Интернет ни предлага достъп до изключително много информация, чиято истинност рядко проверяваме. Това от своя страна провокира така наречения ефект на Мандела, който се състои в това, че много хора имат еднакви фалшиви спомени за исторически събития. А има и градски легенди, някои от които звучат толкова убедително, че почти всички вярваме в тях.

За да разобличим някои от популярните митове, сме ви подготвили 10 факти, които са измислени:

Мит: Мозъкът на Айнщайн бил откраднат след смъртта му

Никой не е откраднал мозъка на гения. Той е изваден 7 часа след смъртта му, за да му бъдат направени изследвания. Аутопсията е извършена от патолога Томас Харви, който разрязва мозъка на приблизително 240 части. Митът за кражбата се появи, защото Харви отказва да даде част от мозъка и негови снимки на близките на Айнщайн.

Мит: Ябълковото дърво, благодарение на което Нютон откри закона за гравитацията, все още е живо

Ябълковите дървета не живеят толкова дълго (350 години), а историята за падането на ябълката е просто легенда.

Мит: "Семейство Симпсън" е най-дълго излъчваният анимационен сериал на света

Най-дългият анимационен сериал в историята е "Sazae-san" (1969) и има над 7000 епизода. През 2013 г. той е включен в рекордите на Гинес като най-дългата анимационна поредица.

Мит: "Аватар" е единственият филм, който постига 2 милиарда долара печалба

Има 3 филма, които имат над 2 милиарда долара печалба: "Титаник", "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и "Отмъстителите: Война без край",

Мит: Джеки Чан е единственият екшън герой, който никога не е убивал никого на екран

Джаки Чан многократно е убивал герои във филми, включително "Мисия А", "Градски ловец", 1911 и "Dragon Sword".

Мит: Платформата за видеосподеляне YouTube е създадена 16-годишен ученик

YouTube е създадена на 14 февруари 2005 г. от Стив Чен, Чад Хърли и Джавед Карим, които по това време са на 26, 28 и 25 години.

Мит: Психологът Карл Густав Юнг е измислил китайските курабии с късмети през 1920 година

Точният произход на курабийките не е известен. Според повечето версии те са се появили в САЩ в началото на 20 век благодарение на японските и китайските имигранти.

Мит: Никой не знае къде е погребан Моцарт

Моцарт е погребан в гробището Св. Марк във Виена. Митът, че мястото е неизвестно, се появява поради факта, че през XVIII век надгробните плочи се поставяли не на мястото на самия гроб, а до стената на гробището.

Мит: Лъвът на емблемата на Metro-Goldwyn-Mayer е убил своя треньор

Лъвът, известен от логото на компанията не е убил никого. Между другото, той се появява в много филми, без да осакатява никого.

Мит: В Windows не можете да създадете папка, наречена "con" (задръстеняк), тъй като Бил Гейтс е наричан с тази дума в детството

Невъзможността да се създаде папка с това име не е свързана с никакъв псевдоним. В допълнение към con, няма да можете да създавате папки с имена като prn, aux, nul, com1, com2, lpt1 и т.н. Това се дължи на факта, че по време на появата на операционните системи някои имена били запазени за конкретни файлове.