Независимо дали сте внимавали в часовете по история, или това е бил най-омразният ви предметв училище, сме сигурни, че сте чували повечето от тези „факти“. Все пак няма как да не знаете за 300-те храбри спартанци или за това как са горили вещици през Средновековието. Оказва се обаче, че истината е малко по-различна от това, което си представяме.

Мит №1: Галилео Галилей е първият човек, който открива, че Земята се върти около Слънцето

Още в Античността някои хора са осъзнавали, че Земята не е център на Вселената. Всъщност гръцкият учен Аристарх Самоски предлага първият документиран хелиоцентричен модел. Възможно е и други астрономи да са развили тази теза, но само неговият модел е запазен. В онези времена обаче е нямало как да се докаже подобна теза.

През XVI век Николай Коперник работи по същата теория, а в началото на XVII век Галилео Галилей я доказва с помощта на създадения от него телескоп. Това обаче не носи щастие на Галилей.

На 22 юни 1633 г. той е осъден от Римокатолическата църква, защото проповядва лъжливо учение, което противоречи на Библията и според което Земята не е центърът на Вселената. Той е измъчван и принуден да се отрече от твърденията си. Тъй като ученият, който вече бил доста възрастен, в крайна сметка се отрича от теориите си, Инквизицията го наказва само с доживотен домашен арест, а не със смърт.

Мит №2: Гладиаторите са били роби

Свикнали сме да си представяме гладиаторите като роби, принудени да се бият до смърт, но истината е малко по-различна. В началото наистина бойците са избирани измежду робите и престъпниците, но след като гладиаторските битки стават много популярни, и свободни хора се записват в гладиаторските школи. По-често бойците били не роби, а бивши войници, които искали да изкарат пари. По-късно дори благородници са се били на гладиаторската арена, за да добият чест и слава.

Мит №3: Александър Велики е имал най-голямата империя в историята

Александър Македонски е създал огромна империя, затова е смятан за най-големият завоевател в историята, но империята му не е била най-голямата изобщо. Всъщност най-голямата империя е Монголската.

През XII-XIV век монголите владеят цяла Централна Азия, Китай, Близкия Изток, Корея и дори части от Европа, докато Александър Македонски е владеел Древен Египет, части от Персия и части от Индия. Освен това империята му се разпада много бързо след смъртта му, докато Монголската империя просъществува няколко века.

Мит №4: Нинджите носели черни дрехи

Когато чуем думата „нинджа“, веднага си представяме майстор на бойните изкуства, целият облечен в черно, за да се промъква незабелязано в нощта. Истината е, че нинджите са били наемници, чиято основна задача била да шпионират някого или да саботират нечий план, по-рядко са били наемани, за да убиват. Тяхната професия била смятана за непристойна и в нея нямало никаква чест, за разлика от това да бъдеш самурай.

Колкото до облеклото им, те трябвало да се сливат с обстановката, затова не са носели черни костюми като по филмите, освен в редките случаи, когато наистина е трябвало да се промъкнат в нощта, за да убият някого. До края на XVII век нинджите почти напълно изчезват, но легендите за тях са живи. Смятало се е, че нинджите имат свръхестествени способности – да ходят по вода, да се движат, без да издават звук.

Мит №5: Вещиците са горени на кладата през Средновековието

Много хора вярват, че хиляди невинни жени са изгорени по време на Средните векове, но всъщност до XV век църквата отрича съществуването на вещици и дори порицава онези, които вярват в подобни неща.

Гоненията на вещиците се случват през XVI и XVII век, а причината е чумата. Болестта се разпространявала толкова бързо, че за няколко години от чума умряло 24% от населението на Европа.

Срещу чумата нямало лек и хората били изпаднали в такава паника, че приписали болестта на някаква черна магия. Църквата също възприела тази теория и започнала да преследва всеки, който може да има някаква връзка с чумата или с черна магия. Вещици са били горени на кладата, за да се сплашат останалите магьосници, но по-често жените са били обесвани.

Мит №6: Спартанците убивали хилавите бебета

Спартанците били много войнствен народ, а една от най-популярните легенди за тях е, че те са убивали хилавите бебета, защото от тях нямало да станат добри воини. Сведения за спартанските обичаи да се убиват хилавите и болни новородени дава Плутарх в биографията на владетеля Ликург. Според него спартанците хвърляли негодните деца в клисура в гората Тайгет, но след 5-годишно проучване учените са готови да оборят това твърдение.

Те са изследвали кости от тази местност и откриват, че останките принадлежат на мъже между 18 и 35-годишна възраст. Нямало е кости от деца. Затова изследователите са на мнение, че това не е било обичайна практика при спартанците.

Мит №7: Само мъже са можели да станат пирати

Имало е и жени сред пиратите, но много от тях се обличали като мъже и се представяли за мъже. Житейските истории на известни жени пирати, като Чен Ши, Мери Рийд, Ан Бони, са добре документирани.

Мит №8: Шекспир създава образа на Хамлет

Една от най-прочутите пиеси на Шекспир е тази за датския принц Хамлет, но малко хора знаят, че творбата е базирана на друго произведение – „Геста Данорум“, написано от историка Саксо Граматик през XIII век. Всъщност „Геста Данорум“ е първата история на датския народ и от нея се ражда легендата за датския принц Амлет, чийто чичо убива баща му и се жени за майка му.

Мит №9: В Средновековието хората са живели до 30-годишна възраст

През Средновековието смъртността при бебетата била изключително висока – понякога достигала до 50% при новородените. Това обстоятелство значително променя статистиката и намалява средната продължителност на живота, но бебетата, които оцелявали, имали огромен шанс да доживеят до 40-60-годишна възраст.

Мъжете най-често умирали около 45-годишна възраст, а жените – на 50 г. Богатите живеели и до 65 г. Разбира се, по това време медицината не била толкова развита, а войните били нещо обичайно, което също скъсявало продължителността на живота.

Мит №10: Само 300 спартанци са се били срещу многохилядната персийска армия

Подвигът на смелите спартанци е вдъхновил много книги, филми и видеоигри, но в Битката при Термопилите определено не са участвали само 300 войни.

Спартанците наистина са били 300, но още 6-7 хиляди гърци също са участвали в сражението.

Мит №11: Никой не се е къпел през Средновековието

От това, което сме слушали за Средновековието, сме останали с впечатлението, че никой тогава не е обичал да се къпе. Обикновените хора миришели ужасяващо, а богатите се къпели само веднъж годишно, прикривайки лошата си миризма с благоуханни масла и парфюми.

Истината е, че обществените бани и сауни били много популярни през Средните векове. Те не само давали възможност на хората да се освежат, но и да общуват. Град Бат в Англия бил особено популярен заради минералните си извори. Хора от всички краища на страната се стичали на това място, за да се изкъпят.

От множество исторически сведения и тогавашни книги можем да заключим, че къпането всъщност е било нещо съвсем обичайно и много желателно. Например миенето на ръцете преди хранене е смятано за проява на добро възпитание. Повечето публични домове в Лондон изисквали от клиентите първо да се изкъпят, преди да пристъпят към... действия. Богатите хора обичали да си взимат горещи вани, а неприятната телесна миризма се е свързвала с греховен начин на живот, затова хората се стремели да бъдат чисти.