Когато планираме следващата ни почивка, започваме да разглеждаме приказни снимки от популярни места и забравяме как изглеждат тези места в реалността – претъпкани с туристи, въпреки безбожно скъпите цени.

Разбира се, повечето от тези популярни места са най-красиви в късната пролет и през лятото, но пък тогава туристическият наплив е толкова голям, че лесно може да съсипе цялото изживяване (кой иска да чака 2 часа на опашка за Колизуема? Никой!). Затова ви съветваме да посетите популярните места извън туристическия сезон, а през лятото да се насочите към техните алтернативи – те също са невероятно красиви, но са по-евтини и туристите са много по-малко.

1. Версай, Франция / Херенхимзее, Германия

Между двата двореца има много прилики и понякога е трудно да прецените кой от двата двореца виждате на снимката. Причината е, че крал Лудвиг II Баварски е искал Херенхимзее да прилича на Версай, тъй като се е възхищавал на френския крал Луи XIV. Разбира се, входът за копието е по-евтин – 10 евро срещу 18 евро за Версай.

2. Амстердам, Холандия / Хамбург, Германия

В Амстердам живеят около 850 хил. души, а туристите през 2017 г. са били... 17 милиона! Ако се интересувате от архитектура, живописни къщички и канали, може да се насочите към германския град Хамбург. Старият град прилича доста на Амстердам, а културният живот в града е не по-малко впечатляващ.

3. Остров Капри, Италия / Еолийски острови, Италия

Известният курортен остров Капри гъмжи от туристи през лятото, а цените са доста соленички. Ако искате да ви излезе по-евтино и да отидете на малко по-спокойно място, изберете Еолийските острови. Те са разположени в сравнителна близост до Капри, но плажовете им са по-чисти и по-евтини – нощувките в хотелите са с около 4 пъти по-евтини. Освен това интересното е, че Еолийските островиса вулканични и можете да видите няколко мънички, но действащи вулкана.

4. Гайрангерфьорден, Норвегия / Кьонингзее, Германия

Красотата на фиорда Гайрангерфьорден привлича туристи от цял свят, но никак не е евтино да посетите Норвегия – само билетът за градския транспорт е 4 евро. Езерото Кьонингзее е чудесна алтернатива. То е разположено между две високи планини, така че може да си направите и една прекрасна планинска разходка. Освен това в Германия цените са много по-ниски от тези в Норвегия, например билетът за градския транспорт е 1,7 евро.

5. Гейзерите в Хаукадалур, Исландия / Долината на гейзерите Роторуа, Нова Зеландия

Добре, ако трябва да бъдем точни – билетът до Нова Зеландия най-вероятно ще ви излезе по-солено, но долината на гейзерите Роторуа е прекрасна и много по-непозната. Освен това там ще намерите и активен вулкан, който можете да изкачите. В долината ще откриете и термални извори, в които можете да се изкъпете. Най-големият гейзер в долината е Похуто, чиято водна струя достига до 30 м височина.

6. Стоунхендж, Великобритания / Манпупунер, Русия

За да видите Стоунхендж на спокойствие, вероятно трябва да отидете на мястото в ранни зори. Освен това вече не можете да отидете и да пипнете каменните блокове, а трябва да стоите зад ограждения, които са доста далеч, не е лошо дори да си вземете бинокъл. Но все пак Стоунхендж е световна забележителност и през 2017 г. е бил посетен от 1,5 млн. души. Неговата чудесна алтернатива е Манпупунер. Седемте големи камъка се смятат за едно от седемте чудеса на Русия. По-трудно ще стигнете до тях, но атмосферата е много по-мистериозна и завладяваща.

7. Лозята на Бордо, Франция / Лозята на Кахетия, Грузия

Ако обичате винения туризъм, Франция не е единственият ви вариант. Може да отскочите и на пътешествие до Грузия. Регионът Кахетия е известен с богатата си история и с лозята си. Там можете да опитате най-различни сортове вина и сами да се убедите в гостоприемството на грузинците. Освен това цените там са доста по-ниски.

8. Големите пирамиди в Гиза, Египет / Пирамидите в Мерое, Судан

Пирамидите в Мерое са по-стари, но много по-малко известни, затова и тълпите са по-малки. В същото време пак ще видите пирамиди насред пустинята.

9. Колизеумът в Рим, Италия / Амфитеатърът Ел Джем, Тунис

Ако ще ходите в Рим и не искате да си купувате билети онлайн, ви препоръчваме да си купите комбиниран билет от Форума, който се намира съвсем близо до Колизеума, но опашките са в пъти по-малки. Ако пък искате да видите друг подобен амфитеатър, но по-евтин и не толкова натоварен, отидете при Ел Джем в Тунис. Този амфитеатър прилича много на римския, но е по-запазен.

10. Остров Пукет, Тайланд / Остров Фу Куок, Виетнам

Остров Пукет е доста популярна екзотична дестинация, подходяща за романтични ваканции. Ако веднъж отидете в Тайланд, най-вероятно ще искате да се върнете, но ако ви се ходи на по-евтина екзотична ваканция, може да отскочите до Виетнам, където цените са по-ниски, хотелите са чудесни, а хората са известни с гостоприемството си.

11. Каналите във Венеция / Каналите в Колмар, Франция

Много хора мечтая да посетят романтичния град Венеция, да се повозят на гондола и да се разходят покрай живописните канали. Ние ви съветваме да не си го причинявате в пиковия сезон, освен ако не искате да седите в задръстването по каналите. Да, гондолите също попадат в задръстване, а това не се вписва в представите ни за романтика. Една по-ненатоварена алтернатива за лятото е Малката Венеция в Колмар, където ще откриете също толкова живописни канали.

А ако събудихме духа ви за пътешествия, то не пропускайте да се възползвате от най-добрите оферти тук!