Добрата хигиена е изключително важна за здравето ни, затова повечето от нас се стараят да си изградят правилни хигиенни навици, само че... понякога дори най-невинните навици се оказват вредни и без да подозираме, влошават здравето ни.

От накисването на чиниите в мивката до рязането на месо и зеленчуци върху една дъска – тези 10 навика са потенциално опасни, въпреки че ни изглеждат толкова безобидни.

1. Накисването на съдовете в мивката

Средата в мивката е изключително благоприятна за развитието на различни бактерии – в нея може да откриете салмонела, ешерихия коли, стафилококи и други. Ако искате да се предпазите от неприятни стомашни инфекции, е важно да миете мивката не само след измиването на съдовете, но и когато в нея са попаднали части от риба, месо, млечни продукти и зеленчуци. Ако не дезинфекцирате мивката достатъчно често, накисването на чиниите става потенциална заплаха за вашето здраве.

2. Миете си ръцете с гореща вода

Експертите твърдят, че температурата на водата не помага при убиването на микробите, много по-важно е колко дълго си миете ръцете – за 5 секунди няма да почистите никакви микроби, но след 30 секунди ще сте убили почти всички бактерии по ръцете ви. Ако често миете ръцете си с гореща вода, това понижава защитните механизми на кожата ви и може да доведе до раздразнение и дерматит. Така че ви съветваме да миете ръцете си с хладка вода и да ги миете дълго. Освен това не забравяйте да използвате гумени ръкавици, когато миете съдовете.

3. Тренирате с грим

Понякога след работа бързаме да отидем на фитнес и не смятаме за нужно първо да си свалим грима – нали след това така или иначе ще вземем душ? Само че кожата ни трябва да диша по време на тренировка. Ако не си махнете грима преди фитнеса, той ще запуши порите, което може да доведе до кожни проблеми.

4. Използвате машините за изсушаване в обществените тоалетни

Мислим си, че използването на такива машини е достатъчно хигиенично, защото не ги докосваме, но всъщност те са доста мръсни – в тях се събират купища бактерии, а въздушната струя само помага за тяхното разпространение – по ръцете и цялото ви тяло. Всъщност салфетките са много по-ефикасни и чисти от машините за изсушаване.

5. Използвате торбите за храна повече от веднъж

Всяка торбичка, независимо дали хартиена, платнена или найлонова, е пълна с микроби, ако се използва повече от веднъж. Ние ви съветваме да използвате хартиени торби за еднократна употреба или да перете платнените торби редовно.

6. Рязането на месо и зеленчуци върху една дъска

Според микробиолога д-р Чарлс Герба върху дъската за рязане има 200 пъти повече бактерии, отколкото върху седалката на тоалетна чиния. Ако върху дъската нарежете сурово месо, в нея навлизат бактерии като салмонела и кампилобактер – двата най-разпространени причинителя на хранително отравяне. Тези бактерии могат да се пренесат върху зеленчуците и салатата ви изведнъж да се превърне в потенциална опасност за здравето ви. Решението е да използвате две различни дъски за месо и зеленчуци и да използвате дъски от стъкло, вместо дървени.

7. Използвате кафе машината в офиса

Резервоарът в кафе машината също представлява благоприятна среда за развитието на бактерии. Според експертите кафе машината в офиса е по-мръсна от дръжката на банята в дома ви. Причината е, че рядко почистваме старателно офисните консумативи, а резервоарът на кафе машината трябва да се почиства доста често, с помощта на гореща вода и препарат.

8. Държите си телефона в чантата

Може би си мислите, че чантата или раницата ви е подходящо място за телефона ви, но истината е, че чантите също са доста мръсно място. Джобът ви е по-чисто и безопасно място за телефона ви, въпреки че телефоните по принцип са 10 пъти по-мръсни от седалката на тоалетна чиния. Изводът е, че редовно трябва да си перете чантите и да си почиствате телефона със специални кърпички поне веднъж дневно.

9. Почиствате зимните дрехи и аксесоари чак през пролетта

Колко често перете ръкавиците и шаловете си? Веднъж, на пролет? Никога? Специалистите препоръчват да перем шапките, шаловете и ръкавиците веднъж на 1-2 седмици, защото тези аксесоари се цапат много лесно. Освен това те често влизат в контакт с устата и носа, което е потенциална опасност за имунната ни система.

10. Размразявате храната на стайна температура

Обикновено не се замисляме как температурата и скоростта на размразяване ще повлияе на храната ни и затова оставаме месото да се размрази на стайна температура, това обаче не е правилно. По-високата температура спомага за размножаването на бактериите, затова е по-безопасно да оставате храната да се размрази в хладилника. Да, процесът ще е по-бавен, но по-безопасен.

Бонус: Споделете храната с приятелите си, за да подобрите здравето си

Не се притеснявайте да си хапнете от десерта на приятел или да го подканите да опита от вашите картофки – по този начин хората си обменят добри бактерии, твърдят специалистите. Това, разбира се, не се отнася за моменти, в които някой от двама ви е болен, тъй като накрая е много вероятно да се заразите един друг.