Качването на няколко излишни килограма има много по-голям ефект върху живота ни, отколкото предполагаме. Не само че старите дрехи ни се струват тесни, но ѝ вкусовите ни рецептори се променят, започваме да се чувстваме по-неспокойни и все по-уморени. С течение на времето излишните килограми водят до проблеми със сърцето, дишането и зачеването.

Днес сме ви подготвили списък с 13 последствия от наднорменото тегло, които са и 13 причини да заживеете по-здравословно:

1. Вкусовите възприятия се притъпяват, което води до преяждане.

Проучвания показват, че наднорменото тегло води до притъпяване на вкусовите рецептори с около 25%. Това кара хората с наднормено тегло да ядат още повече, с надеждата че ще усетят отново богатия и наситен вкус на любимите си храни.

2. По-често страдаме от мигрена.

Качването на килограми повишава риска от внезапен пристъп на мигрена. Според проучванията хората с наднормено тегло страдат от хронична мигрена два пъти по-често.

3. Нивото на холестерола са покачва.

Тялото има нужда от холестерола, за да създава нови клетки, но необичайно високите му нива на холестерола увеличават риска от сърдечни заболявания. Покачването на килограмите повишава нивата на холестерола и увеличава риска от образуване на мастни депозити в кръвоносните съдове. Мастните отлагания пречат на кръвта да се движи свободно през артериите, заради което сърцето не получава достатъчно кислород, а мозъкът – достатъчно кръв. Това увеличава риска от инфаркт.

4. Чувствате се по-депресирани с всеки изминал ден.

Според проучванията има силна връзка между депресията и качването на килограми. Напълняването води до неудовлетвореност, ниско самочувствие и потиснатост, което може да се превърне в депресия, особено висок риск има при дамите. Друго изследване сочи, че рискът от развитие на депресия е с 55% по-висок при хората с наднормено тегло.

5. Може да имате проблеми със зачеването.

Една от най-опасните последици от затлъстяването е повишеният риск от безплодие. Допълнителната мастна тъкан води до хормонален дисбаланс. Това засяга менструалния цикъл и качеството на яйцеклетките.

6. Мускулните болки.

Покачването на теглото води до недостиг на витамин D, който е важен хранителен елемент. Той помага на организма да абсорбира калция, стимулира растежа на костите, спомага за лечението на автоимунни заболявания, рак и хронична болка и се бори с депресията. Хората с дефицит на витамин D изпитват мускулни болки по цялото тяло.

7. Започвате да хъркате.

Натрупването на излишни мазнини около гърлото и в областта на шията води до стесняване на въздушния проход, а това води до хъркане.

8. Излишните килограми водят до промени в ДНК-то.

Въпреки че гените ни не се променят, нашият начин на живот може да им повлияе. Качването на килограми води до повишен риск от диабет тип 2, както за родителите, така и за техните деца.

9. Често уриниране.

Ако забелязвате, че напоследък по-често ходите до тоалетната, може би е време да обърнете внимание на това. Честото уриниране може да е признак за бъбречно заболяване. Според учените при хората с наднормено тегло има 7 пъти по-голяма вероятност от развитието на проблеми с бъбреците и бъбречна недостатъчност.

10. Ще имате проблеми с дишането.

Наднорменото тегло повишава риска от сънна апнея, т.е. от спиране на дишането по време на сън. Това се случва, когато горните дихателни пътища се запушат по време на сън и въздушният поток намалее или спре. Обикновено в такива случаи мозъкът ви изпраща сигнал да се събудите, но с течение на времето постоянното събуждане и неползотворният сън допълнително ще влошат здравето ви.

11. Понякога клетките се превръщат в ракови.

Разбира се, наднорменото тегло не означава, че ще развиете рак, но според проучванията то сериозно увеличава риска от подобно заболяване. Вредната храна, тютюнопушенето и алкохолът също увеличават риска от рак.

12. Кръвното налягане и нивата на кръвната захар се повишават.

Наднорменото тегло причинява допълнителен стрес на сърцето и води до високо кръвно налягане. Това увеличава риска от инсулт и деменция. Излишните килограми повишават и риска от диабет. Нелекуването на високата кръвна захар е много опасно и в някои случаи може да бъде фатално.

13. Ще се чувствате по-неспокойни.

Много неща могат да предизвикат безпокойство, но според едно проучване излишните мазнини също ни карат постоянно да се тревожим. Учените се установили, че дамите с наднормено тегло по-често са неспокойни и тревожни в сравнение с връстничките си, които имат нормално тегло. С отслабването и тревожността намалява. Една от възможните причини е, че спортът и удовлетвореността от външния ни вид карат мозъка да отделя серотонин, известен като хормона на щастието.

Възможни причини за покачване на теглото:

Най-очевидната причина е преяждането с вредна храна и ниската активност, но може да има и други причини – хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза, както и приема на някои медикаменти.