Историята крие безброй примери за талантливи писатели, които са получавали редица откази от издатели, преди да получат заветното „да”. „Кери” на Стивън Кинг била наречена скучна и безперспективна от 30 издатели. „Хари Потър и Философският камък” била отхвърлена 12 пъти. Кралят на ужаса и милиардерката, създателка на „Хогуъртс”, били свикнали да получават откази и неласкави коментари за творбите си, преди да достигнат до световен успех.

Дори да не си автор, никога не се съмнявай в уменията си. Този списък доказва, че и най-великите автори са срещали препятствия, но важното е, че не са се отказали.

„Отнесени от вихъра” от Маргарет Мичъл

На Маргарет Мичъл ѝ е отнело 10 години да напише великата история на Скарлет О’Хара и Рет Бътлър. Огромният ѝ ръкопис (над 1000 страници) е получил 38 отказа, преди един издател, по съвет на съпруга на Маргарет, в крайна сметка се съгласил да публикува историята през юни 1936 г. След 6 месеца книгата е продадена в над 1 млн. екземпляра, а Маргарет Мичъл получава награда „Пулицър”.

„Лолита” от Владимир Набоков

Владимир Набоков срещнал огромни затруднения, защото никой в САЩ не искал да публикува „неприличния” му роман. В крайна сметка историята на тийнейджърката, която има връзка с по-възрастен мъж, е публикувана във Франция и скоро покорява пазара на САЩ, който я е отхвърлял многократно. Сега „Лолита” е смятана за една от най-великите книги на XX век и сп. „Тайм” я включва в списъка със 100-те най-добри романи на миналия век.

„Слугинята” от Катрин Стокет

Дебютът на Катрин Стокет е отхвърлен от 60 литературни агенти, които смятали, че този роман за расовата дискриминация е обречен на провал. За щастие едно малко издателство се съгласява да отпечата историята и тя се превръща в бестселър само за три седмици. От 2011 г. до днес са продадени над 5 млн. копия, а в класацията на „Ню Йорк Таймс” за бестселъри остава цели 100 седмици.

„Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг

Носителят на „Нобелова награда” е получил 21 отказа, преди първият му роман да бъде публикуван. В началото книгата не получава заслуженото внимание – до 1954 г. са продадени 3000 екземпляра. Но две години по-късно „Повелителят на мухите” се превръща в истински бестселър. През 2005 г. е избрана от сп. „Тайм” за един от най-добрите романи, написани на английски език.

„Дневникът на Ане Франк” от Ане Франк

Книгата, която в момента е част от регистъра на ЮНЕСКО „Паметта на света”, е отхвърлена 15 пъти. Един издател дори казал, че „момичето не притежава специални възприятия или чувства, които да пробудят нещо повече от любопитство.” През 1947 г. бащата на Ане Франк публикува дневника, който се превръща в световен бестселър.

„Кери”  от Стивън Кинг

„Не се интересуваме от научна фантастика за песимистични утопии. Такива книги не се продават.” Такъв е 13-ият отказ, който Стивън Кинг получава за първия си роман. Все пак един издател се съгласява да го публикува и за първата година е продаден в над 1 млн. екземпляра. Днес историята на момичето, което владее телекинеза, е считана за класика в своя жанр.

„Джонатан Ливингстън Чайката” от Ричард Бах

Преди да открие издател, Ричард Бах получава 18 писма с откази. Едно от тях гласяло: „Никой няма да иска да прочете книга за някаква чайка. Това е просто абсурдно.” Обаче този издател бъркал, още с излизането си романът става огромен хит и е продаден в над 1 млн. екземпляра през първата година. Книгата превърнала военният пилот в световноизвестен писател.

„Тетрадката” от Никълъс Спаркс

Може да е трудно за вярване, но трогателната история е отхвърлена цели 24 пъти, преди накрая да намери своето издателство. Благодарение на литературната си агентка Тереза Парк, Никълъс Спаркс сключва договор за един милион долара с голямо издателство! Книгата оглавява класацията на „Ню Йорк Таймс” още през първата си седмица на пазара.

„Хрониките на Нарния” от К. С. Луис

Световноизвестната фентъзи история е получила 37 отказа, преди един литературен агент да се заеме с намирането на издател. Сега историята за четирите деца, които попадат в магическа страна, е продадена в над 100 млн. екземпляра и е преведена на 47 езика.

„Хари Потър и Философският камък” от Дж. К. Роулинг

Романът е отхвърлен 12 пъти. Когато намира своя издател, тиражът е само 1000 бройки, но книгата моментално се превръща в хит и е призната за най-добрата детска книга за годината. Марката „Хари Потър” е оценена на 15 милиарда и само Библията може да съперничи на книгите за малкия магьосник по отпечатани и продадени екземпляри.