Храната е неизменна част от живота ни и все пак тя крие тайни, за които дори не подозираме. Знаехте ли например, че от фъстъченото масло можете да направите диаманти или пък динамит?

Ето такива факти ви представяме днес:

1. Кокосовата вода може да бъде използвана вместо кръвна плазма при спешни случаи.

2. Учените могат да превърнат фъстъченото масло в диаманти заради високото му съдържание на въглерод.

3. Храната в самолетите не е особено вкусна, защото усещането ни за вкус и мирис намалява с 30% на такава височина в херметически затворената кабина.

4. Има толкова много сортове ябълки, че ако искате да опитате всичките, ще ви отнеме 20 години, ако ядете по една ябълка на ден.

5. Сиренето е най-крадената храна в света. Всяка година 4% от цялата продукция на сирене изчезва мистериозно.

6. За направата на 100 грама шоколад са необходими около 1700 литра вода.

7. Картофите могат да поглъщат и излъчват Wi-Fi сигнали.

8. Може да се каже, че първият динамит е съдържал фъстъци, тъй като фъстъченото масло се е използвало за направата на нитроглицерин, който пък е основна съставка на динамита.

9. Екстрактът от монашеския плод е 300 пъти по-сладък от бялата захар.

10. Портокаловият сок в магазините е ароматизиран от парфюмерийната индустрия. И въпреки че той съдържа портокали, не е съвсем истински сок. Веднъж щом портокалите се изстискат, сокът се съхранява в огромни контейнери и от него се извлича целият кислород. Защо? Защото премахването на кислорода ще позволи на сока да остане годен за една година. Но с премахването на кислорода изчезват и всички естествени вкусове и аромати. А кой иска да пие портокалов сок без вкус и мирис на портокали? Ето защо производителите на сокове купуват от парфюмерийните компании специални ароматизатори и овкусители, за да може сокът да има вкус на... сок.

11. Пакетчетата чай са възникнали случайно. През 1908 г. американецът Томас Съливан разпращал на клиентите си малки мостри чай в пакетчета. Клиентите му трябвало да срежат пакетчетата и да изсипят чая в чайника, но за по-лесно те просто слагали пакетчето във врящата война. Така се родило масовото производство на пакетчетата чай.

12. Ескимосите използват хладилници, които предпазват храната им от замръзване...

13. Не можете да спрете сладкото? Не се притеснявайте, не сте единствени, всъщност хората са генетично предразположени да харесват сладки храни и да копнеят за сладко, защото глюкозата зарежда мозъка ни с енергия, освен това сладките храни съдържат повече калории и така са давали по-голям шанс за оцеляване на предците ни.

14. През XIX век кетчупът се е продавал на хапчета и е бил използван като лекарство против диария.

15. Ако поставите една скилидка чесън върху кожата си за дълъг период от време, ще получите изгаряне от трета степен, защото химикалите в чесъна са наистина силни.

16. На 10 август 2015 г. астронавти за първи път опитват маруля, отгледана в космоса.

17. Според едно проучване ако всички по света станем вегетарианци до 2050 г., смъртността ще намалее със 7 млн. души на година. Защо? Защото случаите на сърдечно-съдови болести, диабет, инфаркт и някои видове рак ще намалеят. Освен това хората ще приемат по-малко калории и така затлъстяването също ще намалее.