Всички искаме децата ни да са спокойни и винаги в безопасност. Но животът и природата са непредсказуеми и невинаги можем да предвидим какво може да се случи.

За да сме сигурни, че децата ни могат да се погрижат за себе си, събрахме 10 съвета за детска безопасност:

Срещу удавяне

Когато сме във водата и чувстваме, че губим контрол, естественият ни инстинкт е да махаме с ръце.

Но трябва да научите децата си да се борят с инстинктите си. Научете ги да плуват, като държат гърба си изправен, оформяйки права линия с краката и правейки малки ритници, за да се върнат на повърхността.

Палене на огън

Можете да ги научите с помощта на няколко ясни стъпки. Пригответе кофа с вода, за да гасите огъня. След това съберете сухи дърва. Подредете ги във формата на буквата "А". После го научете как се борави правилно с кибрит.

При извънредни ситуации

Децата не знаят какво да правят при по-сериозни ситуации. Научете ги как да се предпазят от пушек - навеждане, прикриване на лицето и превъртане по пода, как да спрат кървенето от дребна рана и други.

Събиране на дъждовна вода

Можете лесно да направите система за събиране на дъждовна вода и дори било забавно да научите детето си. Лесен начин да направите това е чрез инсталиране на кофа за дъждовна вода извън жилището.

Ако се изгуби сред непознати

Едно от най-страшните неща за дете е да се изгуби. Може да се случи на всеки, но винаги е по-добре да сте подготвени. Научите детето на телефония си номер и че трябва да стои на едно място, без значение дали е в гора или в мола.

Научете го, че в такава ситуация може да разговаря с непознати и това може да му помогне.

Сред дивата природа

Това е изключително важно, тъй като може да е на живот и смърт. В зависимост от това къде живеете и какви животни има наоколо, научете децата си на основни техники, които могат да използват, ако някога се изправят лице в лице с диво животно. 

Научете ги на спокойствие

Научете децата си да запазват спокойствие, когато са изправени пред трудна ситуация. Един от най-добрите начини да направите това е да използвате техника за дълбоко дишане, като правите дълги и бавни вдишвания от корема. 

Подходящо облекло

Преди да тръгнете нанякъде, помолете децата си да изберат собствените си дрехи. След това преценете какво са облекли, попитайте ги защо са избрали точно тези дрехи и ги коригирайте, ако е необходимо. Не забравяйте да ги научите да опаковат слънцезащитни продукти или репелент против комари, в зависимост от ситуацията. 

Самозащита

В днешно време безопасността е един от основните приоритети. За да помогнете на детето си да се чувства по-безопасно, препоръчително е да го запишете на основни класове по самозащита. 

Известяване при нужда от помощ

Винаги поставяйте свирка около шията на детето си, когато отивате на къмпинг. Това е един от най-добрите начини детето да сигнализира за помощ. Важно е обаче да го научите, че това не е играчка и че не трябва да го използва без причина.