Лекарите в Англия описват случая на малката Кия като „най-лошия случай на менингит", който са виждали през последните 25 години. За съжаление, тези дни момиченцето претърпя поредната ампутация и загуби и четирите си крайници.

Лелята на момиченцето написа във Фейсбук: „Кия преживя четвъртата си ампутация, но не спира да се бори.“

Лекарите са предупредили семейството, че малката Кия може да изгуби зрението и слуха си, както и да се стигне до необратими мозъчни увреждания.

Момичето се разболява преди два месеца, когато родителите ѝ забелязват обрив по лицето и цялото ѝ тяло. Малко след това и единият от белите ѝ дробове спира да работи. Тогава е откарана в болница.

35-годишният баща Пол Гот обвинява Здравното министерство на Англия, което миналата година нареди ваксината за този тип менингит да се слага по-късно – на 12-месечна възраст. Бащата възнамерява да започне кампания срещу това правило и възрастта за ваксината отново да бъде свалена. За сравнение, в България от 2010 г. на бебетата задължително се поставят няколко ваксини, които имунизират детето срещу някои от причинителите на менингит. Тези ваксини се поставят в първите няколко месеца след раждането. Но в България не се поставят ваксини срещу менингоков сепсис, който почти винаги е смъртоносен и е причината за състоянието на Кия.

Здравното министерство на Англия е решило да покачи възрастта на ваксината на 12 месеца, защото имало много малко случаи на заболели в страната. „Отвратително е, че са спрели ваксина, която може да спаси толкова много животи“, казва бащата.

След като Кия е откарана по спешност в болницата, лекарите откриват, че Кия има менингит, който е довел до сепсис – отравяне на кръвта. Лекарите са безсилни пред заболяването и предупреждават родителите, че може да се стигне до ампутация на всички крайници.

В последната от четирите операции Кия губи крака си и за момента остава в болницата. Засега момиченцето диша само и семейството се надява да я прибере един ден у дома.

Как се е стигнало до заболяването?

Миналата година Здравното министерство на Англия решава да покачи възрастовата граница за ваксината против менингит тип С. Преди тя се е поставяла, когато детето е на 12 седмици, а с новото правило се поставя на 12 месеца. Причината за промяната е, че случаите на такъв менингит са много малко.

Все пак бебетата в Англия се ваксинират за менингит тип Б, който се среща при 90% от случаите на менингит.

Менингитът от тип С се причинява от бактерия, която живее в задната част на гърлото при 1 от 10 души и обикновено не причинява никакви проблеми. В някои много редки случаи бактерията може да навлезе в кръвния поток и да се стигне до отравяне на кръвта, което е животозастрашаващо.

Бактериалният менингит при малките деца е изключително сериозно заболяване, което може да убие до часове.

Ето за какви симптоми трябва да следите:
  • отпуснатост, не реагират на дразнене;
  • сънливост, трудно се събуждат;
  • гърчове с резки и внезапни движения на крайниците;
  • температура;
  • симптоми наподобяващи грипните;
  • отказване на храна;
  • силно отпусната шия, изострена чувствителност при допир или вдървен врат;
  • повръщане;
  • бледа кожа с поява на червени петна по нея, кожен обрив;
  • подуване в областта на фонтанелата на главата.