Изявена представителка на френския шансон и една безспорно една от най-великите певици на Франция - това е Едит Пиаф! Родена на днешната дата, но през 1915 г. във френската столица. Прозвището си "врабче" Пиаф получава от думата за "врабче" (piaf на френски), която се използва в Париж и околностите му по това време. Причината е нейният мощен и характерен глас и в същото време дребничката й фигура и ръст. като цяло (едва 147 см). Едит Пиаф пробива в света на музиката от недоимък. По-късно дори кралят на естрадата Морис Шевалие е поразен от нейния талант. Първите си плочи Едит записва преди войната, а в годините на окупацията на Франция пее пред военнопленници, помага на колеги от цеха срещу преследвания, участва в изработването на фалшиви документи. На сцената тя винаги излиза в черна рокля, без украшения, следвайки убеждението ,че публиката не трябва с нищо да се разсейва.

Живея така, както пея, и пея така, както живея.

Не се интересувам от това, което казват хората. Не ми пука за техните закони.

Ако един мъж има красиви ръце, наистина красиви, той не може да бъде грозен отвътре. Ръцете не лъжат като лицето.

Мисля, че трябва да платиш за любовта с горчиви сълзи.

Когато любовта охладнява, нужно е или да се разгори, или да се изхвърли. Това не е такъв продукт, който може да се съхранява на прохладно място.

Без любов сме нищо.

През целия си живот не съм се подчинявала.

Артистите не бива да се срещат с публиката. След падането на завесата, актьора е длъжен да изчезне, като с махане на вълшебна пръчка.

Аз умирам от любов по петстотин пъти за вечер.

Аз не пея за всеки - аз пея за всекиго.

Не можеш да се застраховаш срещу любовен пожар.

Трябва да напуснеш мъжа, преди той да го направи.

Ако мъжа има красиви ръце, наистина красиви, той не може да е уродлив отвътре. Ръцете не лъжат, както лицата.

Какви прекрасни са тези дни, когато публиката е талантлива.

Смъртта е началото на нещо.