Колкото и да ни се иска, няма единно мнение за това какво е „здравословно хранене“. В онлайн пространството битуват най-различни митове, а и всеки си има своя теория за това как трябва да се храним. Но знаехте ли, че шоколадът може да ви помогне при хронична кашлица? Или че хората имаме нещо общо с картофите? Че бананите са клонинги?

Днес сме подбрали 25 невероятни факта, които ще променят представата ви за някои храни, а междувременно ще разбием и няколко мита.

1. Не, стикерите върху плодовете не се ядат

На доста места ще прочетете, че стикерите върху плодовете и зеленчуците са направени от ядивна хартия и безвредно лепило. Преди да пробвате лично стикерите, ще ви предупредим, че това изобщо не е вярно, колкото и забавно да ни се струва. Истината е, че ако изядете 2-3 стикера по погрешка, няма да се натровите, но е препоръчително винаги да ги махате.

2. Едно парче пица е по-здравословна закуска от купа с корнфлейкс

Диетоложката Челси Амър е провела проучване, което доказва, че едно парче пица е по-балансирана закуска от купа корнфлейкс, защото съдържа повече протеини и по-свежи съставки, освен това има много по-малко захар спрямо корнфлейкса. Повечето зърнени закуски, независимо дали на тях пише „фитнес“ или „с вкус на шоколад“, са пълни със захар, а тя е по-вредна от бялото брашно и мазнините.

3. Пикантните храни увеличават продължителността на живота

Едно проучване, проведено от учени от Харвард, показва, че ако ядете пикантна храна веднъж на ден, ще намалите риска от преждевременна смърт с 14%. Предполага се, че причината е в някои биоактивни състави в пикантната храна, като например капсаицинът, които намаляват лошия холестерол и триглицеридите, освен това се борят с вътрешните възпаления.

4. Консервираната риба е по-здравословна от месото в консерва

Храната от консерва като цяло никак не е здравословна, но се оказва, че това твърдение се отнася най-вече за месото. Според специалистите консервираната риба, като сардините и сьомгата, е по-полезна, защото е добър източник на калций, тъй като заедно с месото изяждате и малки костици, които са твърде меки, за да ги забележите, но са пълни с калций.

5. Доматите не бива да стоят в хладилника

Ако поставите доматите в хладилника, може да се сбогувате с наситения им вкус и аромат. Температурата в хладилника (ако е под 12 градуса) възпрепятства производството на онези вещества, които са отговорни за аромата и вкуса на доматите. Затова е най-добре да ги държите в тъмна стая, а не в хладилника.

6. Лимоните съдържат повече захар от ягодите

В лимоните има почти два пъти повече захар отколкото в ягодите, но никога не бихте предположили заради лимонена киселина, която неутрализира сладкия вкус. Ако много често ядете лимони, може и да напълнеете, но те обикновено не са най-изкушаващият плод, така че няма страшно.

7. Консервантите не са причината за дългия живот на купеното мляко

Много хора смятат, че млякото, което има дълъг срок на годност, е пълно с консерванти, оказва се обаче, че тайната е в специалната технология, при която се бутилира. Първо млякото се загрява до 140 градуса, а после много рязко се охлажда. При такава висока температура лошите бактерии умират, а витамините и полезните вещества се запазват. Мляко, бутилирано по такава технология, може да издържи до 120 дни, ако не се отваря, и до 4 дни след отварянето му.

8. Мътеницата помага при махмурлук

Някои хора са чували, че мътеницата помага при махмурлук, но си мислят, че причината е, че тя самата съдържа алкохол. Всъщност количеството на етанола в мътеницата е около 0.04%‒0.05% – една узряла круша съдържа същото количество алкохол, колкото цяла кофа мътеница. Така че причината не е в „клин клин избива“, а защото мътеницата е богата на витамин B, фолиева киселина и добри бактерии, които помагат на тялото да се отърве от алкохола.

