Здравето е най-важното нещо, което може да притежава всеки човек, затова ние сме стремим да се образоваме по тази тема... но някои здравни факти са твърде странни и невероятни. Например наскоро учени откриват, че ако не закусваме... това по никакъв начин не се отразява на здравето ни! Как така!? Питаме ние, редом с бабите ни, за които закуската е свещена.

И така, време е да ви представим няколко доста изненадващи открития от последните години, които определено звучат доста странно...

1. Жените имат нужда от повече сън.

Учени от Университета „Дюк“ са открили, че жените имат нужда от повече сън и ако не спят достатъчно, това се отразява на физическото им здраве и на умствените им способности. Ако не се наспиват, жените по-често изпадат в депресия от недоспалите мъже, а ако дамите не са се наспали, сутрин са по-раздразнителни и кисели. Още една причина да спим повече!

2. Хората, които изглеждат по-млади, отколкото всъщност са, живеят по-дълго.

Учени от Дания са изследвали 387 двойки близнаци на 70-, 80- и 90-годишна възраст. Те са установили, че е достатъчно да погледнете нечие лице, за да прецените дали този човек ще живее до дълбока старост. Ако той изглежда по-млад, отколкото всъщност е, вероятността за това е доста голяма. Учените са на мнение, че това да си младолик, е заложено в ДНК-то.

3. Пропускането на закуската не води до здравословни проблеми.

През 1944 г. компанията „Дженъръл Фудс“, която произвеждала закуски, започва агресивна пиар кампания, за да повиши продажбите си на зърнени закуски. Те раздавали листовки в супермаркетите, на които пишело колко важна е закуската. По радиото постоянно можело да чуете думите „Лекарите твърдят, че закуската е най-важното хранене за деня“. Тъй като зърнената закуска била най-популярният тип храна за закуска, това рязко повишило продажбите им.

Медицински проучвания обаче показват, че пропускането на закуската не води до здравословни проблеми и не води до покачване или намаляване на теглото.

4. Общуването с приятели е от ключово значение за мъжкото здраве.

Робин Дънбар, психолог и преподавател в Оксфорд, твърди, че всеки мъж трябва да се среща с 4-5 свои приятели поне 2 пъти седмично. Няма особено значение как ще прекарват времето си – дали ще спортуват заедно, дали ще играят карти или ще изпият по една бира в бара. Дънбар твърди, че мъжете, които имат верни приятели, по-рядко изпадат в депресия и имат по-силна имунна система.

5. Треперенето ни помага да отслабнем.

Австралийски учени са открили, че 10 минути треперене в студа горят повече калории от... едночасова тренировка! Това е ново откритие, което се основава на предишни проучвания за т.нар. кафяви мазнини, които се използват основно за енергия, а не се натрупват в тялото ни като резерви.

6. Карането на колело подсилва имунната система и я подмладява.

Британски учени са изследвали здравето на велосипедисти на възраст между 55 и 79 г. Учените са установили, че редовното каране на колело в напреднала възраст предотвратява голяма част от загубата на мускулна маса. В същото време нивата на мазнините и холестерола остават ниски и стабилни. Най-интересното открие обаче е, че имунната система на велосипедистите произвежда T-клетки (вид левкоцити), които са сравними с тези на 20-годишните. Този факт е наистина невероятен, защото производството на Т-клетки започва да намалява след нашата 20-та годишнина.

7. Хората, които не ги свърта на едно място, обикновено са по-слаби.

Учени са установили, че много от хората, които никога не са имали наднормено тегло и трудно качват килограми, постоянно правят „излишни“ движения в ежедневието си – потропват с пръсти, вървят в кръг, докато говорят по телефона, кракът им постоянно подскача, докато седят, и т.н. Оказва се, че дори такива малки и простички движения могат да ви помогнат да изгорите 350 допълнителни калории на ден.

8. Гризането на ноктите в детството е полезно за здравето.

Канадски учени са наблюдавали навиците на 1000 деца от 5- до 9-годишна възраст и след няколко години са ги повикали, за да им направят тест за алергии. Оказало се, че децата, които си гризели ноктите, по-рядко страдат от астма, по-рядко имат алергии и имат по-силна имунна система. Логиката е, че бактериите навлизат в детското тяло, активизират имунната система и я правят по-издръжлива.

9. Кръвното ви налягане се увеличава, когато около вас има лекар.

Около 20% от населението страда от синдрома на бялата престилка. Тези хора подсъзнателно се страхуват от доктори и когато се намират в медицинско заведение, кръвното им се покачва. Те могат да изглеждат спокойни и дори да не осъзнават, че са уплашени. Жените по-често страдат от този синдром, особено в първите седмици от бременността.

10. Поздравът с юмрук е по-безопасен от ръкостискането.

Британски учени са установили, че ръкостискането пренася 40% пъти повече бактерии от поздрава с юмрук. Дори поздравът с пляскане на ръцете, познат като „дай пет!“, е по-безопасен от ръкостискането.

11. Пицата е по-здравословна закуска от зърнената закуска.

Известната американска диетоложка Челси Амер твърди, че пицата съдържа такова количество мазнини, въглехидрати и протеини, което ще ви засити за по-дълго, отколкото ако хапнете корнфлейкс с прясно мляко. В същото време зърнените закуски съдържат голямо количество захар.

Това не означава, че трябва да започнете да ядете само пица за закуска, но определено честото похапване на зърнени закуски не е много добра идея.

12. Запекът е признак, че не пиете достатъчно вода.

Оказва се, че тялото си набавя необходимото количество вода по всевъзможни начини, включително и от дебелото черво. Затова, ако не пиете достатъчно вода, е нормално да имате запек. Ако обаче пиете по 6-7 чаши вода на ден и все пак редовно имате такъв проблем, консултирайте се с лекар.