90-те определено бяха Златната ера на рапа! Решихме да съберем десетте парчета от този период, които оказаха най-силно влияние на развитието на хип-хоп културата от 90-те години. Независимо дали ги обичате, или пък мразите, няма как да отречете, че те промениха музиката. Списъкът не показва кои са най-добрите парчета, а просто кои промениха играта завинаги...

Geto Boys – “Mind Playing Tricks On Me” (1991)

Песента, която накара хип-хоп обществото да забележи, че Югът не просто може да рапира, но го прави по-добре от останалите. Тази сюрреалистична очарователно-кошмарна песен затвърди Юга като сериозен играч в хип-хопа, тъй като Geto Boys се занимават с тема, която е позната на всеки, живеещ в гетото - неумолима параноя. С класическата реплика: "През нощта не мога да спя, мятам се и се въртя / Свещници в тъмнината, видения за горящи тела", легендарният Scarface рисува картина, която е едновременно тъмна, жива и релевантна. Хип-хопът никога няма да бъде същият!

Dr. Dre – “Nuthin’ But A ‘G’ Thang” (1992)

Какво всъщност трябва да кажем? Това е не само една от най-влиятелните хип-хоп песни на 90-те, но и една от най-влиятелните в музиката на всички времена. Тя роди един звук: "колажът" на Доктор Дре между семпли и живи инструменти (често и семпли, изсвирени на живи инструменти) е безвременен и направи мелодията нещо съществено в хип-хоп музиката. Парчето определи една едра, обявявайки с учудваща увереност, че рапът на Западното крайбрежие е не просто тук, за да остане, а е сила, с която да се съобразяваме. "Nuthin But A G Thang" също така е една от малкото песни, която винаги може да гарантира купона, превръщайки я в безсмъртна класика.

Wu-Tang Clan – “Protect Ya Neck” (1993)

Хип-хопът беше предефиниран, след като девет деца от Стейтън Айлънд дадоха официален звук на думата "мръсно". С "Protect Ya Neck" целият звуков пейзаж и отношението на рап музиката бяха преформулирани, така, както го направи Доктор Дре на Запад: барабани, груби звуци, зловещи мелодии и жаргон, който изглежда безсмислен за всеки извън този кръг. Тази песен стартира движението на Wu-Tang, като даде на другите творци свободата да "събличат" звука колкото си искат.

2Pac – “Keep Ya Head Up” (1993)

От всички песни на 2Pac, които собственоръчно промениха играта, няма по-значима от "Keep Ya Head Up". С тази песен 2Pack направи няколко неща, които завинаги ще вдъхновяват артисти по целия свят: той разказа историята за един социален проблем от лична гледна точка, показа, че няма лошо в това да бъдеш уязвим и предефинира отношението на хип-хопа към жените. Те вече не са просто част от мизогинистичната сцена, а ценна част на обществото, която трябва да бъде зачитана, защитена и оценявана. С "Keep Ya Head Up" 2Pac се показа не само като изключителен талант, но и като глас на поколението.

Notorious B.I.G. – “Big Poppa” (1994)

Кристално и живо парче, тази песен изкара всички карти на масата. Изображението на мафията на вип сепарето с безкрайно изобилие от шампанско и жени беше увековечена с "Big Poppa" на Notorious BIG. Не само, че тази песен придава блясък на високия стил на живот, който очевидно продължава непрекъснато до този ден, но също така даде свобода на лошите момчета да правят това, което обичат.

Bone Thugs-N-Harmony – “1st of tha Month” (1995)

Можем да спорим кой пръв го направи и къде, но това беше песента, която въведе "кълцането" като начин на рапиране за широкия свят. Независимо, че мнозина го правеха преди Bone Thugs, тази песен въведе стил, който е уважаван от мнозина. Влиянието ѝ може да се забележи в десетки песни и до ден днешен.

Master P – “Make Em Say Uhh” (1997)

Тази неудържима и пълна с енергия песен продължава да вдъхновява стила на Юга и до ден днешен. От парчетата на Cash Money Records до звуците на Lil Jon, които властваха в класациите в близкото минало - всички се вслушаха в духа и звука на тази класика.

Notorious BIG – “Mo Money, Mo Problems” (1997)

Notorious BIG се появява в списъка ни и с друго парче, което промени играта. "Mo Money, Mo Problems" собственоръчно въведе за широкия свят хип-хопа, облечен с лъскав костюм. Видеоклипът е също толкова влиятелен, колкото и самата песен: нелепите костюми, лещите и странната обстановка управляваха пейзажа на хип-хопа, благодарение и на появите на Puff Daddy и Mase. Освен, че звучеше на всяко младежко парти по това време, тази песен също стартира и нова производствена естетика за "преопаковане" на песните и "хвърли хайвера" за многобройни хитове.

Jay-Z – “Hard Knock Life (Ghetto Anthem)” 1998

Пробивът на Jay-Z направи привидно невъзможното - преобрази детска песничка и я превърна в химн за гетата. Той намери паралелна фигура в Ани, сирачето, което се бори с улиците, за да оцелее. Тази песен, освен огромен хит, разкри и нов свят за продуцентите, които по-рано биха се срамували да сложат нещо толкова "меко" в хип-хоп продукция. Тази песен беше първата от многото хитове на Jay-Z, които донесоха предградията в гетото.

DMX – “Ruff Dyders Anthem” (2000)

Технически 2000-та година беше част от 90-те и затова DMX намира място в нашия списък. "Ruff Ryders Anthem" унищожи лъскавият "костюм" на хип-хопа и го върна към хардкора. С рефренът "What!?" спиращият и започващ отново флоу на DMX и страхотната продукция на Swizz Beats, това парче въран хип-хопа на улиците, осигуряващи изненадващ контраст с преобладаващия звук на времето.