В летния сезон всички искаме да стоим до късно навън, но на вечерните разходки винаги ни придружават и комарите, които не разбират от дума и не осъзнават, че никак не са желани на срещите ни.

Тъй като не можем да се разберем цивилизовано с тях, ви предлагаме няколко натурални рецепти и аромати, които прогонват комарите на мига.

1. Ванилия на прах

Смесете ванилия на прах с малко бебешки лосион и нанесете сместа по откритите части на тялото. Можете да разтворите и ванилин във вода и да се напръскате.

2. Етерични масла от анасон, карамфил, босилек и евкалипт

Тези етерични масла прогонват комарите. Капнете 5-10 капки в шише с вода и напръскайте някоя топло място със сместа – камината, лампата. Можете да намажете и рамката на прозореца.

3. Клонки от бъз

Сложете свежи клонки и цветове от бъз в стаята ви, това ще прогони комарите. Ако силната им миризма ви пречи, пробвайте с листа от домати.

4. Карамфил

Смесете 5 г карамфил с една чаша вода. Сварете го и го запарете за 15 минути. Смесете 10 капки от тази отвара с малко парфюм или одеколон и нанесете течността върху откритите части на тялото. Тя ще прогони комарите поне за 2 часа.

5. Клонки от хвойна

Ако вечер седите край огъня, хвърлете малко клонки от хвойна в огнището. Миризмата им ще прогони досадните насекоми.

6. Кедрово масло

Миризмата на кедрово масло отблъсква не само комари, но и мухи и хлебарки.

7. Пригответе отвара от градински чай

Нито едно насекомо няма да се докосне до вас, ако се намажете с отвара от градински чай. Сложете една шепа чай в 400 мл вода, оставете я да заври и да се запари за 20-30 минути.

8. Маргаритки

Изсушените цветове, стъбла и листа на това растение могат да бъдат смлени на прах, за да прогонят комарите. Другият вариант е да поставите няколко букетчета из дома ви и около прозорците.

9. Житна трева

В старите времена хората са използвали корени от житна трева, за да изплашат комарите и другите кръвосмучещи насекоми. Поставете една шепа нарязани корени от житняк в 400 мл вода и ги сварете 3 пъти, за да се получи светложълт цвят. Измийте лицето и ръцете си с тази отвара и нито един комар няма да се приближи до вас.

10. Листа от босилек

Можете да използвате нарязаните пресни листа и цветове от босилек. Сложете ги в стаята или натъркайте с тях откритите части на тялото.

11. Масло за готвене, шампоан и оцет

За да направите ефективен репелент срещу комари и мухи, ще се нуждаете от евтина мазнина, шампоан и оцет. Смесете тези съставки в равни количества и ги разбъркайте добре, докато видите бяла пяна. Можете да напръскате тази смес върху тялото ви, но по-добре я изсипете в незатворено бурканче и го поставете в стаята

Оцетът отблъсква насекомите, а шампоанът прикрива силната миризма. Този репелент е безопасен за деца и няма силна миризма.