В днешно време информацията е само на няколко клика разстояние, но въпреки това светът не спира да ни смайва.

Днес сме ви подготвили 12 интересни факта от света, които са наистина изумителни:

1. Има декоративни кокошки, наречени „копринки“

Ако никога не сте приемали кокошките като очарователни и сладки създания, тази порода ще промени мнението ви. Кокошките копринки приличат на пухкави играчки, а перата им са като от коприна. Породата има и други особености – тези кокошки имат черна кожа и черни кости, меката част на ушите им е синя и имат 5 пръста (останалите кокошки имат по 4). По характер са много дружелюбни.

2. Това е истинско сърце на син кит

Обикновено мъртвите китове потъват на много голяма дълбочина, така че учените няма как да изследват вътрешностите им, но през 2014 г. един мъртъв кит се озовава на брега и учените правят всичко възможно, за да извадят сърцето му, преди да се е разложило.

Сърцето тежи 200 килограма и с е размерите на автомобил. С всеки удар сърцето на кита изпомпва 220 литра кръв, но в същото време китът е животното с най-бавния пулс – сърцето му бие само 4-8 пъти в минута!

3. Пеперудите обичат да пият кръв и... сълзи

Пеперудите изглеждат като много невинни създания, но тези очарователни насекоми имат някоя и друга мрачна тайна. Първо, те обичат да пият сълзи директно от очите на костенурки. Причината е, че по този начин си набавят необходимото количество натрий. Доказателство за това може да видите в това видео:

Второ, всички видове пеперуди обичат да пият кръв, ако случайно попаднат на такава. Кръвта е пълна с минерали и други полезни вещества, като глюкоза и натрий. Пеперудите се нуждаят от големи количества натрий, за да оцелеят, затова си го набавят по доста неочаквани начини.

4. През 1952 г. ученият Вернер фон Браун написва книгата „Проект Марс“, в която човечеството колонизира Марс и лидерът на колонизаторите се нарича... Илон

На практика „Проект Марс“ е ръководство за колонизиране на Червената планета. В една от главите авторът казва, че правителството на новата планета се състои от 10 души и техният лидер е Илон. Дали е съвпадение, че Илон Мъск също иска да колонизира Марс?

5. Чукът на Тор съществува и могат да го вдигнат само най-достойните, но има една уловка

Алън Пан се вдъхновява от новите комиксови филми за скандинавския бог и решава да пресъздаде чука на Тор и в реалността. В чука има много мощни електромагнити, които няма да ви позволят да го вдигнете. Но на дръжката на чука има скенер за пръстови отпечатъци и ако отпечатъците ви са в базата от данни, чукът ви позволява да го вдигнете.

6. Fremdschämen е немска дума, която често описва състоянието ни

Думата Fremdschämen описва състоянието, при което изпитваме силен срам заради чуждото поведение. Докато гледаме някои хора по телевизията, определено изпитваме Fremdschämen.

7. Котките са течности

Според физиката течностите имат собствен обем, но нямат определена форма, а приемат формата на съда, в който се намират. Котките определено отговарят на тази дефиниция!

Всъщност едно проучване и няколко конференции са посветени на тази тема – дали котките са течности, или твърди обекти. Категоричен отговор още няма, но учените, които са провели това проучване, вече получиха награда „Иг-Нобел“ – пародия на Нобеловата награда, която се дава на трудове, които изумяват с безсмислеността си.

8. Можете да оцелеете дълго време само на картофи със зехтин

Ако се подготвяте за Апокалипсиса, запасете се с картофи и зехтин. Картофите съдържат балансирано количество от въглехидрати, фибри и протеини. Освен това ни зареждат с достатъчно количество витамини. Единственият проблем е, че картофите не са богати на мазнини, затова е важно към тях да добавите и малко зехтин.

През последните години много популярна стана краткосрочната картофена диета, при която хората ядат само картофи в продължение на няколко дни, за да отслабнат бързо.

9. Във Великобритания има „благодарни градове“

Във Великобритания има 53 благодарни населени места, в които са се завърнали живи всички войници, които са отишли да се бият в Първата световна война. Има и 13 двойно благодарни градчета, в които се връщат всички войници и от Втората световна. Край всяко от тези места има табела, която предупреждава шофьорите да бъдат особено внимателни.

Във Франция има само едно-единствено градче, което не дава нито една жертва в Първата и Втората световна война – Тиервил.

10. Рап войните се зараждат през... V век!

Рап битките са музикални състезания, при които единият рапиращ се опитва да уязви другия с най-креативните и добри фрази и рими. Интересното е, че през V век има подобна практика – поети заставали един срещу друг и се обиждали в стихове.

11. Най-малкият снежен човек в света е висок само 2,7 микрона

За да можете да си го представите, ще ви кажем, че един човешки косъм е дебел 75 микрона. За да създадат този микроскопичен снежен човек, учените поставили 3 сфери силикат една върху друга. Всяка от сферите била с дебелина 0,9 микрона. Очите и устата му са издълбани чрез йонни лъчи, а носът му е направен от платина. Резултатът е особено очарователен, нали?

12. Най-тежкият човек е тежал 635 кг

Най-тежкият човек, записан в „Рекордите на Гинес“, е американецът Джон Брауър Минок (1941 – 1983). В най-тежкия си период е бил 635 кг. Или поне така предполагат докторите, защото, заради ограничената му мобилност и големите му размери, Джон не може да се качи на кантара.

През 1978 г., когато е на 36 години, се жени за любовта на живота си – Жанет. Двамата са носители на още един рекорд – за най-голямата разлика в теглото на съпрузи. Половинката на най-тежкия човек е тежала само 50 килограма. Джон и Жанет стават родители на две деца.

През същата година обаче получава сериозна сърдечна криза и трябва да постъпи в болница. За транспортирането му отговарят 12 пожарникари, а в болницата 13 медицински сестри са били необходими за смяната на чаршафите му.

След 16 месеца на диета е изписан от болницата и вече тежи 216 кг. Предполага се, че е свалил над 400 килограма, а това е най-значителното документирано отслабване.

Само една година по-късно обаче Джон вече е качил 200 килограма и отново трябва да бъде приет в болница. След няколко месеца в болницата умира на 41-годишна възраст.