1. Кучетата не виждат в сиво

Кучетата виждат само част от светлинния спектър в сравнение с хората, но онзи стар „факт“, според които кучетата виждат света в различни нюанси на сивото, не е верен. Кучетата виждат още синьо и жълто.

2. Ако седите твърде близо до телевизора, няма да си развалите очите

Продължителното гледане на телевизия изморява очите, но няма особена разлика на какво разстояние сте от телевизора. Този мит е бил истина преди 50-те години на миналия век, когато компаниите са произвеждали телевизори, излъчващи високи нива на радиация – до 100 хил. пъти повече от безвредните стойности.

3. Никъде в Библията не се казва, че забраненият плод е ябълка

В Битие се споменава, че забраненият плод растял на дърво, но не се казва какъв точно е бил плодът, нито пък какво е било дървото. Ябълката започнала да се свързва с грехопадението едва през XII век, когато художниците масово рисували библейски сюжети. А защо тогава е избрана ябълката? Вероятно заради игра на думи – на латински думата „малум“ означавала както „ябълка“, така и „зло“. Така някои преводачи грешно превели „лошите плодове“ като ябълки.

4. Ако отворите микровълновата по-рано, няма да изтече радиация

Според днешните стандарти микровълновите трябва да спрат да излъчват микровълни веднага щом натиснете бутона за отваряне, затова не е необходимо да се тревожите за радиацията. И все пак за целта микровълновата ви трябва да е в изправност. Но дори тогава нивата на радиация са много слаби и не могат да навредят на хората.

5. Морковите няма да сторят чудеса за зрението ви

Ако слушате майка си, ще решите, че морковите дават супер зрение или нещо подобно. Истината е, че морковите съдържат бета каротин, който помага на тялото да произвежда витамин А, който наистина е полезен за очите. Но има и други храни, които съдържат бета каротин (като сладките картофи, спанака, пъпеша, кайсиите и други), а витамин А помага на очите да останат здрави, но няма да ви дари със свръхдобро зрение.

6. Алберт Айнщайн не е бил скъсан по математика

Тъкмо обратното, всъщност Айнщайн е бил много добър по математика и е разбирал от висша математика дори на 15-годишна възраст. И въпреки това този слух някак си се появява едно списание през 30-те години и от тогава всички си мислим, че Айнщайн е бил зле по математика.

7. Не е нужно да чакате 24 часа, за да обявите някого за изчезнал

Всички сме гледали филми, в които някои от героите изчезва и когато близките се обаждат в полицията, там любезно им съобщават, че нищо не могат да направят, защото не са минали 24 часа от изчезването му. Е, това е абсолютна лъжа. Стига да имате основание да смятате, че този човек е в опасност, веднага може да се свържете с полицията.

8. Великата китайска стена не е единствената забележителност, създадена от човека, която се вижда от космоса

Всъщност Великата китайска стена почти не се вижда. Все пак ако летите в много ниска орбита около Земята, може да видите Великата китайска стена, пирамидите и още няколко обекта, ако се вгледате или ако използвате телескоп. Но ако се намирате във висока околоземна орбита, няма как да видите Великата китайска стена с просто око.

9. Не използваме 10% от мозъка си, използваме 100%

В един и същ момент не всички неврони в мозъка са активни и вероятно заради това се е зародил този мит. Ако спите или си почивате, може да използвате и много малка част от мозъка си, но реално в рамките на целия ден сте използвали 100% от мозъка, независимо какво казва Морган Фрийман в „Люси“.

10. Ако оставите телефона ви да се изтощи напълно и тогава да го заредите, няма да удължите живота на батерията му

Всъщност това вреди на батерията, защото предизвиква стрес в нейната система и намалява живота й, особено ако го правите често. Същото се отнася и за постоянното зареждане до 100%. За по-дълъг живот на батерията трябва да я зареждате, когато падне до около 20%, и да я изключвате от зарядното, когато е на около 80%. Понякога, но много рядко, трябва да я изтощавате до край и да я зареждате напълно, за да могат индикаторите за нивото на заряда на батерията да отчитат вярно.

