Случвало ти се е да изядеш цял шоколад преди да ти дойде, нали? А защо не и два шоколада в комбинация с мъфин и бисквитка? 

Ново изследване на Националния институт за храненето и храните на Тунис разкрива подробности около този проблем, с който се сблъскваме всеки месец. Според статистиката се оказва, че желанието за сладки и тестени храни може да ни накара да погълнем до 500 допълнителни калории на ден! Което от своя страна означава, че в дните преди цикъла си, жените качват средно по 0.3kg.

Жените, включили се в изследването споделят, че при тях най-често допълнителните калории идват от купи със спагети, пица, шоколад и торти.

Оказва се, че желанието за похапване на такива храни идва от нивата на серотонин - хормонът, който отговаря за баланса в настроенията ни. Неговите нива често спадат в този период от месеца. Затова и жените често имат резки промени в настроението преди цикъла им. Както е известно въглехидратите спомагат за синтеза на серотонин. 

Така че следващият път, когато ти се хапва сладко, имай предвид, че това е начин тялото ти просто да ти каже, че имаш нужда да повишиш нивото на щастие в живота си. Как да чуеш тялото си да се справиш с ПМС, разбери тук.