Хубавата прическа определено може да ни повдигне самочувствието и да ни накара да се чувстваме по-красиви, но срещата с фризьора невинаги гарантира хубави резултати.

За да намалим разочарованията ви, решихме да ви споделим няколко тайни от фризьорите, за които те обикновено не говорят с клиентите си.

1. Покажи на фризьора си не само примерни прически, които харесваш, но и такива, които не харесваш

Най-добре е да отидеш на фризьор с няколко снимки на прическата, която искаш, както и няколко, които изобщо не ти допадат, въпреки че са близки до този стил. По този начин много ще улесниш фризьора си.

2. Няма как да получиш желаното русо само след едно боядисване

Ако си боядисваш косата в тъмни цветове от години и сега си решила рязко да промениш външния си вид и да станеш платиненоруса, това няма как да стане след едно посещение на фризьора. Висококачествените продукти за изрусяване са скъпи, а самият процес е дълъг, ако искаш да стане добре. Ако някой ти каже, че веднага може да те направи блондинка, не му се доверявай – много е вероятно резултатът да не е това, което очакваш.

3. Фризьорът ти трябва да знае какви бои си ползвала

Ако искаш да си боядисаш косата в нов цвят, добре е да споделиш с фризьора си колко пъти си си променяла цветя в последните години и какви бои си използвала. Например червената боя се маха много трудно и остава в косъма за дълго.

4. Разбери какъв процент перхидрол има в продукта, който ще използва

Ако си решила да си изрусиш косата, попитай фризьора си какъв продукт ще използва и какъв е процентът на перхидрол в него. Ако е над 9% има голяма вероятност косата ти да придобие жълтеникав цвят и после много трудно ще стане по-светла.

5. Къдриците прикриват фризьорските грешки

Ако фризьорът ти е допуснал грешка, той може да се опита да замаже положението, като леко накъдри косата ти. По-добре го помоли да ти изправи косата със сешоар, по този начин си личат всички грешки.

6. Понякога разреждат скъпите продукти

За съжаление, това също е вярно. Ако един салон се опитва да намали разходите си, той може да разреди скъпите шампоани с евтини продукти или дори с вода. Като резултат нивата на pH се променят и продуктът може да стане напълно безполезен. Например шампоаните за боядисана или изтощена коса обикновено имат pH 4.5–5.5, а шампоаните за нормална или коса имат pH 7–8.

7. Студеното къдрене е подходящо само за здрава коса

Много жени с прави коси поне веднъж са си мечтали да имат къдрава коса и немалко от тях са обмисляли варианта студено къдрене. Под тази процедура не разбирайте само буйните прически на 90-те – чрез процедурата може да постигнете много различни типове къдрици, но истината е, че студеното къдрене определено не е щадяща процедура, колкото и скъпи продукти да се използват. То променя структурата на косъма, той се обезмазнява и изтънява. След студено къдрене косата става суха и расте бавно. Затова процедурата определено не се препоръчва на жени със слаба, тънка и изрусена коса. Освен това студеното къдрене може да не проработи при всеки тип коса.

8. Имай предвид структурата на косата си, когато си избираш прическа

Когато избираш следващата си прическа, обърни внимание не само на формата на лицето ти, но и на структурата на косата ти. Например меката, тънка и хвърчаща коса определено трудно се подава на контрол и за кратко стои в една форма. Затова не е препоръчително жени с такава коса да си правят геометрични прически. Може да потърсиш звезди с подобна на твоята коса и да се вдъхновиш от тях.

9. Не всички типове коса трябва да се филират

Тънката и къдрава коса не е добре да се реже с изтъняващи ножици. Филирането ще направи къдравата коса още по-бухнала и хвърчаща, а краищата ѝ ще са крехки и ще нацъфтят.

10. Кератиновата терапия няма траен ефект

Кератинът е протеин, който изгражда човешката коса. По време на процедурите с кератин фризьорът нанася продукта върху косата и после го запечатва с преса. Кератинът прониква в косъма и запълва пукнатините, създавайки красива „обвивка“, но без трайно да поправя косата или да я лекува. След като кератинът се измие косата може да изглежда дори по-крехка от преди.

Някои продукти пък съдържат формалдехид, който е вреден за белите дробове.

11. Повечето от терапиите във фризьорския салон за безполезни

Вече споменахме кератиновата терапия, но този принцип важи за повечето процедури във фризьорския салон. Те са създадени, за да може салонът да печели повече пари, а не за да излекуват увредената коса. Ако имате накъсана, цъфтяща, слаба и безжизнена коса, причината може и да е в навиците ви (прекомерно боядисване, прекаляване с пресата), отчасти да се крие и в гените ви, но най-вероятно причината е в здравословното ви състояние и начина ви на живот. Красивата коса трябва да бъде подхранвана отвътре, процедурите в салона за кратко подобряват външния вид на косата ви, но не я третират в дълбочина.