. Това състояние се казва вертебробазиларен синдром, но процедурата дава моментален ефект.

Във втория случай, когато е засегната цялата скелетна система, атласът не е в своето нормално положение, тъй като тежестта на главата, която е около 5-7 кг, не бива разпределена еднакво вляво и вдясно, оттам се измества центърът на тежестта на цялото тяло и целият гръбначен стълб се изкривява. Това води до появата на напрежение, заради което биха могли да се появят затруднено движение и болки във врата, а също и неразположение в раменете и целия гръб. Атласът е база на целия гръбначен стълб и когато започне да се изкривява едното бедро се повдига и в дължината на двата крака се наблюдава леко разминаване. Оттам цялото движение, статика и динамика ще бъдат нарушени, а след време това би могло да предизвика износване на тазобедрените стави и колената. Допълнително изкривяването ще доведе до неправилен натиск върху междупрешлените дискове, а оттам до дископатии и дискови хернии.

В последния случай, когато страда нервната система, дисковите херниии притискат гръбначните нерви, в резултат на което се предизвиква болка, изтръпване, намалена чувствителност на кожата, оток и мускулна слабост. Изместеният атлас може да притиска нервус вагус (блуждаещият нерв), който инервира вътрешните органи и да предизвика тахикардии, аритмии, гастрити и нередовно изхождане. Неправилната стойка на тялото, дългото време пред компютър, травми на главата, катастрофи, падане, намалена или отсъствие на физическа активност правят така, че тези здравословни проблеми да се появяват във все по-ранна възраст.

Това значи ли, че модерният начин на живот влияе на възрастта на пациентите?

Да, до съвсем скоро пациентите бяха по-възрастни, но в последно време все повече са младите хора със сериозни оплаквания. Те постоянно са пред компютър или с мобилните телефони в ръка, като именно тази неправилна позиция на главата предизвиква техните оплаквания. Аз самият съм имал пациенти на 25-30 години с главоболие, световъртеж и болки във врата. Това е свързано и с професията, тъй като все по-голяма част от времето си тези хора прекарват именно зад бюрото, пред компютъра и в неправилно положение. Те най-често са счетоводители, фармацевти, стоматолози, шивачки, маникюристки. Оплакваниата може да се появят и след катастрофи, особенно след камшичен удар.

Има ли начин и ако да, то какви са възможностите атласът да се върне в своето нормално положение?

Да, техниката, по която аз работя - Швейцарски метод за изправяне на първия вратен прешлен атлас. Специалистът, който извършва процедурата, е преминал през специално обучение и с помощта на специален апарат (по швейцарски патентован метод) позволява той да се върне в естествената си анатомична позиция. Процедурата се състои от масаж на мускулите на базата на вибрации (без ток или ултразвук), които държат атлас в това неправилно положение и чрез отпускане той сам се възвръща в своята анатомична позиция. Процедурата се прави еднократно, бърза е и абсолютно безопасна.

А самата процедура болезнена ли е, колко пъти трябва да се направи и какъв е ефектът след нея?

Не бих казал, по-скоро леко дискомфортна и със сигурност по-малко болезнена от неразположението причинено от главоболие или болки във врата да речем. Някои пациенти я определят като "по-груб масаж". Ваното е, че тя се прави само веднъж в живота и веднъж завърнал се в правилната си позиция, атласът повече не би могъл да се измести анатомично! Що се отнася до чувството след нея, то се наблюдава отпускане на вратните мускули, а тежестта на главата драстично намалява. Когато атласът се върне в своето нормално положение кръвоснабдяването към мозъка се подобрява, изчезват замайването, световъртежът и главоболието. След това се отпускат мускулите и по целия гръбначен стълб, тежестта на тялото се разпределя пропорционално, като по този начин се намалява натискът на прешлените върху междупрешленните дискове и оплакванията от дискова херния. Важно е да спомена, че цялостният ефект от процедурата върху гръбначния стълб и скелетната система може да се почувства след първия месец. През това време е възможен лек дискомфорт и дори връщане на болката, но значително по-слаба.

До този момент на колко човека сте помогнали? 

Досега съм имал над 700 прегледа и над 450 процедури, тъй като самата процедура не се прави на всеки пациент. Крайното решение дали даденият човек ще се подложи на процедура става посредством попълването на въпросник, свързан с оплакванията му. След това специалист прави индивидуална преценка дали би могло да има положителен ефект от процедурата, или не. Преди време работех като личен лекар и от опит знам, че традиционната медицина не дава решение, затова и реших да започна да се занимавам с лечението на хора именно чрез този метод. Всички пациенти, които са минали през мен през последните 5-10 години имат една и съща история: започват да лекуват симптомите с хапчета, болките им се облекчават, но след време отново се появяват. Да не говорим колко странични ефекти имат същите тези хапчета...

Има ли ограничение във възрастта на пациентите, които биха могли да се подложат на процедурата? 

Единствените групи, на които не препоръчвам лечението чрез тази процедура, са бременните жени, децата на възраст под 7 години и хората, претърпели различни наранявания в областта на шията през последните 6 месеца. Всички други биха могли да се възползват и убедят с очите си в положителния ефект на процедурата. 

Все повече деца в България имат сколиоза. Вашата терапия може ли да им помогне?

Сколиозата е по-сериозно състояние, в което гръбначният стълб е изкривен вляво или вдясно и предизвиква силни болки по цялото му протежение. Процедурата не може да излекува напълно сколиозата, но когато се направи и атласът се върне в нормалното си положение, тежестта на главата се разпределя равномерно, гръбначният стълб се отпуска и стойката със сигурност ще се изправи. Важно е родителите да са наясно, че след процедурата лечението трябва да се продължи със специални упражнения, които ще действат в посока намаляване ъгъла на изкривяване. Казвам това от опит и от наблюденията ми върху пациенти, които са подобрили значително състоянието си след близо 30 години болки и дискомфорт, причинени от заболяването.  

Преди време д-р Арсов е роботил в друг център, но поради големият брой доволни пациенти (над 450), чието изискване било прегледът да се проведе именно от него, той откри свой собствен център "Атлас център д-р Арсов". Адресът е гр. София, ул. "Константин Иречек" 48 (срещу ВМА). Работи се само с предварително записан час на телефон: 0879 19 19 17.