Всеки 4-ти българин има проблеми с щитовидната жлеза, като по-често са засегнати жените, показва статистиката. Основните ѝ нарушения хипотиреоидизъм (намалена функция), хипертиреоидизъм (повишена функция), Базедова болест и Хашимото (и двете автоимунни заболявания).

Малка и нежна, щитовидната жлеза е водеща в редица ключови за организма процеси – сърдечен ритъм, метаболизъм, лимфна система, черен дроб, за функцията на нашите тъкани, тяхното хранене и енергията ни. Оказва се обаче, че само една пета от причините за дисфункцията ѝ са свързани със самата щитовидна жлеза. Останалите 4/5 идват всъщност от други органи. Основен фактор за проблемите й са външните токсични влияния – остри и хронични възпаления под влиянието на вируси, бактерии, прием на някои медикаменти, токсини от замърсената околна среда. Но това далеч не е всичко. Оказва се, че ѝ влияят дори и здравословни смущения, които често подценяваме – например болестите на стомаха, с който произлизат от един и същи ембрионален слой. Когато има проблеми и нелекувани възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, сигналите за възпалението стигат и до щитовидната жлеза.

Всички тези проблеми могат да бъдат повлияни по безопасен и щадящ организма начин чрез методите на натуропатията, казва един от най-популярните натуропати и Шуслерови терапевти в Германия графиня Ангелика Волфскийл. Тя отново гостува през ноември в България по покана на Европейското общество по интегративна медицина, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, за да изнесе серия от безплатни образователни лекции на тема „Какво представлява синдромът на пропускливите черва и той ли е причина за епидемията от „модерните” болести – автоимунни заболявания, гинекологични проблеми, алергии”. Лекциите ще се проведат от 18:30 ч. в: София - 20.11, понеделник, мол Парк център, Cine Grand; Варна - 22.11, сряда, хотел „Черно море“; Пловдив - 24.11, петък, хотел „Санкт Петербург”.

При липса на енергия, напълняване, косопад – проверете нивата на хормоните

Ако сме от хората, които преживяват активно случващото се с нас в ежедневието ни, тогава товарим прекомерно щитовидната си жлеза. Моментният стрес се преработва в нервната ни система. Много хора обаче са подложени на хроничен стрес – живеят под натиска да се справят с прекомерно много работа, едновременно и бързо, и достатъчно добре. Това рефлектира и върху самата щитовидна жлеза, която също се включва в „бързането“. Така се стига първо до хиперфункцията ѝ - в опит на организма да навакса високите изисквания, а после и до burnout – „прегаряме”. Затова при депресия и отпадналост трябва непременно да се провери функцията на жлезата. Симптомите на понижената ѝ функция са безпричинно напълняване, косопад, суха коса и кожа. На човек му е студено, няма сили. Класическите симптоми на хиперфункция пък са сърцебиене, мощно изпотяване, горещи вълни. 

Понякога не осъзнаваме, че нашите собствени нагласи увеличават стреса – вместо активно да търсим решения, ние пасивно очакваме какво ще се случи с нас. Перфекционизмът също ни тласка към затворения кръг на работохолизма и неудовлетвореността, последвани от хронични заболявания.

Как с природни средства може да възстановим здравето си

Ето част от съветите на Ангелика Волфскийл, чиято ефективност е изпитана в дългогодишната ѝ практика. Те включват цялостна промяна в начина на живот и в храненето, както и лечебни схеми за изчистване на организма на клетъчно ниво. 

Ако сме от хората със стресово всекидневие, можем да си помогнем с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Изпитаната програма за управление на стреса на немската природолечителка включва соли №5 калиев фосфат, №7 магнезиев фосфат, №9 натриев фосфат и №11 силицея. Вземат се по 5 таблетки от всяка, в тази последователност - сутрин, следобед и вечер.

Спазването на режим на работа и почивка е изключително важно, за да сме здрави. Работим ли често до късно вечер, щитовидната жлеза излиза от баланс. Основните соли за лечение на жлезата са №5, №7 и №9. Сол №5 калиев фосфат въздейства благоприятно при оток на жлезата, при нервност и смущения в съня, свързани с болестта, при бързо изморяване, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм. Приемът е 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч. Сол №7 магнезиев фосфат премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации. Прилага се вечер – 5-10 табл., разтворени в чаша топла вода. Сол №9 натриев фосфат възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Приемат се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода. Използването на минерални соли не означава да се спре приемането на предписани от лекар медикаменти. Шуслеровата терапия не е заместваща, а е функционално средство – променя активността на системите в организма и клетките, за да могат те правилно да усвояват веществата от храната, обяснява Ангелика Волфскийл.

При напълняване заради ендокринни проблеми задължително преразгледайте храненето, намалете калориите, но и включете повече движение. За отслабване в тази ситуация може да се комбинират солите №4, №9 и №10. Храненето трябва да съдържа достатъчно селен, йод, глутатион (растителен антиоксидант), витамини В и D, иначе щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно от хормоните си.

Заповядайте на безплатните образователни лекции на графиня Ангелика Волфскийл от 18.30 ч. в:

София - 20.11, понеделник, мол Парк център, Cine Grand;

Варна - 22.11, сряда, хотел „Черно море“;

Пловдив - 24.11, петък, хотел „Санкт Петербург”.