X

10-те най-полезни храни, които трябва да консумираме

от в 17:46 на 14.03.2014 в Здраве и спорт | Полезни храни


10-те най-полезни храни, които трябва да консумираме

10-те най-полезни храни, които трябва да консумираме
Коя жена не обича да си похапва? Защо не го направите освен приятно, и полезно за вас занимание с малко помощ от нас и нашето проучване. Защото както се казва, "Ние сме това, което ядем!", нали? Запознайте се с кратката класация от 10-те най-полезни храни, която екипът на Dama.bg изготви за вас!
 
1. Кайсии
Малките слънца между плодовете, родом от Китай, имат в състава си богато количество бета-каротин, калий и желязо. Калият и желязото допринасят за хубавия ни тен, бодростта ни и помагат в профилактиката при сърдечносъдовите заболявания и отоци. Бета-каротинът от своя страна, се преработва от организма до витамин А. Той предпазва клетката от разпадане на вътрешните структури и намалява риска от някои видове рак. Особено полезен е за очите. Когато са твърди, кайсиите са във „върховата си форма”!




2. Авокадо
Авокадото е богат на минерали и витамини плод. Съдържа витаминита A, C и E. Съдържа изключително количество протеини. То е полезно за сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове. Освен това, спомага за отделянето на токсините от човешкия организъм. Понижава високия холестерол, използва се в козметиката, във фармацевтиката и се препоръчва за бременни. 



 
3. Малини
Нови изследвания показват, че киселини, съдържащи се в малините, прекратяват или забавят растежа на раковите клетки. Съдържат витамин C, витамин А, калий, калций, и намаляват вероятността от сърдечносъдови заболявания и проблеми с холестерола. 

 
4. Манго
Мангото съдържа много каротин. Месестата му част е богата на бета-каротин, освен това е богат на витамин B, витамин C, на калий, желязо и още редица полезни вещества. Мангото е един от лечебните плодове, използвани в индийската медицина. Подходящ е за кокоша слепота, предпазва кожата от вредното слънчево влияние и контролира дейността на бъбреците и червата. Освен че стимулира храносмилането е полезен и за сърцето. 

 
 
5. Пъпеш
Меката част на пъпеша е богата на вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна. Освен това, съдържа свободни органични киселини, калий, желязо, витамините C, PP, B1, B2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и още ред полезни вещества. Пъпешът подпомага тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното функциониране поддържа работата на имунната система. Той понижава кръвното и нивото на холестерола, поддържа клетките млади, образува необходимите запаси гликоген в черния дроб и подпомага организма по още много начини.  


 
6. Домати
В доматите се съдържа ликопен. Той е един от най-силните каротиноиди и действа като антиоксидант, намалява риска от заболявания на пикочния мехур и стомаха, както и от рак на дебелото черво. Доматът е още източник на витамин C, -А и -B9, има ниско съдържание на минерали и не съдържа никакви мазнини в състава си. 



 
7. Стафиди
Стафидите са източник на желязо, който подобрява пренасянето на кислорода до тъканите. Те помагат при сърдечносъдови, белодробни и простудни, нервни и други проблеми. Подобряват зрението, заздравяват ставите и повишават имунитета. Освен това, олеаноловата киселина, която съдържат, защитава зъбите от крехкост и кариеси и предпазва от заболели венци. 



 
8. Смокини
Смокините са богати на пектин плодове. Той подпомага храносмилателната система, намалява натрупването на холестерол в организма и подобрява метаболизма. Сушените смокини съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, заедно с фенол, което ги прави добри помощници в предотвратяване на коронарни сърдечни заболявания. Смокините също така дават енергия и увеличават силата на мозъка, като премахват умората от организма. 


 
9. Лимони
Лимонът е отличен антиоксидант, не съдържа никакви мазнини и въглехидрати и има много малък брой калории. Освен това забавя апетита и е добър помощник в отслабването. Богат е на витамин C и пектин. Използва се не само в кулинарията, но и в козметиката за направата на различни продукти за подобряване на тена на кожата. 




10. Лук
Лукът понякога може да ни кара да плачем, но всъщност е изключително полезен. Има богато съдържание на флавоноиди и намалява риска от различни видове рак. Не съдържа никакви мазнини и стимулира храносмилането. Освен това се използва за различни маски, помагащи при косопад и премахващи лунички. Пресният лук предпазва зъбите от кариеси, докато сокът му предпазва венците. Почти няма болест, при която лукът да не се препоръчва, така че… Хапвайте лук за дълъг живот! 




За да можем винаги да се чувстваме добре в кожата си и да сме в хармония със себе си, задължително условие е да следим какво хапваме! Мили дами, ако тази информация ви е била полезна и не искате да изпускате още интересна и полезна за вас и ежедневието ви такава, следете Dama.bg тук и на станицата ни във фейсбук!


Теми   авокадо | домати | кайсии | лимони | лук | малини | манго | полезни храни | пъпеш | смокини | стафиди | храни

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.