Кучетата – малките, пухкави пакостници, които ни обичат безрезервно. Със сигурност знаеш, че ако искаш някой да те обича от все сърце и всеки ден да те посреща в приповдигнато настроение, когато се прибираш у дома, то трябва да си вземеш куче.

Но какво се случва с домашните любимци, когато ги оставим сами у дома?
Независимо дали отиваш на работа, или просто ще отскочиш до магазина, кучето ти ще те погледне с големи и влажни очи, в които се чете тъга, че го изоставяш завинаги.

Ние от Dama.bg решихме, че повече не искаме да изпитваме вина, когато погледнем пухкавите сладури. Ето защо решихме да ти дадем няколко съвета как да убедиш кучето, че не го изоставяш, всеки път когато прекрачваш входната врата.

Представи си как се чувства твоя Рошко, когато излезеш. В главата му започват да се въртят негативни мисли и нивата на стрес се повишават.

Когато нивото на стрес се повиши, сърцето на кучето започва да бие много бързо, дишането се ускорява, както и производството на хормона на стреса – кортизол.“, твърдят ветеринари.

„Първите 30 минути обикновено са най-стресиращи за повечето кучета. Но този стрес може да трае през цялото време, докато се приберете.“

Също както и при хората, някои кучета се справят по-добре със стреса от други.

Сигурен начин кучето да не се стресира, когато излизаш, е да го научиш още от бебе, че това е нещо нормално.

Ако кучето е вече голямо, то отново можеш да му помогнеш да се справи с проблема, но се изисква постоянство. Добре е да подготвиш кутия с някои от любимите му играчки, където пухкавият пакостник ще знае, че е на сигурно и щастливо място. Когато кучето се заиграе, просто излез от дома си, без да привличаш вниманието му.

Кучетата заслужават безрезервната ни любов и грижи. А фактът, че се разстройват, когато останат сами у дома, доказва за пореден път безграничната им любов към стопаните.