Замисляли ли сте се някога, че някои от нещата, които правим всеки ден, може да са напълно забранени в чужбина? Ето затова е важно да разучите законите и обичаите на всяка страна, която смятате да посетите.

Днес ви представяме един списък със забрани, които са изключително странни за нашата култура, но тяхното нарушаване може да ви изпрати в затвора.

1. Дъвченето на дъвка

Улиците на Сингапур са толкова чисти, защото в страната има много строги закони за чистотата. Там ще ви наложат огромна глоба за замърсяване, плюене или пушене на публични места. Освен това продаването на дъвки е напълно забранено и ако се опитате да внесете малко дъвки в страната – ще ви глобят. Единствените дъвки, които ще намерите в Сингапур, са онези с медицинско предназначение, които се купуват само от аптеки и с рецепта от лекар.

Ето каква е историята, която стои зад това странно решение. Още в началото на 80-те години имало предложения да се спре продажбата на дъвки, защото местното население масово дъвчело дъвки и после ги лепяло където свари. Все пак тогава правителството сметнало, че пълната забрана е твърде строга. Но през 1987 г. е пуснато метрото в Сингапур. Вандалите си нямали друга работа и затова започнали да лепят дъвки върху сензорите на вратите, което пречело на влаковете да функционират правилно. Случаите не били чак толкова масови, но нарушителите рядко се залавяли, а закъсненията и загубите за местния транспорт били огромни. Това преляло чашата и дъвките били забранени.

2. Носенето на неподходящи дрехи

В много мюсюлмански страни жените трябва да се обличат скромно и да прикриват по-голямата част от телата си. Дрехите трябва да покриват краката и раменете и не трябва да са прилепнали. В Иран и Саудитска Арабия жените трябва да покриват целите си крака и ръце, както и главата. В Иран може да ви смъмрят и да ви помолят да се облечете прилично, но в Саудитска Арабия може да влезете в затвора, ако не следвате установения дрескод.

3. Да отрежеш кактус

Някои от растенията в Аризона, САЩ, са защитени от закона. Посегателството върху тях се счита за кражба и можете да отидете в затвора. Кражбата на кактуси е сериозен проблем, а на растенията им отнема десетки години да се възстановят, затова такъв закон е необходим, за да се опази местната флора.

4. Тичането

Тичането на групички е забранено в източноафриканската държава Бурунди, тъй като властите са преценили, че тази дейност се използва като прикритие за организиране на бунтове и други нелегални дейности. Можете да тичате сами, но ако сте двама – край, вече сте част от група и можете да отидете в затвора.

5. Да живеете заедно преди брака

В Обединените арабски емирства има много строг закон срещу хората, които живеят заедно преди брака. Ако имат подозрение, полицаите имат право да дойдат в дома ви и да ви разследват. Ако наистина се установи, че сте нарушили този закон, ще ви пратят в затвора. Освен това, ако нямате брачно свидетелство, не можете да останете в една хотелска стая с партньора ви.

6. Празнуването на Св. Валентин

В Саудитска Арабия и Пакистан е забранено да се празнува Св. Валентин, защото празникът не е мюсюлмански и поощрява любов, която не е отправена към Бог. Всякакви картички, реклами и дори интернет постове са забранени и за тях можете да влезете в затвора. Протести срещу празника имаше и в четири града в Индонезия.

7. Публичната проява на любов

В страни като Иран, Обединените арабски емирства, Катар, Пакистан и Оман можете да си навлечете куп неприятности, ако целунете половинката си на публично място. Публичната проява на любов е социално неприемлива в такива страни и се наказва с глоби и затвор. В Индия, Индонезия и Тайланд също не гледат с добро око на подобни прояви, но поне няма да ви пратят в затвора.

8. Храненето на публично място

По време на свещения месец Рамадан на мюсюлманите е забранено да се хранят в светлите часове от денонощието. В Обединените арабски емирства всеки човек, който яде публично по време на Рамадан или насърчава пиенето и храненето, може да бъде глобен и арестуван, независимо дали е мюсюлманин, или не.

9. Да обидиш краля

По никакъв начин недейте да обиждате кралското семейство, когато сте в Тайланд. В тази страна кралят е почитан като Бог и всякаква проява на неуважение към него се наказва строго. Разбира се, определението за обида и неуважение не е много ясно – дори ако стъпите върху банкнота с лика на краля, могат да ви накажат, така че си гледайте в краката.

10. Пиенето на алкохол

Пиенето на алкохол е против принципите на исляма, така че, ако ще посещавате мюсюлманска страна, е хубаво да проверите колко строги са разбиранията в нея. В Саудитска Арабия алкохолът уж е напълно забранен и не е позволено да се внася алкохол в страната. Нарушаването на забраната може да ви вкара в затвора.

Употребата на алкохол е ограничена и в Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт, Либия, Бангладеш, Судан, Йемен и в някои части на Индия.