Живеем в информационна епоха и често ни се налага да се сблъскваме с нови факти, които заменят досегашните ни виждания, независимо дали става въпрос за научни открития или исторически разкрития.

Днес сме ви подбрали няколко исторически факта, в които сме вярвали още от училище и които всъщност се оказват грешни.

1. Наполеон и носът на Сфинкса

 

Сфинксът в Гиза е известен с липсващия си нос. Според легендата армията на Наполеон е разрушила тази част от лицето му при битката с турците през 1798 г. Това твърдение обаче се оказва лъжа, защото датският пътешественик Фредерик Норден пише в бележките си, че Сфинксът няма нос и през 1737 г., което опровергава историята за Наполеон.

2. Ван Гог и неговото ухо

 

Историята, че художникът е отрязал ухото си и го пратил на любимата си е силно преувеличена. Всъщност цялата тази история се случила след конфликт с приятеля му Пол Гоген, когато Ван Гог го нападнал с бръснач. В момент на силно разкаяние или както предполагат някои историци – лудост, Винсент отрязал част от ухото си още същата вечер.

3. Рогатите шлемове на викингите

 

Свикнали сме да виждаме викингите с рогати шлемове, но според археолозите все още не можем да кажем със сигурност как са изглеждали шлемовете им. Такива шлемове са били изрисувани само върху надгробните им плочи и учените смятат, че са били използвани при ритуали, а не в битка. Освен това такива шлемове са използвани по време на Бронзовата ера, дълго преди появата на викингите. Смята се, че за популяризирането на рогатите шлемове са виновни най-вече оперите, които са изобразявали викингите по този начин.

4. Стоунхендж

 

Стоунхендж е една от най-големите световни мистерии и нови хипотези за неговото създаване се появяват постоянно. В началото той не е изглеждал така, както го виждаме днес: през 1901г. Уилям Гоуланд започва своя реставрация на монумента. Скорошни снимки доказват, че днес Стоунхендж изглежда доста различно, спрямо древните времена.

5. Откриването на Америка

 

В уроците по история се казва, че Христофор Колумб открива Америка през 1492 г. Истината е, че първите европейци, които пътуват до Новия свят, са викингите в края на Х век. Тогава се е осъществил и първият контакт с местното население.