Една средностатистическа жена преживява около 450 менструации или около 2200 дни, но много често вярва в митове и суеверия за този период от месеца.

Затова е време да разбием някои от най-популярните митове, в които много жени вярват.

Мит №1: Цикълът на жените, които живеят заедно, се синхронизира

Марта Макклинток е първата, която пише за тази особеност. Това нейното твърдение се появява в сп. „Нейтър“ през 1971 г. Според нейните наблюдения цикълът на приятелки, роднини и съквартирантки винаги се синхронизира, защото жените излъчват определени феромони.

След това обаче се повяват по-подробни проучвания, които не намират доказателства за този феномен. Истината е, че дори да живеете заедно с друга жена, най-вероятно менструалният ви цикъл ту ще се засича с няколко дни, ту напълно ще се разминава, след това отново ще се засича и т.н. Просто ни прави впечатление, когато дните съвпаднат, а игнорираме всички онези пъти, в които сме се разминавали.

Мит №2: Не можете да си взимате вана

Някои момичета се притесняват да си взимат вана по време на цикъл, защото топлата вода усилва кървенето, а други се притесняват от инфекции.

Топлата вода обаче подобрява работата на кръвоносните съдове и успокоява напрегнатите мускули, което намалява болката. Затова след една топла вана можете да се почувствате много по-добре.

Колкото до инфекцията, препоръчително е винаги да измивате ваната, преди да влезете в нея, но самата вода никога не навлиза твърде навътре, затова старателното измиване след това обикновено е достатъчно, за да се предпазите от опасни бактерии.

Мит №3: Не можеш да плуваш

Тампонът или менструалната чашка няма да позволят на водата да влезе вътре, както и на кръвта да изтече, но тампонът трябва да се свали веднага след плуване и е добре да се изкъпете възможно най-бързо, за да намалите риска от кожни задразнения или други инфекции.

Мит №4: По-добре да не се боядисвате по време на цикъл

Някои хора твърдят, че заради хормоналния дисбаланс по време на цикъл боята не се разнася равномерно, а косата изглежда по-груба. Учените са заинтригувани от това твърдение и решават да го проверят. Те откриват, че косата по време на менструация може да е малко по-уязвима, но това не се отразява на боядисването.

Според тях накъсаната или нездрава коса се дължи на лоша грижа и генетична предразположеност, а не на това, че си боядисвате косата по време на цикъл.

Мит №5: Алкохолът влияе на месечния ви цикъл

Учените са установили, че коктейлите или една-две чаши вино няма да повлияят на месечния ви цикъл. Умерената употреба на алкохол не води до промени в цикъла, но алкохолизмът определено може да доведе до нередовен цикъл, липса на овулация и аменорея (липса на менструация).

Мит №6: Не бива да се епилирате, да се татуирате или да ходите на козметик, когато сте в цикъл

Резултатът няма да бъде по-лош, ако сте в цикъл, но при някои жени процесът може да е по-болезнен от обикновено, затова този мит е отчасти верен, ако имате чувствителна кожа.

Мит №7: Трябва да търпите болката в корема

Да, почти всички жени изпитват болка по време на цикъл, но нейната сила може да варира. От 45 до 93% от жените страдат от болезнена менструация (дисменорея), но при 3-33% от тях болката е толкова силна, че предизвиква висока температура, повръщане, световъртеж и други симптоми, които вгорчават живота им всеки месец.

Ако болката ви пречи да водите нормален живот, със сигурност потърсете помощ от гинеколога ви, който ще ви назначи лечение. Обикновено то продължава около 3 цикъла, а ефектът се запазва за още 2-4 месеца. След това болката се завръща, но е по-слаба.

Мит №8: Не можете да забременеете по време на менструация

Това е един от най-популярните митове. Обикновено овулацията се случва около 12-16-ия ден от месечния цикъл, но при някои жени цикълът е 21 дни или е нередовен, което променя периодът на овулацията. В същото време спермата може да оцелее в женското тяло до 5 дни. Така че шансът за забременяване по време на менструация е малък, но съществува.

Мит №9: Месечният цикъл се влияе от Луната

Този мит се е зародил още в древни времена, но съвременните учени не могат да намерят взаимовръзка между фазата на Луната и цикъла. Нещо повече – в едно мащабно проучване учените са наблюдавали 7,5 млн. месечни цикъла, за да стигнат до това заключение.

Обяснението за този мит е просто. Лунният цикъл трае 29,5 дни. Обикновено месечният цикъл на жената е 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни и да се променя с възрастта. Фазата на Луната и вашият цикъл могат да съвпаднат, ако цикълът ви е 29-30 дни, но това е чисто съвпадение.

Мит №10: Опасно е да отложите цикъла си с орални контрацептиви

На всяка жена ѝ се е искало да отложи цикъла си поне веднъж в живота – дали заради много важно събитие или заради мечтана почивка, планирана дълго време. Повечето жени обаче не го правят, защото мислят, че е опасно за здравето им. Американски експерти обаче са установили, че в отлагането на цикъла с противозачатъчни няма нищо опасно, ако става дума за една менструация и методът не се използва често.