11. Няма алфа мъжкари при вълците

Биологът Рудолф Шенкел наблюдавал поведението на вълците в зоологическите градини през 30-те и 40-те години. Той стигнал до заключението, че в глутницата има един вълк водач и написал книга, развивайки теорията си.

През 60-те години биологът Л. Дейвид Мех публикува свой труд, в който възражда тази идея. Той е и този, който измисля термина „алфа мъжкар“. Л. Мех е базирал труда си върху наблюденията си на групи от вълци в дивата природа. Той забелязал, че има мъжкари, които водят малки групички от вълци. Всъщност той е наблюдавал вълци с техните вече пораснали вълчета. Така че тази представа, че има един вълк водач, е грешна. Мех по-късно пише друг труд, за да поправи недоразумението, но е твърде късно.

12. Няма проблем да събудите сомнамбул, но трябва да го направите внимателно

Много хора си мисля, че не бива да будят сомнамбулите при никакви обстоятелства. Истината е, че нищо няма да им стане, ако го направите. Единственият проблем, който би могъл да възникне, е ходещият насън да ви нападне, ако е дезориентиран. Експертите препоръчват първо внимателно да върнете сомнамбула в леглото му, но ако се налага веднага да го събудите, най-добре го направете отдалече, като за целта просто бъдете шумни.

13. Коремните преси не горят мазнини в областта на корема

Много хора си мислят, че упражненията за корем горят мазнини в коремната област, упражненията за бедра пък горят мазнини по бедрата и т.н. Истината е, че тези упражнения развиват мускулите в тези области, но не е задължително да горят мазнини. Най-ефективните упражнения за горене на мазнини са кардио упражненията, но няма как да горите мазнини в една конкретна област на тялото. Всичко зависи от генетиката ви – някои хора първо горят мазнини от коремната област, други – от бедрата.

14. Няма доказателство, че менструалният цикъл на жените се синхронизира

Преди много години се появява проучване, което твърди, че менструалният цикъл на жени, които живеят заедно или са част от един общ кръг, се синхронизира и засича. След това обаче се повяват по-подробни проучвания, които не намират доказателства за този феномен. Истината е, че дори да живеете заедно с друга жена, най-вероятно менструалният ви цикъл ту ще се засича с няколко дни, ту напълно ще се разминава, след това отново ще се засича и т.н. Просто ни прави впечатление, когато дните съвпаднат, а игнорираме всички онези пъти, в които сме се разминавали.

15. Златните рибки не помнят само 15 секунди

Д-р Фил Джий решава да разбие този мит със свой собствен експеримент. Той инсталира диспенсър за храна, който бил свързан със специален малък лост. Когато златната рибка побутнела лоста, от диспенсъра се пускала храна. Златните рибки в експеримента не просто помнели какво прави лоста, но и се приспособили към различни обстоятелства, например те помнели по кое време от деня диспенсърът пуска храна. Експериментът продължил 3 месеца, така че можем да заключим, че златните рибки помнят поне толкова дълго.

Този мит вероятно е възникнал заради поведението на златните рибки, които имат навика да плуват постоянно до един и същ обект в малкия си аквариум. Може би не са глупави и непаметливи, може би просто са отегчени! Според експертите златните рибки трябва да живеят в големи аквариуми с капацитет поне 70 литра, а не в онези кръгли и тесни аквариуми, за които се сещаме.

16. Плешивостта при мъжете не се наследява от дядото по майчина линия

Всъщност евентуалното оплешивяване зависи от 250 различни гена, които се наследяват както от страна на майката, така и от страна на бащата. Важна е комбинацията, която се е получила, както и хранителният режим, който се спазва, защото недостигът на определени хранителни вещества също предизвиква косопад.