Всеки ден се сблъскваме с нови технологии, но рядко се замисляме как са изглеждали някои от предметите, които ползваме в ежедневието си, и колко дълго всъщност са ни служили.

Днес ще ви покажем 16 от най-старите запазени предмети, чиито наследници все още използваме в ежедневието си.

Най-старите чорапи (1 500 г.)

Тези вълнени чорапи от Египет били предназначени за сандали и са направени между  300 и 500 г. сл.Хр. Открити са през XIX век.

Най-старата записана рецепта (5 000 г.)

Това е шумерска рецепта за бира, датираща от 3 000 г. пр.Хр. Твърди се, че тази бира била много силна и в нея се слагали парченца хляб.

Най-старите слънчеви очила (800 г.)

Тези очила са открити в Канада на остров Бафин. Предназначението им било да предпазват очите от слънчевите лъчи, отразяващи се в снега през зимата.

Най-старата скулптура, изобразяваща човек (35 000-40 000 г.)

Тази скулптура на Богинята майка е открита в пещерата Хохле Фелс в Германия. Експертите смятат, че древният скулптор е изваял фигурата от бивните на мамут.

Най-старите обувки (5 500 г.)

Тази дясна мокасина е направена от волска кожа и е открита в пещера в Армения.

Най-старите панталони (3 300 г.)

Тези панталони са открити в Западен Китай. Те са изработени от вълна и са украсени със сложни шарки и плетеници. Вероятно са принадлежали на номад от Азия.

Най-старият сутиен (500 г.)

Този сутиен е принадлежал на някоя австрийска дама около 1390-1485 г. Въпреки че това е най-старият запазен сутиен, в древните ръкописи се споменават предмети, наречени „кесии за гърди“, така че сутиени е имало много преди това.

Най-старата чанта (4 500 г.)

Тази чанта е открита в съвременна Германия. Тъй като чантата е на хиляди години кожата и материалът, от който е направена, са се разпаднали. Запазени са само кучешките зъби, които вероятно са служили за украса или за защита.

Най-старата протеза (3 000 г.)

Според учените тези дървени пръсти са помагали на човека да ходи, а не са били просто украшение. Благодарение на тях човекът е можел не само да ходи, но и да носи сандали (най-често срещаните обувки в Египет).

Най-старият презерватив (370 г.)

Този презерватив за многократна употреба е направен от овча кожа и е използван в Швеция през XVII в. Дори инструкциите за употреба са запазени, те препоръчват да бъде почистван с топло мляко, за да се избегнат венерическите заболявания.

Най-старите тоалетни на съвременен принцип(2 000 г.)

В древния град Ефес съществували тоалетни, които наподобяват днешните. Те имали седалки и течаща вода, която отнасяла фекалиите в най-близката река

Най-старата дъвка (5 000 г.)

Това парче фосилизирана брезова смола е открито във Финландия и се смята, че е най-старата запазена дъвка. Може да се е използвало за лекуването на устни инфекции или като лепило за поправяне на глинени съдове.

Най-старият музикален инструмент (40 000 г.)

Тази флейта, направена от кост, е открита в Южна Германия. Първите музикални инструменти били изработвани от кости на птици и бивни на мамут. Според една теория музиката е помогнала на хомо сапиенса да надделее над неандерталците.

Най-старата записана мелодия (3 400 г.)

Тази мелодия е открита на територията на древния град-държава Угарит (в съвременна Сирия). Написана е в чест на съпругата на бога на Луната.

Най-старата монета (2 700 г.)

Най-старата монета е открита в древния град Ефес, в съвременна Турция. Направена е от злато и сребро и от едната страна е изобразен лъв.

Най-старият глобус (510 г.)

Този глобус е изработен от най-широките части на две щраусови яйца. Върху двете полукълба са изобразени карти на Стария и Новия свят. Експертите вярват, че глобусът е направен във Флоренция, вероятно дори от великия изобретател Леонардо да Винчи.