9. Микровълновата запазва всички полезни вещества в зеленчуците

Най-правилният начин за запазването на всички полезни вещества в зеленчуците е да ги сготвите бързо с малко количество вода. Микровълновата фурна върши чудесна работа, твърди диетоложката Катрин Адамс Хът. Тя препоръчва да сложите зеленчуците в микровълновата с малко вода и да ги покриете с похлупак, за да може да ги сготвите на пара.

10. Гроздето експлодира в микровълновата печка

Зеленчуците обичат микровълновата, но това не се отнася за гроздето. Причината за „експлозиите“ е, че гроздето е твърде малко, а електромагнитните вълни са твърде концентрирани. Предполагаме, че никога не ви е хрумвало да си стоплите грозде на микровълновата фурна, но да си знаете.

11. Сьомгата, отгледана в развъдници, е бяла

Дивата сьомга има естествен розов оттенък, защото се храни с много скариди. Когато сьомгата се отглежда в развъдник, тя се храни със съвсем различни храни и затова изглежда бяла или много бледорозова. За да направи цвета ѝ по-наситен, бизнесът използва различни цветни пигменти.

12. Жълтъкът съдържа повече хранителни вещества и минерали от белтъците

Жълтъците съдържат всички полезни витамини и минерали, необходими за балансирано хранене. Разбира се, белтъците са по-нискокалорийни и са подходящи, ако сте на диета, но те не съдържат толкова много полезни вещества. И да, жълтъците съдържат повече холестерол, но добрият холестерол е необходим на клетките ни.

13. Големи количества индийско орехче могат да предизвикат халюцинации

Ако прекалите с индийското орехче, може да изпитате гадене, световъртеж, нарушена координация и дори халюцинации. Така че не прекалявайте с тази подправка.

14. Уасабито е оцветен хрян

Уасабито е вид растение от семейство кръстоцветни, известно със своя пикантен вкус. Често уасабито е наричано „японски хрян“, но хрянът е съвсем друго растение, макар и от същото семейство. Това уточнение май няма особено голямо значение, защото по-голямата част от уасабито извън японския пазара е най-обикновен хрян, но оцветен в зелено. Дори в Япония търсенето е толкова голямо, че често истинско уасаби се смесва с хрян, за да се получи повече продукт. Чистото уасаби е много голяма рядкост, така че вие вероятно не сте го опитвали, колкото и да обичате суши.

15. Сладките чушки съдържа повече витамин C от цитрусовите плодове

Една средно голяма чушка съдържа около 140 милиграма витамин С, което е с 1,5 пъти повече от един средно голям портокал. Зелените чушки съдържат по-малко витамин С – около 110 милиграма. Хората се нуждаят дори от по-малко витамин С на ден, така че една сладка чушка ви е напълно достатъчна.

16. Ароматът на шоколада намалява стреса и ни успокоява

Похапването на шоколад може и да ни разведрява, но помирисването му ни успокоява, или поне така твърдят британски психолози. Този факт се отнася само и единствено за истинския тъмен шоколад, а не за млечните му варианти. Британските учени са провели проучване и са открили, че от всички храни миризмата на тъмен шоколад действа най-успокояващо на хората.

17. Шоколадът помага и при хронична кашлица

Друго британско проучване показва, че сиропът, извлечен от какаови зърна, помага при хронична кашлица и освен това не причинява странични ефекти.

18. Учените могат да направят диаманти от фъстъчено масло

Германски учени са открили, че фъстъченото масло съдържа достатъчно количество въглерод, за да бъде превърнато в диаманти. За да се постигне тази невероятна трансформация, учените трябва да извлекат целия кислород от маслото и после да го подложат на много високо налягане. Кой знае, може би в бъдеще така ще се правят диаманти.

