Красотата не зависи само от гените ни, но и от навиците ни, а докато сме млади, рядко се замисляме какъв ефект биха оказали вредните ни навици върху лицето ни след години. Да, отначало вредните навици оказват почти незабележимо въздействие върху лицето и тялото ни, но след време всичко се натрупва и осъзнаваме, че преди 10 години е трябвало да бъдем малко по-прилежни...

Днес искаме да ви споделим 10 добри навика, за които тялото ви определено ще ви бъде благодарно след 10 (и повече!) години. Не ги пренебрегвайте и започнете да ги следвате още днес!

1. Качвайте си краката на стената от време на време

Докато говорите по телефона или чакате да изсъхне маската на лицето ви, облегнете крака на стената. Този странен навик ще ви помогне да избегнете появата на разширени вени. В тази поза венозната кръв се стича обратно към сърцето без усилие и по този начин давате малко почивка на вените си.

2. Използвайте слънцезащитен крем през цялата година

Много хора използват слънцезащитен крем само през лятото, и то обикновено докато се пекат на плажа, през останалото време изобщо не използват слънцезащитни продукти. Но слънчева радиация има и през зимата, и през есента. Проучванията показват, че хората, които ползват слънцезащитни кремове през цялата година, остаряват с 24% по-бавно от останалите. Затова не забравяйте слънчевите очила и слънцезащитния крем в слънчевите зимни дни или при есенните разходки.

3. Грижете се за кожата на врата

Кожата на врата е тънка и нежна като кожата на клепачите ни, затова първите признаци на остаряването най-често се появяват по врата ни. Онези, които обичат да четат легнали или спят на много високи възглавници, често получават т.нар. „кръгове на Венера“ – бръчки по врата, които могат да се появят и преди да сте навършили 30. Затова не забравяйте да подхранвате и хидратирате кожата на врата всеки ден, както се грижите и за лицето си.

4. Носете бутилка с вода с вас

Повечето от нас знаят колко важно е да се пие достатъчно вода, но това не означава, че го спазваме. Затова си купете някоя симпатична бутилка за многократна употреба и си носете вода навсякъде с вас, по този начин ще се сещате да пиете вода по-често.

5. Купете си копринена калъфка за възглавницата

Коприната и сатенът са много по-гладки и нежни към кожата от твърдия памук, затова по-добре инвестирайте в копринени калъфки. Това ще забави появата на бръчките, а косата ви ще се скубе по-малко.

6. Не носете ластици, които са твърде стегнати

Един опитен фризьор веднага може да познае дали обичате да връзвате косата си на конска опашка. Тази прическа изстънява косата на местата, където връзвате ластика. Ако трябва да носите косата си вързана, не я стягайте много и използвайте ластици на спирала.

7. Следвайте правилото 2/30

Това просто правило ще ви помогне да останете във форма. Хората, които гледат телевизия за повече от 2 часа дневно, по-често консумират сладки и мазни храни и обикновено са по-пълни от останалите. Затова ограничете гледането на телевизия или сериали онлайн до 2 часа на ден и не забравяйте да спортувате или да се движите активно поне 30 минути на ден – най-добре преди да седнете пред телевизора.

8. Използвайте конец за зъби и вода за уста

Всички знаем, че трябва да си мием зъбите 2 пъти на ден, но това не е достатъчно, за да имаме здрава и блестяща усмивка. Зъболекарите препоръчват да изплаквате устата си след всяко хранене и задължително да използвате конец и вода за уста. По този начин ще намалите образуването на плака и по-рядко ще търсите помощта на зъболекаря ви.

9. Дръжте телефона си на нивото на очите

Пластичните хирурзи отбелязват, че през последното десетилетие все повече жени под 40 имат увиснала гуша и бръчки по врата. Причината е, че докато гледаме телефона си, ние обикновена навеждаме цялата глава надолу, което оказва влияние върху мускулите на врата. Така освен че си докарваме преждевременни бръчки, но и товарим врата си.

Затова дръжте телефона малко по-високо и скланяйте очи към дисплея, без да навеждате цялата глава. Освен това е хубаво да не използвате телефона преди лягане, защото това ще ви попречи да заспите по-бързо и дълбоко.

10. Говорете по телефона чрез блутут слушалки

Ако често говорите по телефона, ви съветваме да използвате слушалки и да не допирате дисплея до лицето ви. Според едно проучване върху екрана на телефона ни има 18 пъти повече бактерии от бутона за пускането на водата в обществена тоалетна. Все пак колко често почиствате телефона си? Ние ви съветваме да го правите веднъж дневно с антибактериални кърпички.