Кучетата са страшни сладури, които бързо могат да се превърнат в незаменим член от семейството. Понякога обаче допускаме грешки както при отглеждането и възпитанието им, така и когато решаваме дали да си вземем мъниче и от каква порода да е то.

Решаваме да си вземем кученце спонтанно

Трябва да сме добре информирани, преди да вземем домашен любимец. Кученцето в зоомагазина със сигурност изглежда сладко, но може да се окаже неподходящ избор за нашето семейство или начина ни на живот. Ако харесваме конкретна порода, е добре да проучим какво е характерно за нея, както и да поговорим със собственици, отглеждащи точно такова куче. Трябва да имаме предвид и това, че е възможно едно кученцето да не се държи като типичен представител на своята порода, така че се препоръчва да се поинтересуваме от темперамента на конкретното животинче, което сме си харесали.

Пренебрегваме възпитанието на домашния любимец

Може да се окаже трудно да отучим кучето от вече придобити лоши навици. Ето защо се препоръчва да го заведем на училище. Това обаче може да се случи едва след като са поставени ваксините, така че трябва да се занимаваме с любимеца си още преди да започнем да го извеждаме. От помощ в този етап от възпитанието са предучилищните консултации на стопаните със специалист.

Непоследователни сме при налагането на правила

Ако един член от семейството разрешава на домашния любимец да се качва на леглото, а друг го наказва за същото нещо, кучето ще се обърка. Ето защо правилата трябва предварително да се съгласуват с всички членове от семейството, за да може възможно най-бързо и лесно животинчето да се научи какво е разрешено и какво не.

Пренебрегваме социализирането

Домашните любимци, които не се срещат с хора и други животни от ранна възраст, може да развият страх или да станат агресивни. Запознавайте кучето с възрастни, с деца, с животни и различни обкръжения. Така то ще свикне с новостите без проблем.

Не осигуряваме достатъчно физическа активност на кучето

Домашните любимци имат много енергия, която трябва да изразходват чрез физическа активност, иначе тя може да се прояви в лаене, скачане или враждебно поведение. Разхождайте кучето най-малко два пъти на ден в продължение на около 30 минути, а когато е още малко, поне три пъти, като разходката трябва да е по-дълга. Естествено, колкото повече време прекарва домашният ни любимец в игри навън, толкова по-щастлив ще се чувства. Можем да тичаме с него и да му хвърляме фрисби или топка, за да изразходва енергията си.

Оставяме кучето само вкъщи прекалено дълго

Друга грешка е да оставим кучето само у дома твърде дълго. Трябва да го научим да остава само, като постепенно увеличаваме времето, в което не сме с него. Не бива да забравяме да му осигурим играчки, с които да играе. Добре е през деня някой от семейството да се прибере, за да види домашния любимец и може би да го разходи.

Бъркаме, когато наказваме домашния любимец

Трябва да се скараме на кучето, като му кажем „Не“ със строг тон, но само когато го хванем в крачка. Иначе животинката няма да свърже белята с наложеното наказание. За да ограничим пакостите, когато излизаме, можем да оставяме кученцето в коридора или в друго максимално безопасно помещение, в което няма мека мебел или обувки, които да бъдат наръфани. Не бива да забравяме да прибираме всички ценни предмети, за да не бъдат съсипани.

Прехранваме го или му даваме неподходяща храна

Добре е да следим колко килограма е кучето и при необходимост да намалим храната или да заместим част от нея с по-здравословна. А ако решим да му дадем от нещата, които хапваме ние, трябва да внимаваме с какво точно ще го поглезим. Ветеринарният лекар ще ни даде подробна информация за това кои храни са абсолютно забранени за кучета.

Прекаляваме с лакомствата

Лакомствата се използват за поощрение в процеса на възпитание на домашния любимец. Добре е те да са различни от гранулираната храната, с която обикновено храним четирикракия си приятел. Не бива обаче да сме твърде щедри – ако започнем да раздаваме лакомствата без причина или твърде често, те ще загубят своята стойност.

Избираме неподходяща каишка

От размера и породата на домашния любимец зависи дали да изберем нашийник, или нагръдник. За да сме сигурни, че ще се спрем на най-подходящия, удобен и безопасен вариант, се препоръчва да се консултираме с ветеринарния лекар.

Кучето разхожда нас, а не ние него

Когато извеждаме четириногия си приятел, не бива да му позволяваме да ни води. Той може да изложи себе си и нас на опасност, като излезе на улицата например. Усетим ли, че кучето задава посоката, трябва да скъсим повода и да покажем, че няма да толерираме такова поведение.

Оставяме животинчето само в колата

Това е груба грешка, която не бива да допускаме. Първо, някой може да открадне кучето, и второ, излагаме живота на четириногия си приятел на риск, защото топлината от двигателя може да му причини топлинен удар, дори прозорците да са леко отворени, за да влиза въздух. Ако не можем да вземем домашния любимец със себе си, по-добре да го оставим вкъщи.