Връзките са изключително сложни и никой от нас не е подготвен да бъде в такава. Колкото и да сме сигурни, че знаем какво да правим и какво да казваме, никога няма да сме напълно наясно с мислите на половинката си или с неговите желания.

Това често води до излишни проблеми и до край в една връзка. За да започнем да мислим по-трезво за отношенията си, сме подготвили няколко важни истини:

Възрастта има значение

Мнозина свързват неуспеха в любовта с възрастта. С напредването на годините започваме да променяме стила си на облекло, поведение или прическа, за да върнем времето назад. Но да се опитваме да скрием възрастта си не е нищо повече от самозаблуда, която бързо ще се разкрие. Младостта неизбежно си тръгва, но в замяна получаваме опит, умения и прекрасни спомени.

Контролът никога не помага

Взаимоотношенията могат да бъдат непредсказуеми. Никой не иска изведнъж да се окаже с разбито сърце, така че желанието да се защитим е естествено. Но понякога стигаме дотам, че се опитваме да поемем контрола върху действията и чувствата на партньора си, опитвайки се да ги коригираме предварително.

Обидите не работят 

Обидите няма да накарат никой да промени поведението си. Факт е, че хората реагират различно на това, което им се случва. Когато възникнат проблеми, психолозите препоръчват да говорим искрено - само това дава реални резултати.

Ако си мислим, че не ни обича, най-вероятно сме прави

Човешкото тяло издава по-голямата част от емоциите напълно несъзнателно. Учените са открили, че мозъкът анализира случващото се за стотна от секундата и реагира. Ако това не е първата ни връзка, тогава вече знаем как се проявява любов или неприязън. 

Привличаме хора, които винаги имат нужда от помощ

Нерешените проблеми често могат да ни съпътстват във всяка връзка. Ако смятаме, че попадаме само на безделници, трябва да си зададем въпроса "Защо искам такива хора в живота ми?" Често причината е психологическа травма, негодувание срещу родители или бивши партньори.

Ако той ни дразни, това не е негова вина

Ако нещо ни дразни в човек, вината не е в него, а в нас. Човешкото поведение само подчертава проблемите и въпросите, които си задаваме. Според психолозите хората се дразнят от онези неща, които не приемат за себе си.

Не сме терапевт на партньора си

Ако партньорът ни не обича себе си, не можем да го поправим. Психолозите съветват да го оставим насаме със собствените си проблеми и  той сам ще се справи. Трябва да се погрижим се за себе си, особено ако го обичаме.

Всички лъжат

Това е необходимо за поддържането на една връзка. Мъжете често лъжат за други жени. Понякога, за да запазят хармонията в отношенията.

"Красива ли е?", "Има ли по-хубаво тяло от мен?" - на всички тези въпроси той ще отговори с "не", дори в действителност да мисли по различен начин.

Бившата винаги е по-красива

Всички сме забелязвали, че бившият ни изглежда по-добре след края на връзката ни. Но факт е, че това рядко е вярно. След раздялата, спираме да приемаме неговите недостатъци като наш проблем. Това ни кара да забравим за причината за раздяла и започваме отново да забелязваме положителните му черти.

Ако вярваме в нещо, то най-вероятно ще стане реалност

Мозъкът ни е програмиран да се съсредоточава върху конкретни проблеми. Ако смятаме, че мъжете са по-добрите готвачи, подсъзнателно ще харесваме храната, приготвена от тях. Това важи и за проблемите във връзката ни.

Никога няма да можем напълно да опознаем половинката си

Ако смятаме, че е лесно да предвидим реакцията на съпруга си след много години брак, грешим. Дори и след 40 години няма да можем да предвидим точно реакцията на партньора си. Всеки човек е специален. И това е страхотно. 

Нова връзка няма да ни помогне

Ако ни се струва, че тревата е по-зелена зад оградата, грешим. За да привлечем подходящия партньор, трябва да инвестираме в себе си и във връзката си. Може да имаме идеалната бизнес идея, но ако не я развием, тя ще се превърне в провален бизнес.