Въпреки че обръщаме все повече внимание на диетата си и качеството на продуктите, които купуваме, все пак е трудно да спазваме всички правила на здравословното хранене.

Оказва се, че яденето на ябълки в неправилен момент може да доведе до чревни проблеми, а не да подобри храносмилането. 

За да се предпазим от проблеми, сме подготвили 12 храни, които могат да ни навредят, ако се консумират в грешен час от деня:

Банани

Въпреки че бананите се възприемат за здравословна закуска, те всъщност могат да понижат нивото на енергията. В началото вероятно ще почувстваме свежи поради високото съдържание на захар, но след няколко часа, отново ще сме уморени и гладни. Яденето на банани също може да създаде проблем на хората със синдром на раздразненото черво, тъй като причинява диария.

Кафе

За мнозина чашата кафе сутрин е напълно нормално начало на деня, но всъщност приемът му е напълно безсмислен. Проучванията показват, че пиенето на кафе преди хранене намалява чувствителността ни към кофеина. В първия час след събуждането организмът произвежда кортизол и е много важно да не нарушаваме този процес и нашите естествени биологични ритми.
Затова просто трябва да изчакаме малко, за да се насладим на кафето.

Ориз

Колкото и да обичаме да ядем суши или индийска храна след дълъг работен ден, това може да не е най-добрата вечеря. Оризът съдържа много въглехидрати, които се усвояват дълго време. От една страна, такава храна ни дава много енергия. Но в същото време оризът е с високо съдържание на калории и ако го ядем вечер, може да напълнеем.

Захар

Основната грешка, която правим е да ядем сладкиши с рафинирана захар за закуска. По този начин нивото на кръвната захар се повишава, след това също спада драстично и ни прави уморени и нервни.

Мляко

Някои хора са свикнали да започват деня си с чаша мляко, но този навик е вреден за възрастните. Млякото е трудно смилаемо, следователно, ако го пием сутрин и го комбинираме с други храни, може да предизвикаме киселини и болка в стомаха.

Вечер е най-доброто време за чаша топло мляко. То успокоява нервната система и подпомага качествения сън.

Месо

Месото е отличен източник на протеини и витамини от група В, но може да раздразни храносмилателната ни система. Ето защо е по-добре да не ядем пържола непосредствено преди лягане. За предпочитане е приемът на сухо месо поне 3 часа преди лягане. Тази вечеря е питателна и не съдържа много калории.

Ядки

Ядките са отличен източник на здравословни мазнини и калории, но яденето им вечер не е най-добрия вариант. По принцип е полезно за здравето, но ако сме яли повече, тогава храносмилането им може да отнеме повече време и ще ни бъде трудно да заспим.

Кашкавал

Сандвичът с кашкавал преди лягане изглежда безобиден, но е по-добре да се въздържаме от тази вечеря. Той е трудно смилаем, което означава, че може да причини дискомфорт и да наруши съня ни.

От друга страна, малко кашкавал за закуска ще помогне на тялото ни да получи така необходимия калций, който допринася за здравето на мускулите и костите.

Цитрусови плодове

Пиенето на сок всяка сутрин не е полезно. Цитрусовите плодове съдържат много киселини и приема им по време или непосредствено след закуска увеличава образуването им.

Бобови растения

Бобовите растения са богати на фибри, така че приемът им през нощта може да причини подуване на корема и да влоши качеството на съня. Те са идеални за обяд или ранна вечеря: по този начин се усвояват всички здравословни съставки и е малко вероятно да се почувстваме подути или преяли.

Ябълки

Ябълките са богати на фибри и съдържат естествени киселини, които подобряват храносмилането и функцията на дебелото черво. Но ако ядем ябълки вечер, тогава тяхната киселина може да се натрупа в стомаха, причинявайки дискомфорт.

Най-доброто време за ябълки е сутрин. По този начин стимулираме движението на червата след дълъг сън. Това е особено полезно, ако сме вечеряли късно или сме яли твърде много нездравословна храна.

Кисело мляко

По-добре е да избягваме да ядем кисело мляко на празен стомах или преди ядене. То съдържа млечна киселина, която ще забави храносмилането по време на основното хранене.