Първите резултати от един от най-интересните експерименти в историята бяха съобщени съвсем наскоро от НАСА.

Астронавтите Скот, вдясно, и Марк, вляво, са еднояйчни близнаци, които преди две години решиха да участват в следния експеримент: Скот Кели трябваше да прекара 340 дни в Международната космическа станция, докато брат му Марк чака на Земята.

Експериментът трябваше да проучи какъв ефект оказва пътуването в космоса върху човешкото тяло. Тъй като еднояйчните близнаци имат едно и също ДНК, от НАСА се надяват експериментът да им даде множество отговори. Въпреки че данните от експеримента все още не са анализирани напълно, наскоро в публичното пространство излязоха някои много интересни резултати.

В краищата на всяка хромозома се намират специфични образувания, наречени теломери. Тяхната дължина намалява с всяко копие на клетката и след множество копия теломерите са вече прекалено къси, за да позволяват делението на клетката. Това е един от факторите, които причиняват стареене. Учените са открили, че докато Скот е бил в космоса, теломерите му всъщност са нараснали и са станали по-дълги от тези на брат му. Още по-изненадващо е, че след като се е върнал на Земята, теломерите му са се върнали в предишния си размер – преди полета.

Друг забележителен факт е, че след едногодишния престой в космоса ДНК-то на Скот леко се е изменило. Но след време и то също се е върнало в предишното си състояние. Засега не е напълно ясно каква е причината.

Резултатите от този експеримент напомнят за Теорията на Относителността на Айщайн. Според нея времето не се движи с еднакви темпове за всички обекти във Вселената. За онези обекти, които се движат по-бързо (особено ако се доближават до скоростта на светлината), то тече по-бавно. Затова Скот, който е роден 6 минути по-късно от брат си, на практика е увеличил разликата им с още малко.