Всеки ден се сблъскваме с хиляди знаци и символи. Някои от тях ни помагат да изразяваме чувствата си, когато не намираме думи, други ни дават ценна информация. Но знаете ли историята на тези символи? Някога питали ли сте се откъде произлизат и дали ги използваме правилно?

Ако сте любопитни, то вие сте на правилното място, защото днес ще ви разкрием историите на 7 известни символа, за чиито произход повечето от вас дори не подозират.

Амперсанд - &

Името на този символ, който често виждаме в английския, се нарича амперсанд. Той има значението на съюза „и“ и произлиза от латинския съюз et. Според някои историци знакът първо е въведен от Тиро – секретарят на Цицерон. За да ускори скоростта си на писане, той измислил цяла система от абревиатури, които са познати като „Бележките на Тиро“. Така e и t се слели в &.

Много векове по-късно амперсандът станал толкова популярен в Европа и Америка, че дори му било отредено място в английската азбука. Той стоял след Z, но от XX век постепенно бил изключен от азбуката. А откъде идва названието амперсанд? То произлиза от английската фраза and per se and (енд пер се енд), която учителите произнасяли при изброяването на цялата азбука. Когато стигали до символа те казвали and per se and (и символът „и“). Днес този съюз още се употребява като съюз, но само и единствено, когато имаме две равнопоставени части, затова често го виждаме в имената на фирми.

Сърцето

Историята на този символ е истинска мистерия. Както всички знаем, „любовта извира от сърцето“, но формата на човешкото сърце въобще не прилича на символа, с който го обозначаваме. Затова през годините са се появили няколко теории, които да обяснят формата на този символ.

Една от по-романтичните теории е свързана с лебедите. Когато тези птици се ухажват, те се приближават една до друга и силуетите им се сливат в подобна форма. В много култури тези птици са символи на любовта, отдаденосттта и лоялността, защото лебедите остават заедно за цял живот.

Според други хипотези символът представлява женските форми. Независимо дали става дума за гърдите, стигнати от корсет, или за формата на дупето. Знае се, че древните гърци са отдавали голяма почит на тази част от женската анатомия. Те дори са създали много специален храм на богинята на любовта Афродита. Той е уникален с това, че е единственият храм в света, посветен на... женското дупе! Да, точно така, няма грешка...

Друга популярна теория, макар и не толкова пикантна, свързва сърцето с формата на бръшляновото листо. Върху керамичните съдове гърците често изобразявали Дионисий – богът на виното и страстта, заедно с листенца от бръшлян.

Символът за блутут

През 10 век от н.е. Дания е била управлявана от крал Харалд I Синезъби, който е прочут с това, че обединява датските племена в единно кралство. Прякорът му, който е останал и в историята, произтича от любовта на краля към боровинките и вследствие на нея зъбите му постоянно са имали син оттенък.

Технологията Bluetooth (чието име буквално означава „Син зъб“)е предназначена за обединяване на няколко устройства в единна мрежа. Нейният символ е комбинация от две скандинавски руни, представляващи инициалите на Харалд - Х и Б (Harald и Bjarkan, което на датски означава Синезъб).

Символът на медицината

Малко хора знаят, че така известният символ на медицината (жезъл с крила и две змии) е въведен по погрешка. Според една древногръцка легенда богът Хермес е имал магически жезъл, наречен Кадуцей, който е приличал досущ на медицинския символ. Кадуцеят е имал силата да спре всеки спор и да помири враговете, но не е имал нищо общо с медицината.

Просто обяснение е, че преди повече от 100 години американски военни лекари са объркали Кадуцея с Жезъла на Асклепий, който изглеждал по подобен начин, но нямал криле и бил изобразяван с една змия. Тъй като Асклепий е богът на медицината, грешката им е обяснима. Въпреки недоразумението, символът пуска корени и до днес никой не е поправил тяхната грешка.

Символът за включване/изключване

Символът за включване/изключване може да се открие на почти всяко електрическо устройство, но малко хора знаят за произхода му. През 40-те години инженерите по света започнали да използват двоична система за означаването на ключовете и тяхното състояние. 1 означава включен, а 0 - изключен. През следващите десетилетия символът се трансформира в познатия ни кръг (нула) с една вертикална черта (единица).

Символът на мира

Символът на мира е измислен през 1958 г., по време на протестите срещу използването на ядрени оръжия. Той представлява комбинация от семафорните сигнали, използвани във флота, за буквите "N" и "D", които са инициали на фразата "Nuclear Disarmment" ("ядрено разоръжаване").

Двата семафорни знака са се слели и са образували добре познатия ни символ.

Знакът ОК

Повечето от нас възприемаме знака ОК като нещо положително, което означава „Добре“ или „Ясно“. Но това не е така навсякъде по света. Например във Франция жестът с ръка, който в САЩ означава ОК, се възприема като обида и означава, че човекът, към когото е насочен, е кръгла нула.

Има няколко теории откъде произлиза жеста.

От една страна той често се използва в будитските и хиндуистките ритуали. Знакът символизира пътя към познанието, процесът на учене. Много будистки статуи изобразяват Буда точно с такъв жест.

Според други американски градски легенди, той е навлязъл толкова дълбоко в американската култура заради 8-мия президент Мартин ван Бюрен, който бил роден в Олд Киндерхук. Мотото на кампанията му било „Олд Киндерхук е О.К.“, а на плактите бил изобразен човек, който правел знакът за ОК.

Други твърдят, че произхожда от 7-мия американски президент – Андрю Джаксън, който вместо All correct („Всичко е наред“), пишел по немски модел Oll correct, а много често и го съкращавал на ОК.