Много от нашите здравословни навици определяме като такива, защото... ни звучат здравословно! Нима може да има нещо вредно в изплакването на устата с вода? Е, изглежда, че според някои учени – нашите здравословни навици не са чак толкова здравословни. Вие преценете колко от тях бихте променили и дали учените ще ви убедят в необходимостта да го направите.

1. Изплакването на устата с вода след миенето на зъбите

Този навик ни изглежда толкова логичен, все пак с какво се предполага да си изплакваме устата!? Въпреки това той се критикува от някои зъболекари, защото при миенето на зъбите те се покриват със защитен слой флуор, а водата го отмива. Вместо това е по-добре да си изплаквате устата с вода за уста без алкохол.

2. Бягането на пътеката

Пътеката във фитнеса е един от най-популярните уреди, който не може да се оплаче от липса на внимание от страна на трениращите.Освен това много хора си купуват такива пътеки за дома и тренират само с тях. И наистина тичането на пътеката може да изгори много калории, но продължителното бягане може да увреди ставите ви. За да избегнете този неприятен ефект, трябва да правите и силови упражнения, а не само да бягате.

3. Антибактериалните гелове и сапуни

От някои реклами излиза, че единствено антибактериалните сапуни могат да ни предпазят от бактериите и болестите. Всъщност честата им употреба може да доведе до отслабване на защитата на организма и той да стане по-податлив на бактериите. Според учените обикновеният сапун е достатъчен за обикновена ежедневна употреба.

4. Взимането на витамини

Благодарение на рекламите знаем, че витамините са жизненоважни за здравето ни и тяхната липса може да доведе до появата на редица заболявания. Но всъщност взимането на витамини може и да бъде вредно в някои случаи. Едно проучване показва, че хората, които взимат витамини, но имат вредни навици, страдат по-често от сериозни болести от онези, които не взимат витамини. Ето защо трябва да консултирате приема на витамини с вашия личен лекар, който ще ви препоръча най-подходящите за вас.

5. Диетичните напитки

Производителите на диетични напитки се опитват да ни убедят, че в тях има по-малко калории и следователно те са по-малко вредни за здравето и фигурата ни. Всъщност в тях захарта е заменена с много по-опасни подсладители (например аспартам). Според изследванията една от тези „диетични“ соди на ден може да доведе до заболяване на сърцето, покачване на кръвното налягане и качване на килограми.

6. Чистенето всеки ден

Ех, коя от нас не иска да е толкова примерна домакиня, че да има време (и желание) да чисти всеки ден. На нас поне не ни се получава, но може би е за добро. Ако често чистите с препарати, то трябва да знаете, че те съдържат много химикали, които могат до доведат до дразнене на очите, главоболие и респираторни проблеми.

7. Носенето на джапанки, за да си починат краката ви

Много хора си мислят, че носенето на леки и отворени обувки всъщност е почивка за краката ни от всекидневните ни обувки. Може би е така, но само ако носите убийствено високи токчета всеки ден. Според специалистите джапанките, и като цяло повечето леки сандали, не предоставят на крака достатъчна опора при ходене върху твърда повърхност. Полезно е да носите този тип обувки само върху пясък и трева.

8. Пиенето на много вода

Всички сме чували, че трябва да пием много вода на ден. И няма съмнение, че пиенето на вода е нещо жизненоважно за правилното функциониране на тялото ни, но само ако не прекалявате. Не е нужно да пиете по 5 л вода на ден, защото това с нищо няма да ви помогне, а напротив – пиенето на твърде много вода може да доведе до проблеми с бъбреците и подуване на мозъка. Освен това пиенето на твърде много вода води до понижаване на нивата на електролитите в тялото, което може да доведе до хипонатриемия, или по-просто казано – до сериозен спад в нивата на натрия в кръвта.