Учени от Станфордския университет са провели проучване, което разкрива тайни, които могат да ни помогнат да живеем до 95 години. Това проучване и резултатите от много други ни карат да погледнем на всекидневните ни навици от различен ъгъл.

Всички знаем, че навиците оказват огромно въздействие върху начина ни на живот и неговата продължителност, но не знаехме, че дори някои малки неща могат да са толкова ефективни и полезни.

1. Посещавате един и същ лекар

Учените от Университета на Ексетър са доказали, че ако посещавате един и същ лекар от години, удължавате живота си.

Това правило важи не само за личния ви лекар, но и за хирург, психиатър и други лекари. Лекарите могат да запомнят някои особености на пациентите си и да забележат, ако настъпи промяна. Ако постоянно се обръщате към нов лекар, той трябва да започне от самото начало, за да разбере какъв е проблемът ви.

2. Планирате бюджета си и спестявате пари за бъдещето

Финансовите експерти виждат връзка между финансовото и физическото здраве. Група от американски учени е установила, че хората над 50-годишна възраст, които не са имали спестявания и са преживели драматичен финансов срив, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт.

Първо, стресът влошава здравето ни. Второ, когато хората нямат пари, те нямат възможност да се грижат за здравето си и да посещават добри лекари. Затова експертите препоръчват да започнете да се подготвяте за пенсионирането си 10 години преди да напуснете работата си. И, разбира се, винаги да имате финансов резерв за спешни случаи, независимо дали сте на 25 или 55 години.

3. Ядете повече мазнини

Според проучване на Американската организация по епидемиология и превенция на сърдечно-съдовите заболявания при хората, които консумират мононенаситени мазнини, като маслини, авокадо, семена и други подобни, риска от сърдечно-съдови заболявания е по-малък с 16%.

Ако се храните и с някои животински мазнини, като млечни продукти, яйца, пилешко, червено месо и риба, ще намалите риска от преждевременна смърт заради сърдечно заболяване с около 25%.

4. Грижите се за стомаха си

Според едно проучване тайната на дълголетието е в здравия стомах. Полезните бактерии, които се намират в него, удължават живота ни.

Пробиотиците ни помагат да усвояваме полезните вещества от продуктите, с които се храним. А това е много важно, защото учените вече са доказали, че стомахът и червата са свързани с мозъка. Стресът и напрежението, т.е. „кашата“ в главата ни, влошава състоянието на стомаха ни.

5. Носите удобни обувки и дрехи

Дрехите и обувките, които ни носят радост, но и са удобни, косвено удължават живота ни. Д-р Давид Розенбаум твърди, че една от причините да живее толкова дълго е, че носи удобни обувки.

Удобните обувки ни помагат да вървим повече. А 10-те хиляди крачки на ден са направо задължителни за здравето ни.

6. Не се излежавате на дивана

Можете да удължите живота си, ако намалите времето, което прекарвате седнали в офиса или лежащи на дивана пред телевизора. Не се препоръчва да седите по-дълго от 2 часа на ден. Затова се разхождайте всеки ден и от време на време ставайте от бюрото, за да направите малко гимнастика за раздвижване.

Ако следвате тези правила, ще удължите живота си с около 3 години.

7. Спите до по-късно през почивните дни

Ако се чувствате виновни, че обичате да си поспивате до по-късно през уикенда, вече може да си отдъхнете. Според едно шведско проучване повечето часове сън през уикенда подобряват здравето ни и намаляват риска от преждевременна смърт.

8. Редовно почиствате дома си

30 минути физическа активност на ден намаляват риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания.

Тази теория е доказана от Скот Лир и неговите колеги от университета „Макмастър“. Не е нужно дори да ходите във фитнес залата. Достатъчно е да отделите известно време на домакинските ви задължения, например да измиете пода или да пуснете прахосмукачка. Ако можете да стигнете пеша до работа – още по-добре!

9. Работите упорито за целите си

Учените от Харвард са сигурни, че хората, които си поставят цели и правят всичко, за да ги постигнат, имат най-вълнуващите и пъстри животи.

Според учените онези, които пропиляват младостта си и не се опитват да изградят кариерата си, вероятно ще си отидат по-рано от успешните си колеги. Животът ни постоянно се променя и мечтите, които имаме на 20, не ни се струват важни на 30, а на 40 са направо нелепи. Затова е важно постоянно да си поставяме цели и да не бъдем мързеливи. Поставяйте си цели и ги преследвайте, независимо какво мислят останалите за мечтите ви.

10. Говорите с повече хора, които ви разбират

Хората, които имат добри и надеждни приятели и роднини, живеят по-дълго.

Няма значение дали имате много приятели, или само един най-добър приятел, който ви разбира. Не става дума за количеството, а за качеството.

Можете да изградите невероятна кариера и да спечелите огромни суми пари, но ако няма кой да застане до вас в трудните моменти, не можете да сте щастливи на 100%. А щастливите хора живеят по-дълго.

Бонус: Английската сол укрепва имунната система

Ако искате да се отървете от вредните токсини, трябва да дадете шанс на този метод. Трябва ви само малко английска сол и вана. Английската сол, позната още като магнезиев сулфат, е евтин източник на магнезий. Препоръчва се на хората, които страдат от мускулни спазми, микоза, навяхвания, възпаления и други.

Сложете една чаша сол в топлата вана и се накиснете за 20-30 минути. Можете да прибавите и няколко капки етерично масло от лавандула, което ще придаде приятен аромат. А несъмнено релаксиращата вана прави денят ни по-приятен.