Хората са казали „утрото е по-мъдро от вечерта“, но невинаги са съвсем прави. Има много неща, които е по-мъдро да правим вечер, въпреки че много от нас ги правим сутрин.

Днес ви представяме 12 неща, които трябва да правите вечер, за да имате по-хубави сутрини.

1. Яденето на месо или извара

Не бива да се храните точно преди лягане, но ако не вечеряте изобщо, най-вероятно няма да спите добре. Експертите препоръчват да ядете месо или извара няколко часа преди лягане, защото и двата продукта съдържат много протеини и триптофан (аминокиселина, която ни помага да спим по-добре).

Не е добре да пропускате вечерята, защото гладът води до безсъние и до преяждане на сутринта.

2. Разходките

Сутрешните разходки ни помагат да се разсъним и да съберем енергия за предстоящия ден, но много хора подценяват вечерните разходки, които също са много важни. Те ни помагат да се отърсим от проблемите, с които сме се сблъскали през деня, полезни са за здравето ни и ни помагат да се преборим с безсънието.

По време на вечерните разходки, които са много по-спокойни, може да ви хрумне решение на някой проблем или пък някоя гениална идея. Марк Зукербърг и Джак Дорси, изпълнителният директор на „Туитър“, са големи почитатели на вечерните разходки.

3. Съставянето на план за следващия ден

Хората най-често си съставят план сутрин, но тогава бързаме и обикновено забравяме важни задачи или си поставяме много повече цели, отколкото можем да изпълним. Експертите са убедени, че трябва да си съставяме план вечер, когато имаме повече време и сме по-спокойни. По този начин ще бъдем по-облекчени сутрин и ще знаем какво имаме да свършим още със ставането.

Съставянето на план за деня не означава, че не можете да импровизирате и да го променяте, но той ще ви помогне да бъдете възможно най-продуктивни.

4. Проветряването на стаята

Проветряването трябва да става и сутрин, и вечер, а причините за вечерното проветряване са две.

Първо, по-спокойно се спи на малко по-ниска температура.

Втората причина е една интересна особеност на мазнините в човешкото тяло. В нашите тела има два вида мазнини – бели и кафяви. Белите мазнини са в по-голямо количество, докато кафявите мазнини, познати още като добри мазнини, са доста по-малко. Белите мазнини се наричат още мастна тъкан. През тях минават много малко кръвоносни съдове, затова цветът им е бял или бял с жълт оттенък. Белите мазнини са източник на енергия за тялото, а кафявите мазнини са важни за терморегулацията на тялото и те изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Понеже горят калории, кафявите мазнини често са наричани добри мазнини.

Учените са доказали, че белите мазнини могат  да се превръщат в кафяви, ако сте физически активни и ако температурата е по-ниска, защото ниската температура подава сигнал на тялото ни, че се нуждаем от повече кафяви мазнини и по този начин забързва метаболизма. Не е нужно да спите в студена стая, но по-хладкия въздух ще накара кафявите мазнини да заработят по-бързо.

За кафявите мазниние важно да имате здрав и продължителен нощен сън. Причината за това е, че тялото ви произвежда повече мелатонин, който влияе върху производството на кафяви мазнини.

5. Избирането на това какво ще облечете

Ако изберете какво ще облечете от предния ден, на сутринта ще си спестите време и нерви. Така ще имате поне 10-15 минути, за да си изпиете кафето на спокойствие или пък да направите една бърза тренировка.

Ако се храните в офиса, можете да си приготвите и обяда от вечерта, за да не мислите и за това на сутринта.

6. Йогата и медитацията

Много често пропускаме сутрешните упражнения, защото нямаме достатъчно време, но вечерната йога е изключително полезна, защото ни помага да съберем мислите си, да вкараме емоциите в ред и да се отпуснем. Оставете бързите и динамични упражнения за сутринта, а вечерта се насладете на 10 минути йога, след които ще спите още по-добре.

Медитацията също е много полезна вечер, защото успокоява мислите ни. Ако не можете да заспите, защото много се тревожите, то ви препоръчваме да направите следното упражнение преди сън – легнете, затворете очите си, съсредоточете се върху една част от тялото ви и мислете за нейното положение, не мислете за нищо друго, после се пренесете на следващата част от тялото и изчистете съзнанието си от всякакви други мисли. Много по-лесно се заспива след такова упражнение.