19. Червените продукти най-вероятно съдържат кохинил, който се извлича от буболечки

Кохинил или Е-120 (карминова киселина, кармин) е естествен оцветител с червен цвят. Той се прави от кохинеални листни въшки. Кохинил може да срещнете в бонбони, млека, сокове и козметични продукти. Според някои кохинилът не е вреден, но според други специалисти той предизвиква тежки алергични реакции и затова употребата му не се насърчава.

20. Крекерите са по-вредни за зъбите от бонбоните

Естествено, че бонбоните не са полезни за зъбите ни, но има храни, които са още по-вредни. Според специалистите не точно захарта разваля зъбите ни, а киселината. Когато крекерите полепват по зъбите, те създават отлична среда, в която се размножават бактерии, които произвеждат разяждащата киселина.

21. Трапезната сол и морската сол не са чак толкова различни

Обикновено морската сол се възприема като много по-полезна от трапезната сол, но нейната по-голяма полза е силно преувеличена. Двете са почти еднакви като състав, но в трапезната сол е добавен и йод, който е полезен за щитовидната жлеза. Като изключим йода, в трапезната сол няма почти никакви полезни минерали, тъй като тя е силно рафинирана, докато в морската сол има малки количества микроелементи като калий, желязо и цинк.

Основната разлика между двете е начинът, по който двете се добиват – морската сол се добива при изпаряване на морска или океанска вода, докато обикновената готварска сол се извлича от подземни залежи на сол.

22. Картофите абсорбират Wi-Fi сигналите

Оказва се, че между хората и картофите има доста прилики, една от тях е способността да поглъщат и отразяват радиовълни. Как учените са стигнали до този извод? Група от експерти трябвало да настроят Wi-Fi сигнала в самолет „Боинг“ и за целта той трябвало да бъде пълен с пътници, но тъй като нямало как да накарат цял самолет пътници да седи неподвижно, докато те проверяват къде са слабите места на сигнала, експертите трябвало да напълнят самолета с друг вид „пътници“, а именно – чували с картофи.Тъй като в картофите има много вода, те лесно абсорбират Wi-Fi сигналите и били идеални за случая.

23. Бананите са клонинги

На света съществуват над хиляда вида банани, но всички те са произлезли от едно-единствено растение в Южна Азия. А бананите са клонинги, тъй като не се разпространяват чрез семена. Такава генетична хомогенност ги прави много податливи на заболявания и те много по-лесно могат да изчезнат.

В момента най-популярният сорт банани са „Кавендиш“, а преди това е бил сорта „Гро Мишел“ – растения, които са клонинги едно на друго и снабдяват света с банани до средата на ХХ век. Плодовете на „Гро Мишел“ са по-големи от „Кавендиш“, по-трайни са и са по-подходящи за транспортиране. В средата на миналия век сортът „Гро Мишел“ почти напълно изчезва от лицето на Земята, поразен от гъбичката, причиняваща панамска болест, която унищожава растенията от този вид. Сега такава заплаха виси и над сорта Кавендиш. Така че да се молим бананите да не изчезнат!

24. Енергийните напитки ви зареждат с енергия, но за много кратко

Много хора се обръщат към енергийните напитки, когато се чувстват уморени на работа или трябва да издържат будни цяла нощ. Истината е, че енергийните напитки ви зареждат с енергия, но за кратко – големите количества захар и кофеин в такива напитки леко ви събуждат, а действието им се усилва от плацебо ефект.

4-годишното проучване на Камило Хосе Чела показва, че енергийните напитки могат да доведат до безсъние и нервност. Освен това учените са изчислили, че такива напитки подобряват представянето ви с 3-7%, което не е особено впечатляващо.

25. Някои храни са по-вкусни, ако ги изядете на следващия ден

Много хора са забелязали, че някои храни са по-вкусни на следващия ден, а не веднага след приготвянето им. За това си има причини. Една от тях е, че храната абсорбира соса и подправките и по този начин вкусът става доста по-наситен. Хората предвидливо са съставили списъци на храните, които са по-вкусни, ако престоят. В списъка са лазанята, пастата, кюфтенцата в сос и други.