Струва ни се, че учените имат готов отговор на всеки въпрос, защото са проучили всяко кътче от Земята. Но това въобще не е така. Те също не могат да разгадаят някои от мистериите на Вселената, колкото и елементарни да ни се струват на пръв поглед.

Вижте 11 невероятни мистерии, които все още нямат своето единодушно и рационално обяснение.

За котките и мъркането

Всеобщото мнение е, че котките мъркат, когато се чувстват щастливи, но всъщност има много хипотези защо го правят и как го правят. Интересното е, че когато котките мъркат, дори не можете да чуете ударите не сърцето им.

Според мнозина учени котките издават приятния вибриращ звук с гласните си струни. Според едната хипотеза честота на мъркането ускорява заздравителните процеси в организма им и намалява болката, поради което котките мъркат, когато са стресирани или ранени. Но според много други учени, а и собственици на котки, те мъркат, когато са щастливи. Жалко е, че не можем да ги попитаме.

Защо са изчезнали динозаврите?

Вероятно всички сме чували хипотезата, че динозаврите са изчезнали заради сблъсъка на гигантски астероид със Земята. Той предизвикал огромни цунамита, пожари, вулканични изригвания и други ужасяващи бедствия. Тази теория е предложена през 80-те години на миналия век, но много учени я оспорват. Причината да нямаме категоричен отговор, е, че динозаврите са живели много отдавна. Нямаме представа какъв точно е бил животът тогава и колко дълго е продължило тяхното изчезване.

Имат ли кравите компас?

Чрез приложението Google Earth учените установили много интересна закономерност. Те проучили хиляди снимки на пасящи крави и открили, че 70% от кравите обръщат главите си на север или юг, докато пасат или пият. Този интересен феномен се забелязва на всички континенти, независимо от терена, времето или други фактори.

Какво представлява „желатиновият“ дъжд?

През август 1994 г. в Оуквил, Вашингтон, жителите на града станали свидетели на странно явление. Вместо дъжд, от небето заваляло желеподобно вещество. На следващия ден десетки души се оплакали, че имат симптоми, характерни за грипно заболяване.

Учените анализирали странното вещество и установили, че то съдържало два вида бактерии, една от които обикновено се открива в човешката храносмилателна система. Те не успели да открият връзката между бактериите и мистериозната епидемия.

Какво представлява тъмната материя?

Около 27% от Вселената се състои от тъмна материя. Тя нито излъчва, нито си взаимодейства с електромагнитната радиация, поради което е невъзможно да бъде засечена.

Първите теории за тъмната материя се появяват преди около 60 години, но учените все още не са предоставили преки доказателства за съществуването ѝ.

Колко са планетите в Слънчевата система?

Някога учехме, че планетите в Слънчевата система са девет. Но преди няколко години Плутон беше зачеркнат от официалния списък заради малките си размери и днес планетите са осем. Но Куиперовият пояс, който се намира отвъд Плутон, се състои от множество ледени обекти. В тази космическа зона учените са открили хиляди обекти, които са по-големи от Плутон.

Освен това учените са забелязали огромно празно пространство в Куиперовия пояс. Предполага се, че някои неизвестни планети, големи колкото Земята, са придърпали всички камъни от пояса към себе си.

Защо хората се делят на десничари и левичари?

Повечето хора (70-95%) са десничари, а по-малката част са левичари (между 5 и 30%). Много малко хора могат да боравят еднакво добре и с двете си ръце.

Учените са категорични, че гените трябва да оказват съществено влияние, но до този момент генът на левичарите все още не е открит. Околната и социална среда също е фактор - когато деца левичари бъдат принудени да пишат с дясната си ръка, някои от тях стават десничари.

Защо мегафауната е изчезнала?

Гигантските животни, познати като мегафауна, са изчезнали преди около 10 000 години. Някои учени вярват, че тяхната смърт е причинена от климатични промени, но това твърдение не е подкрепено със солидни доказателства. Според друга теория тези животни са умрели от глад.

Защо сънуваме?

За някои учени сънищата са само случайни образи и мозъчни вълни. Други смятат, че те са нашите подсъзнателни желания, неразрешени проблеми и преживявания от деня.

Науката, която изучава сънищата, се нарича онейрология. Учените твърдят че те вероятно символизират нещо дълбоко скрито в човешката душа, но никой не знае дали сънищата ни имат ясна и определена функция.

Какво представлява космическият шум?

Докато изучавали няколко млади звезди през 2006 г., учените внезапно чули мистериозен шум. Въпреки че звукът не може да пътува в Космоса, радио вълните могат. Но откъде идват тези вълни и шумове? Освен това е интересно да се отбележи, че различните планети звучат по различен начин.

Защо има различни кръвни групи?

Кръвните групи имат различни антигени в кръвните клетки. Те са свързани с антителата, които унищожават чужди клетки, навлезли в тялото. Но учените нямат отговор на въпроса защо антигените при различните хора (а и животни) са различни.

Според някои учени кръвните групи са свързани със заболяванията и имунитета. Хората с кръвна група В са по-податливи на бактерията Ешерихия коли, а при хората с кръвна група 0 рискът да умрат от малария, е значително по-малък.