Мечтаеш ли са коса като на Рапунцел? Ако отговорът е да, но косата ти расте с пренебрежително бавно темпо, то причината може да се крие в начина, по който я поддържаш. Събрахме няколко съвета от експерти, които могат да ти помогнат да постигнеш желаната дължина по-бързо.

1. Подстригвай се често

Да, може би звучи нелогично, но ако искаш да имаш дълга и здрава коса, трябва да се подстригваш редовно. Въпреки че подстригването няма да накара косата ти да расте по-бързо, то ще премахне нацъфтелите краища, които водят и до накъсване. Нацъфтелите краища отслабват косъма и той се къса по-лесно, което води до коса, която изглежда по-къса, нездрава и без обем. Затова трябва да скъсяваш краищата на всеки 6-8 седмици.

2. Сресвай се преди лягане

Да, понякога може да ни домързява да се срешем преди лягане, но този ритуал е много полезен. Ако косата ти е много заплетена, първо я разплети с гребен, а после я среши с четка от естествен глигански косъм. Започни от скалпа, за да разнесеш естествените масла, които се отделят от скалпа ти и помагат на косата ти да остане хидратирана. Освен това този малък масаж подобрява кръвообращението и ще направи скалпа ти по-здрав, което ни води до...

3. Поддържай скалпа си здрав

Представи си, че косата ти е дърво – ако не се грижиш за почвата и корените, дървото не може да порасне високо и здраво. Затова поддържането на дълга коса трябва да започне от грижата за скалпа. Ако не си сигурна колко здрава е косата ти, направи един бърз тест. Повдигни част от косата си от корените. Здравата коса има една дебелина от корените до краищата, но ако краищата ти са по-тънки, трябва да се замислиш за начина, по който се грижиш за косата.

4. Правилната диета е ключът към здравата коса

Да имаш здрава, дълга коса не зависи само от продуктите, които слагаш върху косата си, а и тези, които слагаш в устата си. Трябва да подхранваш косата си отвътре и за целта трябва да приемаш достатъчно протеин под формата на риба, бобени култури, ядки и пълнозърнести храни. Ако си вегетарианка, трябва да си сигурна, че приемаш достатъчно храни, богати на протеини.

5. Не прекалявай със стилизирането с топли уреди

Най-големият виновник за съсипването на косата е топлината от различни стилизиращи уреди. Машите и пресите неминуемо вредят на косата ни, затова не прекалявай с тях, ако ти се налага да използваш топли уреди, нека температурата е ниска и винаги използвай термални протектори.

6. Не мий косата си всеки ден

Може би си мислиш, че къпането всеки ден поддържа косата ти чиста и съответно здрава. Но това е голяма грешка. Мий я 2-3 пъти седмично, това позволява на естествените масла от скалпа да я хидратират и да я възстановят по естествен начин. Разбира се, не трябва да я оставяш мръсна за дълго, защото прекаленото омазняване води до сърбеж и появата на пърхот.

7. Взимай витамини

Ако диетата ти не е достатъчно разнообразна и питателна, можеш да се обърнеш към хранителните добавки, създадени за коса, кожа и нокти. Те съдържат важни съставки като биотин, витамини Ц и Б, които поддържат косата ти здрава. Все пак трябва да знаеш, че нищо не замества здравословното хранене.

8. Завърши със студен душ

Да, и ние обожаваме топли душове, но горещите парни бани, които си взимаме у дома, всъщност вредят на кожата и косата ни. Намали температурата, когато изплакваш косата си, това ще накара кутикулата (външният слой) да се затвори и ще е по-силна и устойчива, когато я стилизираш след това.

9. Не прекалявай с модерните „пречиствания”

Ако редовно спираш да ядеш изобщо, за да „пречистиш” организма си, това ще се отрази и на здравето на косата ти, защото се лишаваш от много важни елементи. Ако правиш пречистване цяла седмица, в която не ядеш почти нищо, ще забележиш, че косата ти ще забави растежа си и ще изглежда без блясък. Вместо това наблегни на здравословното хранене.

10. Спи на копринена възглавница

Да се сдобиеш с красива коса, докато спиш, е напълно възможно – само смени калъфката си с копринена. Тя помага косата ти да не се заплита и да не се накъсва. А колкото по-малко се накъсва косата ти, толкова по-дълга ще бъде.

11. Наблюдавай кожата си при използването на продукти за коса

Понякога някой нов продукт прави косата ни бляскава и жива след първото измиване, затова решаваме, че е идеален за нас. Но трябва да обърнеш внимание как влияе на кожата ти, защото това е важният фактор за съвместимостта ти с този продукт. Начинът, по който влияе на кожата ти, показва как влияе и на косата ти. Как чувстваш кожата си след този продукт – суха, лющеща се, мазна, лепкава? Или хидратирана, мека и еластична? Грижи се за косата си така, както се грижиш за кожата си. Все пак, ако фоликулите на косата ти са запушени, няма как косата ти да расте ефективно.