7. Взимането на горещ душ или вана

Взимането на горещ душ сутрин не е много добра идея, защото топлата вода ни отпуска и от нея ни се доспива. Много по-разумно е да се къпете с топла вода вечер, а горещата вана е чудесно средство за релакс, с което да преборите безсънието.

Взимането на горещ душ вечер има много ползи: успокоява ни, почиства запушените пори, стабилизира нивата на кръвната захар, успокоява гръбнака и цялото тяло.

8. Четенето на нещо, което искате да запомните

Учени от Университета на Съсекс са доказали, че четенето преди лягане е най-добрият начин да релаксирате вечер, защото книгите намаляват стреса. Как? Като ви помагат да забравите за собствените си проблеми. Учените са доказали, че те ни успокояват много повече от музиката или от топлата чаша чай. Освен това е достатъчно да прекарате само 6 минути в четене, за да усетите как стреса намалява, а мускулите се отпускат.

Има и друга причина да четете вечер – мозъкът ви запомня по-добре в тъмната част на денонощието. С други думи – ако на следващия ден имате изпит, най-добре да четете за него вечерта, а не сутринта преди него. Експертите препоръчват и да четете от обикновено книжно тяло, хората запомнят по-малко, когато четат от лаптоп, таблет или телефон, освен това синята светлина уморява очите и води до безсъние при някои хора.

9. Яденето на киви

Много хора обичат да закусват с плодове, но има някои видове, които е най-добре да хапвате вечер – кивито е един от тях. Няколко проучвания доказват, че то може да ви помогне да заспивате по-бързо и да се радвате на по-ползотворен сън. За целта е необходимо да изяждате по 2 кивита, един час преди лягане, в продължение на 1 месец. Този плод е пълен с витамин Е и С, които подобряват съня и водят до производството на повече серотонин – хормона на щастието.

И недейте да ядете лимони вечер – лимоните имат точно обратния ефект, те ни зареждат с енергия. Допустимо е да ядете лимони вечер, ако става дума за чаша топъл чай с лимон и мед.

10. Една чаша черешов сок

Ново проучване от Щатския университет на Луизиана показва, че две чаши сок от череши помагат да спите по-дълго – около 90 минути повече на вечер. Червените пигменти в черешите, наречени проантоцианидини, забавят разграждането на триптофана и по този начин той работи по-дълго.

Друга вечерна храна са водораслите, които съдържат много омега-3 мастни киселини и затова ни помагат да спим по-дълго и по-добре.

11. Сресването на косата

Сресването на косата вечер ни помага да я изчистим от мъртвите клетки и от натрупания прах. Освен това лекият масаж с четката е много полезен за кожата на главата.

Стилистът Сам Бърнет твърди, че е достатъчно да си сресвате косата 2-3 пъти на ден, иначе тя се омазнява по-бързо и се накъсва повече. Според него в правилото да си сресвате косата 100 пъти, няма никаква логика.

11. Анализирането на деня

Вечер е добре да осмислите станалото през деня, съсредоточете се върху положителното и върху това, което искате да подобрите. Водете си бележки, ако имате дневник. Проучванията показват, че анализирането на случилото се през деня (дори денят да не е бил много продуктивен и да не е вървял по план) е много полезно. Ако обаче се чувствате потиснати, трябва да направите нещо приятно преди лягане, например да погалите котката си. Ако пък прекарвате вечерта с роднини или приятели, не се притеснявайте да им покажете или кажете колко много ги обичате.

Щастието се гради върху способността да бъдем щастливи в настоящия момент и да оценяваме това, което имаме. В крайна сметка само настоящият миг ни принадлежи, утрешният ден никога не е сигурен.

Бонус: Ако хъркате или имате главоболие

Ако вие или някой от вашето семейство хърка, ви препоръчваме това упражнение, което стяга мускулите на небцето (ако хъркате, най-вероятно имате слаби мускули на небцето). Когато имате свободно време, поставете молив между зъбите си и го дръжте 5-10 минути.

Това просто упражнение може да ви помогне и при главоболие, защото при него се отпускат други групи мускули на главата.