Има ли двойка, която никога не спори? Не, едва ли. Всички двойки имат своите несъгласия, важното е как разрешавате конфликтите.

Затова днес ще ти дадем 10 съвета как да водите по-цивилизовани спорове и как бързо да се сдобрите след това.

1. Преброй до 10

Звучи твърде просто и наивно, нали? Но работи! След като чуеш нещо, което не харесваш или не подкрепяш, поеми дълбоко дъх и преброй до 10. Не би искала да нараниш любимия с жестоки думи само защото в този момент си ядосана, нали? После само ще трябва да обясняваш, че ни ги мислиш наистина, а всички знаем, че казаните думи назад не се връщат.

2. Измислете си ваш стигнал „стоп”

Когато спорът ви прекрачи границата на разумното и се стигне до „точката на кипене”, при която всичко отива по дяволите, е добре да дадете вашия сигнал за „стоп”. Може да е жест, смешна дума или просто „пауза! стоп!” По този начин ще кажете на партньора си, че сте на ръба и спорът няма да доведе до нищо продуктивно, освен повече гняв.

3. Не се опитвайте да спечелите

Не това е най-важното, нали? И не това искаш, нали? Защото в споровете с любимия няма победител и победен. Дори да ти се струва, че мнението ти е важно и правилно, то няма да има никакво значение след време. Затова не се старай да спечелиш, любовта ви и взаимното уважение са много по-важни.

4. За някои неща просто не си струва да спорите

Разбира се, че съществуват въпроси, за които си струва да спорим и които са важни за връзката ни, но повечето неща, за които двойките спорят, са незначителни. Избирайте умно споровете си, вместо да се палите за всяко нещо и да се сърдите.

5. Прегърни го

Когато сме ядосани и спорим, последното, което ще ни мине през ума, е да докоснем другия. Но физическия контакт ще ти припомни, че обичаш този човек. Не се страхувай да поискаш прегръдка и бъди достатъчно щедра да подариш една, тя може да предотврати по-големи проблеми.

6. Направи нещо невъзможно – постави се на негово място

Нека си признаем, когато любимият ни направи нещо „грешно” веднага правим грандиозни обобщения и заключения. Ако не е измил чиниите, причината е, че никога не ти помага в кухнята. Ако е забравил специален повод, причината е, че не му пука за връзката ви. Опитай се да се поставиш на негово място и да разбереш доводите му. Този съвет важи за всеки спор.

7. Можете да си легнете ядосани

Да, чували сме съвета – никога не си лягайте ядосани! Но всъщност експертите са съгласни, че спорът не е нужно да бъде разрешен още същия ден. Ако не можете да намерите компромис, ако всеки държи на своето – прекратете спора, наспете се и си починете. На следващия ден може би кавгата ще ви се стори безсмислена. Връзката ви няма да рухне за една нощ.

8. Внесете малко хумор в спора

Шегите намаляват напрежението, но не се опитвай да бъдеш иронична или жестока към любимия си. Една невинна шега никога няма да навреди.

9. Опознай себе си

За всеки спор са нужни двама души. Докато си поемаш дълбоко дъх и броиш до 10, запитай се откровено защо си ядосана. Изправи се срещу истинските причини.

10. Потърси комфорт

Много често околната среда само влошава настроението ни. Ако спорите, а около вас е пълно с шумни хора, напрежението само ще се покачи още повече. Опитай се да намериш нещо или място, което ще донесе удоволствие и комфорт и на двама ви. Например едно приятно питие. Може би след това ще осъзнаете, че не е време да спорите, а да се насладите на вечерята.