Според статистическите данни през 2016 г. приблизително 1,235 млрд. души по света са пътували извън граница. Спрямо 2015 г. техният брой е нараснал с 4%. Франция, САЩ, Испания, Китай, Италия и Обединеното кралство са били най-популярните дестинации. С нарасналия брой на туристите растат и жертвите на измами.

Днес искаме да ви споделим най-честите трикове, до които измамниците прибягват. Бъдете внимателни и не се хващайте на подобни сценарии:

1. Изгубените вещи

Представете си, че вървите по спокойна уличка в непознат град. Изведнъж на тротоара виждате пръстен, гривна, часовник или друга скъпа вещ. Вдигате я и тогава някой се появява и почва да ви обяснява как не бива да търсите собственика, а да продадете тази вещ и, разбира се, да си поделите изкараните пари. Ако измамникът е много сладкодумен, като нищо ще се съгласите да си разделите печалбата.

Той обаче ви казва, че в момента няма пари в себе си и ви предлага да му заплатите половината сума в аванс и да задържите вещта за себе си. По-късно се оказва, че бижуто е напълно фалшиво и безполезно.

2. Гадателките

В много страни по света ще срещнете разни гадателки, които ви обещават да ви разкрият бъдещето, да ви направят магия за пари или любов или да развалят някакво проклятие. Не само ще ви поискат пари за услугата, но е много вероятно и да ви ограбят, докато се извършва „магическият“ ритуал.

3. Такситата

Ако искате да ползвате такси от летището до хотела ви, задължително повикайте по телефона такси от голяма компания, чиито тарифи са ясни и прозрачни. Ако не знаете на кого да се обадите и никой наоколо не може да ви помогне, по-добре ползвайте обществения транспорт. Частните таксита почти винаги ви взимат повече пари или нарочно ви прекарват по най-дългите маршрути.

4. Рестото и чуждата валута

Когато отивате на екскурзия в другата страна, е добре да познавате курса на местната валута и как изглежда тя. Нерядко продавачи и хотелиери ще ви предложат да заплатите по-висока сума в евро, отколкото бихте платили в местна валута, затова е хубаво да сте обменили пари предварително. Освен това внимавайте с рестото, недоброжелателни продавачи могат дори да ви върнат стара валута и вие изобщо да не разберете.

5. Лъжливите продавачи

Подобни измамници ще срещнете в малките магазинчета и в сергиите със сувенири. Измамникът винаги върши няколко неща едновременно: говори по телефона, пазари се с трима клиенти, взима пари и връща ресто. През това време може да запише данните на кредитната ви карта или да ви върне по-малко ресто. Освен това не се доверявайте на преувеличените хвалебствия за стоката му, „антиката“, която ви предлага“ едва ли е истинска.

6. Продажба на неофициални билети

Ако си купите билети за театър, концерт, музей и т.н от уличен продавач, най-вероятно те ще се окажат фалшиви. Дори билетите да са истински, най-вероятно ще платите по-висока цена от реалната им стойност. Винаги си купувайте билети от официални места за продажба на билети или от сайта на компанията. Същото се отнася и за самолетните билети – ако някой онлайн ви предлага изгодно да си купите самолетен билет от него, със сигурност има нещо съмнително.

7. Обаждане от рецепцията

Ако сте отседнали в хотел, някой измамник може да се обади в стаята ви, да се представи за член на персонала и да ви помоли отново да си кажете номера на кредитната ви карта, защото има проблем с плащането или трябва да доплатите за нещо. Не предоставяйте тази информация на никого! Ако измамникът е много настоятелен, кажете му, че ще слезете до рецепцията и лично ще платите. Най-вероятно измамникът ще се откаже. Освен това в добрите хотели заплащането става накрая – когато предадете ключовете за стаята ви.

8. Наемането на квартира

Някои хора предпочитат да наемат апартамент от местен човек, вместо да спят на хотел. В някои случаи собственикът на имота ще ви накара да платите допълнително, защото сте повредили някоя мебел, която още от преди е имала този дефект. За да избегнете такива неприятности, може да резервирате апартамент през сигурна агенция или да сключите предварителен договор с наемодателя, в който да са описани вече съществуващите щети.

9. Новите приятели

Тази измама е много популярна в по-топлите страни, където туристите не отсядат в големи хотели, а в малки бунгала. Измамниците се сприятеляват с вас, водят ви на интересни места няколко вечери и се опитват да спечелят доверието ви. Един ден почват да ви разпитват какво ще правите утре и през следващите дни, вие им споделяте плановете си и по този начин те знаят точното време, в което не сте в стаята си. Тогава пристъпват към действия и влизат взлом, за да оберат всичко ценно.

За да избегнете такива неприятности, избирайте хотели и бунгала, които имат сейф. Освен това не споделяйте плановете си с хора, които познавате отскоро.

10. Можете ли да ми услужите с телефона си?

При тази ситуации много уплашен и разтревожен човек се приближава до вас и ви моли да се обади от вашия телефон, защото е изгубил своя или са го обрали. Най-вероятно такова обаждане ще ви струва цяло състояние. Измамникът ще се обади на тарифен телефон и ще заплатите един куп пари за обаждането. Ако става дума за „кражба“, предложете на измамника да се обадите в полицията от негово име, това най-вероятно ще го стресне или ще го накара да оттегли молбата си. Във всеки случай – не давайте телефона си на непознати, дори да ви се струват искрени.

А ако все още не сте решили къде да бъде следващата ви почивка, не пропускайте да се възползвате от най-изгодните оферти още сега!