X

10-те най-вредни храни, които трябва да избягваме

от в 12:11 на 23.03.2014 в Здраве и спорт | Полезни храни


10-те най-вредни храни, които трябва да избягваме

10-те най-вредни храни, които трябва да избягваме
Наскоро ви запознахме с 10-те най-полезни храни, които трябва да консумираме. Но освен да знаете на какво е нужно да наблягате, би трябвало да сте осведомени и какво трябва да избягвате да консумирате. Ако някоя от следните храни присъства редовно в менюто ви, нашият съвет е бързичко да му нанесете корекции. 

1. Дъвчащи бонбони и газирани напитки
Всички видове дъвчащи бонбони съдържат огромни количества захар, оцветители, заместители и химични добавки. А да изпиеш чаша газирана напитка е като да изядеш 300гр дъвчащи бонбони. Освен това, вторите съдържат най-различни газове, който причиняват гастрити, колити и наднормено тегло. 


 
2. Кренвирши и салами
Повечето колбаси и „месни” деликатеси са произведени най-вече от соя и други добавки. Изключителното количество консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители, мазнина, млени органи и какви ли не други животински остатъци изместват месото от съдържанието на повечето такива храни. Често то достига едва 20% от състава. Това е бавна, но пък сигурна отрова за човешкия организъм. 




3. Майонеза
Фабрично произведената майонеза е високоенергиен продукт, тя съдържа изключително високо количество мазнини, които са канцерогенни. Покачва нивата на холестерола. Съдържа още - въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и всякакви други добавки.




4. Чипс
Чипсът вреди на холестерола в кръвта и неминуемо води до затлъстяване. Пърженото изкушение, освен това предизвиква и психични проблеми при децата, според някои проучвания, поради наситените мазнини, които съдържа. Те затрудняват функционирането на мозъчните клетки и нанасят вреди на хормоналния баланс. Редовната консумация на чипс води до запушване на кръвоносните съдове, което от своя страна причинява мозъчен инсулт, атеросклероза и други. 


 
5. Изкуствени подсладители 
Най-разпространеният подсладител е аспратама. В тялото той се разгражда до мравчена киселина и формалдехид, които са много силни токсини и убиват нервните клетки в организма. Може да причини загуба на зрението, паметта, симптоми, наподобяващи множествена склероза, мускулни спазми, гърчове, безпричинно безпокойство, виене на свят, главоболие и още редица странични ефекти, за които повечето производители не предупреждават. Освен това води до затлъстяване като нарушава метаболизма. 


 
6. Свинска мас и сланина
Холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Всички знаем как се отглежда и с какво се храни прасето. Да се угояваме с „остатъци” от него, не е в наш интерес изобщо. Директното набавяне на сланина и мас на организма е лесно и може би приятно за много хора, но обратният процес е изключително труден и е почти непостижимо за човек на средна възраст да изгори набавените калории и да се пребори с тлъстините. Най-опасни за нас са продуктите със скрито съдържание на свинска мас, като преработени меса -  колбаси, кренвирши, пастет и т.н. След топлинна обработка при високи температури обаче, свинската мас остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. 


 
7. Бързи закуски
Мазни, препържени, незнайно къде и как съхранявани и прочее, тези храни ужасно натоварват организма ни. Всяка една бърза закуска е бомба от стотици калории, но не само това. Те вредят както на талията, така и на черния дроб, сърцето, холестерола и кръвното ни. Освен това, пържените картофи, съдържащи се в повечето такива храни, значително увеличават риска от рак на простатата. Химикалите, които се използват, за да изглежда по-добре храната и да се подобрят вкусовите й качества, също действат пагубно на човешкия организъм. 


 
8. Сладкиши /вафли, кроасани и т.н./
Всички тези продукти съдържат огромно количество калории, които не можем да пренебрегнем с лека ръка, защото водят право към затлъстяване. Освен това всяка хапка набавя на организма ни, не само ненужните, но и вредни за него – химични добавки, генетично модифицирани продукти, изкуствени подсладители, оцветители и ароматизатори. 


 
9. Маргарин
Маргаринът съдържа така наречените транс-изомери на мастните киселини, които предизвикват затруднение за организма да произвежда арахидонова мастна киселина, подпомагаща растежа, както и други мастни киселини. Маргаринът намалява чувствителността на клетките към инсулина и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, увеличава количеството на „лошия” холестерол, разрушава червените кръвни телца, отслабва имунната система и влошава качеството на семенната течност при мъжете. Много изследвания показват връзката между ранна смърт и консумация на големи количества трансмазнини, съдържащи се в маргарина. 


 
10. Сол
Човешкият организъм има нужда от сол, но когато количеството прекрачи границите на минимализма, тя става вредна. Така че, вместо да прекалявате с използването й по предназначение, може да опитате някое от 50-те й приложения в ежедневието, за които ви разказахме неотдавна.
Солта задържа течности, влошава работата на бъбреците и черния дроб, склерозира артериите, води до хипертония и т.н. Освен това „бялата отрова” прави кожата ни суха като изсмуква влагата от нея. Тя се разпределя неравномерно в тъканите, като се натрупва в най-голямо количество в мускулите и червата, а най-малко – в белите дробове. За това солта вреди най-вече на бъбреците и сърцето. 


Мили дами, надяваме се да сме ви помогнали във важната задача да сте наясно с какво точно се храните вие и вашето семейство. Защото все пак организма ни е единство от системи, които работят заедно и са свързани помежду си. Ако искаме да сме здрави, трябва да се грижим за всяка част от тях! 
За да не изпускате и друга интересна и полезна информация, свързана със здравето, ежедневието и живота на всяка от нас, следете сайта ни на Dama.bg или на нашата фейсбук страница.


Теми   вредни храни | газирани напитки | кренвирши | майонеза | подсладители | салами | храни | чипс

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.