Жените, за които ще ви разкажем днес, завинаги са оставили своя отпечатък в историята. Смели, интелигентни, силни – те не са се боели нито от настоящето, нито от бъдещото и затова са променили нашия свят.

Жана Баре

През XVIII век Жана Баре става първата жена, обиколила света по море. Тя била прислужница на френски ботанист, а за да осигури мястото си на кораба, трябвало да бъде преоблечена като мъж. Самата Жана е била вещ ботанист. Години по-късно, когато се връща в Париж, тя подарява 3000 нови и непознати растителни вида на Природонаучния музей. По този начин се спечелва признанието на самия крал и до края на живота си получава пенсия за заслуги.

Хариет Тъбман

Когато е само на 13 години, е тежко пребита, защото отказва да бичува избягал роб. По-късно успява да избяга и се превръща в активистка за правата на чернокожите в Американската гражданска война. По време на войната е медицинска сестра, но в същото време успява да организира приблизително тринадесет мисии за спасяването на роби чрез мрежа от антиробски активисти и безопасни укрития, известни като Подземната железница. След войната взима дейно участие в различни социални реформи и става суфражетка.

Мария Кюри

Вероятно най-великата жена учен, която и до днес вдъхновява жените по света. Тя е първата жена носителка на Нобелова награда и първият учен, който печели наградата два пъти. По този начин проправя пътя на хиляди жени учени. Заедно със своя съпруг, тя открива елементите полоний и радий, изучава радиоактивността и става първата жена преподавател в историята на Сорбоната.

Вера Оболенска (Вики)

Руската княгиня, която става част от Френската съпротива. Като дете се мести заедно с родителите си във Франция. По-късно започва да работи като модел и секретарка, омъжва се за руски княз. По време на Втората световна война се включва във Френската съпротива, участва в множество акции и организира бягството на военнопленници. Накрая е хваната от нацистите, но отказва да предаде другарите си, затова е пратена в немски затвор и малко след това – екзекутирана.

Елинор Рузвелт

Наричана „Първата дама на света“. Тя не се задоволява да е само съпругата на президента, а се бори активно срещу социалната несправедливост, публикува множество статии за различни обществени проблеми, помагала е активно на съпруга си в политическата сфера. Става председател на създадената през 1946 година комисия на ООН за правата на човека и през целия си живот се бори за равни права за жените.

Грейс Хопър

Програмистка и адмирал във флотата на САЩ. Тя е първата жена доктор на математическите науки, а на 37 години се записва във флотата. През 1944 е една от първите програмисти, които пишат кода за компютъра „Марк I” на Харвардския университет. Тя популяризира идеята за независим компютърен език, което води до създаването на COBOL – един от първите компютърни езици на високо ниво. Наградата „Грейс Мъри Хопър“ се дава всяка година на млади програмисти.

Били Джийн Кинг

През 1973 г. участва в двубой, наречен от медиите „Битката на половете“. Целта ѝ е да победи своя опонент мъж, за да покаже, че жените заслужават равни права в спорта. Тя побеждава бившия шампион на „Уимбълдън“Боби Ригс, с резултат 6-4, 6-3, 6-3, пред погледите на 40 милиона зрители. Били Кинг е спечелила рекордния брой от 20 титли на „Уимбълдън“ и е спечелила всички турнири от „Големия шлем“. Основателка е на Женската тенис асоциация и е допринесла много за развитието на спорта. През 1987 г. е включена в Международната тенис зала на славата, а до днес много издания я обявяват за най-великата тенисистка.

Малала Юсуфзаи

Родена е през 1997 г. в Пакистан. Когато е едва на 11-12 години създава свой блог, в който пише за живота си под режима на талибаните в град Сват. Нейните постове скоро стават популярни и през 2012 г. талибаните се опитват да убият. Прострелват я в главата, но момичето като по чудо оцелява. Това я превръща в най-известната тийнейджърка в света. Тя използва популярността си, за да се бори за правото на децата да получават образование и основава училище в Ливан за момичета, които са избягали от Сирия. През 2014 г. става най-младата носителка на Нобелова награда за мир „за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“.