Обожавамe увлекателните биографии на интересни личности, които все още не са имали шанса да бъдат разказани. В чест на Международния ден на жената, предлагаме да се потопите в удивителните истории на няколко зашеметяващи жени, всяка от които е талантлива и интересна по уникален начин.

Фани Менделсон

Авторът на най-известния марш, композиторът Феликс Менделсон, има не по-малко талантлива сестра, за която малко хора знаят. В семейството обожавали Фани - забележителна пианистка, певица и композитор, но талантът ѝ не бил много известен: в онези времена за една жена много по-важна била ролята на добра съпруга и майка. Феликс представил много от произведенията на сестра си под свое име, от нейните собствени съчинения били публикувани само няколко.

Едва след смъртта ѝ са публикувани повече от 500 произведения, сред които и колекция лирични пиеси за пиано от 12 миниатюри - Фани ги съставя като коледен подарък за съпруга си. След 35 години се появява "Четири сезона" от Чайковски, идеята за цикъла, разделен на месец, се счита за новаторска.

Рут Хендлър

Веднъж Рут видяла дъщеря си Барбара да прави мебели от кибритени кутийки за своите кукли. Тогава ѝ хрумнала идеята, заедно със съпруга си, да започнат производство на мебели за детски играчки. А малко по-късно решила да направи идеалната кукла, която ще се хареса на всяко момиченце. Така се ражда куклата Барби, кръстена на дъщеря ѝ, а малко по-късно - и приятелят й Кен, на който създателката дала името на сина си.

Компанията Маттел се превръща в истинска империя, носеща милиони долари. Въпреки здравословните проблеми (Рут има рак на гърдата), тази жена се е справила с трудностите. Хендлър претърпява няколко операции, става активистка в борбата с рака и създава компания, която произвежда протези за жени, загубили гърдата си.

Маргарет Хамилтън

В един от най-критичните моменти от мисията "Аполо 11", именно работата на Маргарет и нейния екип, предотвратява евентуален неуспех при кацане на Луната. 3 минути преди прилуняването на модула работят няколко аварийни сигнални устройства - компютърът просто прегрял от входящите данни.

Маргарет предвидила този проблем и направила така, че операционната система "Аполон" да бъде в състояние да издържи. Когато претоварването при този сценарий се случило, предварително написаната програма от девойката и колегите ѝ помогнала на компютъра да разбере приоритетите: приземяването е успешно и Нийл Армстронг благополучно стъпва на Луната.

Ада Лъвлейс

Ада Лъвлейс, живяла доста кратко, но успяла да внесе своя голям принос към науката – наричат я първият в света компютърен програмист. Девойката съчетава красота, женственост и елегантност, има остър ум и огромна любов към математиката. Заедно с Чарлз Бабидж, професор в катедрата по математика в университета на Кеймбридж, Ада работи върху развитието на компютрите.

Веднъж Бабидж помолил Ада да преведе от френски на английски език статията за неговата аналитична изчислителна машина. Тя подходила много отговорно: работата ѝ отнела една година и коментарите в 52 страници се оказали много по-обширни от самия превод. Трудът бил гениален: Ада Лавлейс въвежда термина "цикъл" и "работна клетка", нaписва алгоритъма за намиране числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от компютърната програма. Също така предсказала, че в бъдеще устройството ще бъде в състояние да създава алгебрични формули, а в перспектива - да пише музика, да рисува картини и да показва на науката такива начини, които не сме и сънували". Само след половин век нейните изобретения придобиват форма и завинаги променят развитието на човечеството.

Ане Бурда

Ане Бурда е обикновена немска домакиня, с щастлив брак, отгледала трима синове. Но един ден тя случайно открива, че съпругът ѝ изневерява със секретарката си, освен това ѝ подарил печатарски цех и модно списание. Ане е бясна, но действа много хитро: с помощта на адвокат отнема от любовницата списанието и започва да го управлява сама.

В бедните следвоенни години списанието предлага нещо безценно – не само красиви и удобни модели, но и кройките към тях, толкова прецизни, че и най-неумелата шивачка да може да се справи. Тя удря право в целта: тиражът расте главоломно, а жените по целия свят получават възможност да открият своя стил на достъпна цена. Между другото, Ане не разбирала абсолютно нищо от шев и кройка, но притежава великолепен нюх и безкрайно трудолюбие. През 1963 година списанието й достига тираж от 1,2 милиона и официално се превръща в най-популярното модно списание в света. 

Анна Павлова

Една от най-великите балерини на XX век е родена в Санкт Петербург през 1881 година. Кариерата ѝ се развива стремително: Анна Павлова изпълнява главните роли в класическия балет на Мариинския театър. Тя е първата, която прави световно турне със собствената си трупа. Анна е и първата изпълнителка в балета "Умиращия лебед", ставайки по-късно истински символ на руската култура и балета като цяло. По време на пика на своята кариера, Павлова се премества в Лондон, в уютна къща с езеро, където живеят белоснежни лебеди - балерината не спира да се възхищава на тези птици през останалата част от живота си.

Есте Лаудер

Тази невероятна жена, създателка на едноименната марка, която все още има огромен успех и успява да запази компанията в семейството. От 16 годишна Есте работи като асистент на чичо си, който е химик, помагайки му в производството на продукти за грижа за кожата, още през 1946 г. основава "Estee Lauder Cosmetics".

Есте е не само отличен химик, но и много далновидна жена: отделя огромно внимание на клиентките си и често застава зад щанда. Именно нейна е идеята за подарък, заедно с покупката. Тя е абсолютно сигурна, че е достатъчно да се опита нейната козметика - и успехът е гарантиран, защото жените задължително ще споделят с приятелките си за чудното бурканче. Козметика с марката "Есте" се произвежда и до днес, а в компанията "Estée Lauder "влизат повече от 25 различни марки.