Повечето двойки знаят всичко за статистиката на разводите и теорията на успешните взаимоотношения, когато се оженят. Това, което те не познават обаче, са предубредитените знаци, които свидетелстват, че бракът им стремглаво върви надолу и вероятно скоро ще бележи своя край. Днес ще ви срещнем очи в очи с 10-те сигурни знака, които свидетелстват, че бракът ви е приключил - независимо дали сте готови да го признаете пред себе си, или не.

1. Държите винаги да сте прави (независимо от цената)

Ако вие твърдо вярвате, че винаги сте прави и начинът, по който виждате или правите нещата, е единственият верен начин, но по някаква неразгадаема, нелогична и досадна причина партньорът ви отказва да се съобрази с мнението ви - то това е сериозен червен флаг и индикатор, че нещата в брака ви не вървят добре. В крайна степен това се проявява като самодоволно възмущение, което изпитвате спрямо половинката си. Ако държите вие да сте прави през цялото време, то това означава, че в очите ви партньорът ви непрестранно е в провинение, а ако непрекъснато карате човека до вас да се чувства в грешка, трябва да знаете, че тази емоция е несъвместима с това да изпитваш любов, признание и уважение към половинката си.

2. Постоянно контролирате партньора си

Ако непрестанно се ​​опитвате да накарате партньора си да промени начина, по който действа, мисли или чувства, или ако искате да “поправите” цялата му същност и това кой е като личност и свтеусещане - то това е чиста форма на контрол и то нездравословен такъв. Да карате партньора си да се държи по начина, по който смятате, че трябва и намирате за правилен - няма да премахне безпокойството или дискомфорта ви - дори и ако успеете да промените човека, в който сте си влюбили и с когото сте избрали да споделите живота си. Освен това, повечето хора не обичат да бъдат контролирани и почти сигурно ще отблъснат партньора ви и ще създадат враждебност и дори ненавист спрямо вас.

3. Непрекъснато се оплаквате

Ако непрекъснато се оплаквате от партньора си и непрестанно използвате човека до вас като кошче за душевни отпадъци, и то без да се вълнувате от неговите мисли и чувства - то това е много далеч от любов и разбиране, които е редно да съпътстват брака. Разбира се, че е нормално да не се страхувате да изразявате и да споделяте чувствата, мислите и емоциите с половинката си, но ако споделянето се превърне в монолог, в който единствено изреждате всички начини, по които вашият партньор ви е направил нещастни, и то подробно, и с удивителни знаци - това не е здравославна комуникация.

4. Държите да отмъстите

Ако вие не просто се ядосвате на човека до себе си, но държите да “изравните резултата”, да си го върнете, да отмъстите и смятате, че действията ви - независимо дали открито се държите пренебрежително, умишлено правите неща, които знаете, че наранят, уязвят или болят, или избирате да се държите пасивно-агресивно - водени от гняв и обида са оправдани, защото сте се почувствали наранени от партньора си - то замислете се дали наистина обичате половинката си или все още сте заедно единствено защото някога сте сложили подписа си на лист хартия.

5. Съзнателно се отдръпвате

Ако съзнателно ставате емоционално недостъпни, затваряте се напълно към партньора си и потъвате в себе си, то вие отстранявате един изключително важен аспект на интимността, разбирателството и доверието, които са основите на една връзка. Ако избирате да не изслушвате половинката си, да избягвате интимност и да не споделяте, то вие не участвате във връзката на каквото и да било реално ниво. 

6. Винаги вие сте този, който прави компромисите

Всяка връзка се изгражда благодарение на компромисите, които избираме дали да или да не направим. Когато, обаче, винаги вие сте човекът, който се налага да прави отстъпки и да се съгласявате да правите неща, които, всъщност, не желаете - то тогава това може да се превърне в серизен проблем за брака ви. 

7. Налага се да оправдавате действията си

Независимо дали се налага да се оправдавате за действията и решенията си пред своя партньор или пред самите себе си, фактът, че съзнателно правите нещо, което знаете, че не трябва и смятате за нередно, означава, че нещо във връзката ви не е наред. Този тип поведение може да се разглежда и като форма на отмъщение, спрямо половинката ви, макар и често тя да е неволна и подсъзнателна, а не целенасочена и умишлена. Не се прибирате в уречения час, забравяте нещо наистина важно за човека до вас, прекарвате уикендите си без партньора си и далеч от дома, не спазвате уговорките и обещаията си. Списъкът е дълъг, но не толкова, колкото този, който изграждате в главата си, за да намерите оправдания за действията си.

8. Винаги прехвърляте вината

По-лесно е винаги да прехвърляте вината за действията си на вашия партньор, да не поемате отговорност за собственото си поведение, заети да се ​​съсредоточавате единствено върху това, което половинката ви прави грешно, но дори това да ви кара да се чувствате по-добре, спрямо себе си и връзката ви, поставянето на акцента единтвено върху негативните аспекти на взаимоотношенията, които имате с човека до вас, със сигурност няма да доведе до стабилен и щастлив брак.

9. Опитвате се да “пренапишете историята”

Това е често срещан резултат, когато изберете да се фокусирате върху негативите, които ви носят дадена връзка и взаимоотношения. Ако се чувствате нещастни от семейния живот, това е ясен знак, че бракът ви никога не е бил добра идея и че двамата сте сгрешили от самото начало.

10. Чувствате се пренебрегнати

Това е най-често срещаното и най-коварното, съсипващо и увреждащо чувство в една връзка. Оставянето на ежедневната рутина да поеме курса на взаимоотношенията ви, на прекалената умора да пречи да прекарвате качествено времето си заедно, и на списъка със задължения да изместят грижата за партньора ви, то успешно поставяте началото на края на един успешен (поне в началото) брак. Негодуванието, което това може да събуди в половинката ви е една от най-честите причини за развод. Замислете си - ако не се грижите за брака си, не му отделяте достатъчно време и не го превърнете в приоритет - как можете да очаквате той да оцелее и то във време пълно с лъскави фасади, обгръщащи прогнили взаимоотношения, фалшиви стандарти и бляскави реклами на това, което се предполага, че е редно да наричаме "истинска любов"?!