Съвети и трикове за грижа за косата? В интернет е пълно с такива. Нещо повече – можем да намерим толкова много, че в един момент да се объркаме, защото те често може да си противоречат. В крайна сметка се насочваме към салона с молбата да ни хванат само връхчетата, купуваме продукта, който фризьорът ни препоръчва, и се надяваме добрите резултати да не закъснеят. Така че, най-доброто, което можеш да направиш, е да се вслушаш в съветите на експертите, за да разбереш от какво има нужда косата ти, а след това да вземеш и своите собствени решения за грижа за нея.

Ето някои факти и съвети за грижа за косата, които може да те ориентират в този безкраен процес.

1. Косата расте с около сантиметър и половина на месец

Ние имаме средно около 120 000 фоликула и всички те преминават през различни фази от своя жизнен цикъл: растеж, преход, почивка и отделяне. Добре е да знаеш, че косата ще следва своя естествен цикъл, независимо дали решиш да я подстрижеш, или не.

2. Пърхотът се нарича още още като себореен дерматит

Пърхотът не е проблем на сухия скалп, той всъщност почти винаги се появява, когато скалпът е мазен. Това е свръхрастеж на естествена гъбичка, наречена Маласезия, върху скалпа, която расте в олиа и в мазна среда. Колкото по-мазен е скалпът ти, толкова повече пърхот ще имаш. Препоръчително е да използваш специализиран шампоан, маски и процедури за скалпа и да спазваш диета, богата на витамин В и цинк, като консумираш храни като авокадо и джинджифил.

3. Третирай скалпа си така, както третираш и останалата част от кожата си

Увери се, че скалпът е чист и добре хидратиран, точно както правиш, когато къпеш останалата част от тялото си. Ако спортуваш много, може да се наложи да наблегнеш на миенето на скалпа малко повече.

4. Повече коса = повече мастни жлези

Вероятно, ако имаш фина коса, си забелязала, че ако не я миеш ежедневно, корените стават доста мазни. Това се случва, защото когато имаш фина коса, имаш повече косми по скалпа. Тъй като всеки косъм е прикрепен към мастна жлеза, това означава, че имаш повече жлези и следователно косата ти става по-мазна.

5. Измиването на косата означава да я овлажняваш

Въпреки че може да не искаш да миете прекалено къдрава или чуплива коса (защото те изглеждат сухи и чисти и след няколко дни), имай предвид, че измиването е част от процеса на овлажняване. Така че колкото повече я миеш, толкова повече овлажняваш скалпа.

6. Космите имат форма на конус

Тъй като космите растат естествено заострени по посока нагоре, когато се бръснеш, ти отрязваш само тъпите краища от дължината на косъма. Когато правиш кола маска, от друга страна, ти издърпваш косъма от фоликула и ще му отнеме повече време да порасне от самото му начало.

Въпреки това, нито един метод няма да му попречи да продължи да расте в конична форма. Ето защо бръсненето няма да направи космите ти по-дебели.

7. Начинът, по който сушиш косата си, може да ѝ навреди

Изсушаването на косата със сешоар или оставянето ѝ да изсъхне сама няма голямо значение, но начинът, по който ще направиш едното или другото - има. Ако след като си я измила, я завържеш, докато е мокра, търкаш я силно с кърпа или я дърпаш и скубеш твърде много, можете да повредиш косъма точно толкова, колкото ако използваш сешоар на твърде висока температура.

8. Шампоанът премахва косъмчетата, които вече са били отпуснати в корена

Когато се миеш с шампоан, това, което прави шампоанът, е да премахва космите, които вече са излезли от космения фоликул и са готови да паднат. Нормално е да губиш до 100 косъма на ден. Противно на това, което много хора мислят, миенето с шампоан не причинява косопад. Напротив, помага да поддържаш скалпа си здрав и косата ти ще расте по-силна.

9. Възрастта, на която косата започва да посивява, зависи от гените ти

Меланинът е това, което придава цвят на косата ви, така че когато спреш да го произвеждаш, тя посивява. Кога ще започне да се появява сива коса – това зависи до голяма степен от гените. Например, ако майка ти или баща ти са побелели на ранна възраст, това увеличава шансовете да го наследиш и ти. Стресът обаче също може да ускори процеса.

Не скуби сивите си косми, защото в дългосрочен план само ще повредиш фоликулите си и това е по-непродуктивно от опцията да се примириш с тях.

10. Цъфтежите на косата се появяват поради ежедневното ѝ износване

Сушенето със сешоар, подсушаването с кърпа, разресването, както и вятърът, слънцето или дори шапката през зимата постепенно увреждат косата. Косата не се регенерира, така че трябва да се грижим добре за нея. Единственият начин да се отървеш от нацъфтелите краища е да ги отрежеш.

11. Добрият нощен сън помага за здравето на косата ти

Когато спим, тялото произвежда хормон, наречен мелатонин. Този хормон регулира съня и подпомага растежа на косата. Следователно липсата на сън може да доведе до намаляване на мелатонина и по този начин до загуба на коса.

От друга страна, липсата на сън може да причини стрес, а това от своя страна може да доведе до форма на косопад, наречена телогенен ефлувиум - състояние, което псотавя косата в стадий на покой и причинява преждевременна загуба на коса.

12. Масажите на скалпа ще подпомогнат растежа на косата

Много проучвания са открили множество ползи от масажа на скалпа, включително сгъстяване на косата и намаляне на косопада или алопецията (заболявания, свързани със загуба на коса). Това е така, защото масажът разтяга клетките на космените фоликули и по този начин ги стимулира. Също така се смята, че масажирането разширява кръвоносните съдове под кожата и това допринася за растежа на косата.

Можете да масажираш нежно скалпа си с пръсти, с кръгови или прави движения, а може да използваш също четки, инструменти за масаж или етерични масла (като например масло от лавандула или мента).